fbpx

Knjige o ekonomiji koje bi trebali pročitati

The Economist je sastavio  listu knjiga koje bi vrijedilo pročitati u ovim danima izolacije.

Niko ozbiljan danas ne spori da će se svijet suočiti sa izuzetno teškom i neizvjenosm ekonomskom krizom nakon što riješimo problem pandemije koronavirusa. Dok se protiv epidemije borimo na jedini ispravan način, ostajući kući, (zamislite, spašavate svijet tako što ležite u svome domu), možemo se posvetiti čitanju.

Krizu ne možemo spriječiti, ali možda bismo mogli pročitati koju knjigu iz oblasti ekonomije i finansija, ko zna, možda dobijemo ideju kako lakše prebroditi nadlazeću krizu, ako ništa, barem ćemo bolje razumjeti svijet kakav je bio, kakav je sada i kakav želimo.

The Economist je sastavio  listu knjiga koje bi vrijedilo pročitati u ovim danima izolacije.

“Factfulness: Ten Reasons Why We’re Wrong About the World—And Why Things Are Better Than You Think”, Hans Rosling

Rosling je najpoznatiji po svojim Ted tolks. Autor je nedavno preminuo, a ovu knjigu je radio sa sinom i snahom. The Economist smatra da je njegova knjiga divna, puna humora i oslikava optimističnu sliku progresa. Odgovorite na 13 pitanja iz njegovog testa i bićete iznenađeni. Primjera radi, da li je broj ljudi u svijetu koji žive u ekstremnom bogatstvu u posljednjih 20 godina udvostručen, ostao na istom nivou ili je prepolovljen. Da li je u zadnjih 100 godina broj umrlih u prirodnim katastrofama godišnje udvostručen, ostao na istom nivou ili je prepolovljen.

U oba slučaja odgovor je optimističan, ova statistika ukazuje na značajan rast populacije u posljednjem stoljeću. Zato što su u fokusu medija loše vijesti, i zato što politički nemiri u bogatom svijetu imaju tako veliku pažnju, lahko je propustiti veoma dobre priče koje se dešavaju u Aziji i drugdje u proteklih 30 godina. Ova knjiga je upravo o tome, o dobrim pričama.

“Why Nations Fail”, Daron Acemoglu i James A. Robinson

Najbolje objašnjenje “institucionalnih” ekonomskih škola.

“Lords of Finance”, Liaquat Ahamed

Ovo je priča o Velikoj depresiji ispričana kroz život bankara koji su pokušavali i nisu uspijevali da riješe krizu. Jedan od njih, Montagu Norman, kaže: “Ništa što sam učinio… nije imalo nikakvog efekta osim što smo prikupili novac od puno siromašnih đavola i bacili ga u vjetar”.

“The Great Convergence”, Richard Baldwin

Krucijalna knjiga za razumijevanje kako moderna trgovina funkcionira kroz globalne kanale snabdijevanja. Lijek za protekcionističke nonsense koje predlažu pojedini političari danas.

“A Splendid Exchange”, William Bernstein

Ako vas Baldwinova knjiga ne uvjeri u važnost trgovine, rezultati njene historijske uloge sigurno hoće. Nije slučajnost da se veliki prosperitet čovječanstva podudara sa erom velike trgovinske povezanosti.

“Guns, Germs and Steel”, Jared Diamond

Na ekonomiju je kroz historiju mnogo uticala geografija, recimo, Afrika je imala nedostatak velikih sisara koji su se mogli pripitomiti, što je značajno uticalo na razvoj Afrike.

“Thinking Fast and Slow”, Daniel Kahneman

Da li je ovo knjiga o ekonomiji, finansijama ili psihologiji? Nije ni važno. Ovo je fascinantna knjiga o pogrešnom načinu razmišljanja koji nas vodi u skupe greške.

“Other People’s Money”, John Kay

Najbolji analitički pogled na finansijsku krizu od akademika i kolumniste Financial Timesa. Knjiga razotkriva pretenzije finansijskog sektora. “Država može biti uspješna samo ako ima finansijski sektor koji dobro funkcioniše, ali to ne znači da je država uspješnija što je njen finansijski sektor veći”.

“Americana”, Bhu Srinivasan

Knjiga kombinira simpatično pisanje i odličnu strukturu. Riječ je o 400 godina američke ekononomske historije od robovlasništva do današnjeg retaila.

“An Edible History of Humanity”, Tom Standage

Zabavna priča kroz historiju preko hrane koju jedemo i poljoprivrednih tehnika koje koristimo. Budući da je poljoprivreda dominirala ekonoijom do 19. vijeka, ovo je suštinska ekonomska historija.

“Fooled by Randomness”, Nassim Nicholas Taleb

Prva i najbolja Talebova knjiga. Razmišljanje o pogrešno shvaćenoj ulozi vjerovatnoće u finansijama i životu.

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!