fbpx

Klinika za kamile

U 2011. na Arapskom poluotoku bilo je oko 1,6 miliona deva, a 53 posto ih je u Saudijskoj Arabiji. U UAE ima oko 300.000 deva. Za utrke su se nekad angažirali džokeji, ali kako se tehnologija razvijala, sada se na njima utrkuju roboti.

 

U Saudijskoj Arabiji već mjesec dana radi najveća svjetska ustanova za liječenje i istraživanje kamila. Objekt vrijedan više od 100 miliona rijala (26,7 miliona USD) jedan je od rijetkih na svijetu potpuno posvećen njezi deva i prostire se na 70.000 kvadrata. U regiji se bolnice za deve nalaze i u Dubaiju i Kataru. Bolnica deva u Dubaiju (DCH) vrijedna 10 miliona dolara otvorena je u decembru 2017. i bila je drugi takav centar posvećen devama u regiji nakon što je Katar otvorio bolnički i uzgojni centar 2015.

“Posljednjih godina uzgoj mlijeka deva razvijao se kao alternativa tradicionalnom uzgoju mlijeka u regiji. Tržište mlijeka od deve u 2018. godini vrijedilo je 447,9 miliona dolara, a predviđa se da će do 2024. doseći više od 661 miliona dolara”, pišu mediji u regiji u kojoj se deve stoljećima koriste za hranu, prijevoz, ali i kao valuta.

Danas se deve uzgajaju za utrke. Postoje zapisi o utrkama deva još iz sedmog stoljeća, ali posao je postao organiziraniji posljednjih desetljeća. U UAE-u bivši vladar Abu Dhabija šeik Zayed bin Al Nahyan izgradio je nekoliko trkališta.

Kamilji festivali privlače hiljade posjetioca koji dolaze da gledaju utrke na kojima se trguje milionima dolara, koliko vrijede najatraktivnije deve. Neki vlasnici čak i na životinjama rade plastičnu operaciju, poput botoksa ubrizganog u devine usne kako bi izgledale punije, ali organizatori događaja to smatraju nehumanim i čine sve da nadgledaju takav tretman životinja.

U 2011. na Arapskom poluotoku bilo je oko 1,6 miliona deva, a 53 posto ih je u Saudijskoj Arabiji. U UAE ima oko 300.000 deva. Za utrke su se nekad angažirali džokeji, ali kako se tehnologija razvijala, sada se na njima utrkuju roboti.

Deve, poput konja na zapadu, mogu vrijediti ogromne svote novca. Cijene se mogu kretati od 2.700 pa sve do 815.000 dolara. Ženke vrijede više jer su brže, a prijestolonasljednik Dubaija šeik Hamdan bin Mohammed platio je 2,7 miliona dolara žensku devu koja je pobijedila na izboru ljepote.

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!