fbpx

Klinički centar Sarajevo: velika, sretna porodica

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu specifična je institucija po mnogo čemu. Vodeća je to medicinska ustanova u zemlji, ali i ustanova koja već godinama posluje u problemima, u finansijskom minusu, s nedostatkom kvalitetnog kadra, ali je u isto vrijeme KCUS specifičan i po tome što je to institucija koja zapošljava najviše supružnika, djece i rođaka na jednom mjestu

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu mjesto je gdje je zaposleno na desetine radnika. Od tehničkog osoblja do primarijusa na različitim klinikama i službama koje opskrbljuju ovaj najveći medicinski centar u Bosni i Hercegovini. No, KCUS je i poduzeće gdje na jednom mjestu radi vjerovatno najviše supružnika, djece i rođaka u BiH. Jake porodične veze proteklih su godina utjecale i da muževi, nakon imenovanja na visoke dužnosti, svoje supruge imenuju direktorima ili šefovima na različitim klinikama. U tome im je umnogome pomogla i dobro razgranata mreža bivših menadžera koja je provodila takav način upravljanja ovom ustanovom.

ZAOVE I JETRVE

Na KCUS-u je najviše supružnika. Bivši generalni direktor KCUS-a Damir Aganović suprug je doktorice Kenane Aganović iz Jedinice intenzivne internističke terapije. Upravo ju je suprug imenovao za šeficu klinike u vrijeme dok je obavljao dužnost generalnog direktora. Alden Prcić, kum Damira Aganovića, bio je šef Odjeljenja transplantacije na Klinici za urologiju. Supružnici su i Zoran Hadžiahmetović, šef Klinike urgentne medicine, i Narcisa Vavra-Hadžiahmetović, šefica Klinike za fizijatriju i rehabilitaciju. Na Kliničkom centru radi i Miran Hadžiahmetović, sin Zorana Hadžiahmetovića.

Nermina Bešlić direktorica je internih disciplina, a njen suprug Šefik Bešlić šef je Klinike za onkološku hirurgiju. Haris Tanović direktor je hirurške discipline u kabinetu generalnog direktora. Edina Tanović je Harisova supruga i vršiteljica dužnosti šefa Odjeljenja medicinske rehabilitacije. Supružnici su i liječnici Nenad i Selma Vanis, no oni već nekoliko mjeseci rade na Bliskom istoku. Brat i sestra Mesihović, Senka i Rusmir, također više ne rade na Kliničkom centru. Ginekolog Nađa Hiroš kćerka je urologa Mustafe Hiroša. Sestrična Mustafe Hiroša ekonomistica je Samira Hajdarević. U Kliničkom centru zaposlen je i muž Samire Hajdarević, Meho Hajdarević, kao i njen djever Alen Hajdarević. Profesor doktor Ismet Suljević šef je Klinike za anesteziju i reanimaciju. Njegova sestra, doktorica Ismana Šurković, uposlena je na Klinici za endokrinologiju.

Nermina Čengić glavna je sestra odjeljenja na Pedijatrijskoj klinici 2. Njen suprug Bakir Čengić na KCUS-u radi kao vozač. Sin Nermine Čengić Tarik Čengić fizioterapeutski je tehničar i stalno je uposlen od oktobra prošle godine na Internističkoj intenzivnoj terapiji. Jasmina Krehić specijalist je kliničke farmakologije. Njen sin Kenan Krehić bio je stručni saradnik za vizualnu komunikaciju i kompjutersku podršku u Institutu za klinička ispitivanja. Sead Dizdarić, suprug Jasmine Krehić, poslovođa je na Odsjeku za hidropostrojenja i instalacije. Inženjerka arhitekture Mirela Imširija bila je rukovodilac tehničkog sektora, šefica Službe za izgradnju Centralnog medicinskog bloka. Njezina sestra, direktorica discipline Naima Imširija specijalist je ginekologije i akušerstva. Na KCUS-u su uposleni još jedna sestra Imširija i njen muž.

Lejla Dumanjić pravnica je u Kliničkom centru. Bila je šefica Službe za ljudske resurse, rukovodilac Sektora pravnih, kadrovskih i općih poslova. Njen brat Bilal Dumanjić stručni je saradnik za naplatu potraživanja. Hazim Štitkovac, rođak Lejle Dumanjić, koordinator je za upravljanje kvalitetom, a rodica Nizama Demir administrativna je radnica na Ginekološko‑akušerskoj klinici. Na KCUS-u su i supružnici torakalni hirurg Alen Pilav i Aida Pilav, šefica odjeljenja na Klinici za gastroenterologiju. Tu je i još jedna Aida Pilav, specijalist socijalne medicine i organizacije zdravstvene zaštite. Njen brat Admir Pilav stručni je saradnik za automatsku obradu podataka.

Pravi su rekorderi članovi porodice Vasve Kalajlić, glavne sestre Klinike za opću i abdominalnu hirurgiju. Vasvin suprug Nail Kalajlić vozač je. Vasvin sin Vildan medicinski je tehničar. Emina Hadžić glavna je sestra Klinike za nefrologiju i ona je zaova Vasve Kalajlić. Druga zaova, Emira Kovač, stručni je saradnik za kadrovske poslove. Kćerka Emire Kovač, Elma Kovač, tehnički je sekretar na Klinici za neurohirurgiju.

SPECIJALISTI I TEHNIČARI

Ekonomistica Munevera Mrzić stručni je saradnik‑analitičar. Njen je brat električar Enver Hadžić, a njena snaha Edina Hadžić specijalist otorinolaringolog. Glavna sestra Klinike za infektivne bolesti jeste Edina Žiga, a njena kćerka Nejra Žiga stručni je saradnik za pravne poslove. Zenir Šuko rukovodilac je tehničkog sektora i inženjer za konstrukciju objekata. Njegova supruga Amina Šuko uposlena je kao operater. Enes Sočo bio je rukovodilac ekonomskog sektora, samostalni stručni saradnik za javne nabavke. Njegova snaha Antonia Sočo radi kao medicinski laborant.

Faris Gavrankapetanović bio je dugogodišnji generalni direktor Kliničkog centra. Njegov brat Ismet šef je Klinike za ortopediju i traumatologiju. Njihova je sestra Fatima Smailbegović‑Gavrankapetanović direktorica discipline za ginekologiju i akušerstvo. Fatimin zet Zeid Kobilica radio je kao šef građevinske službe. Mirza Dilić šef je Klinike za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam. Njegov je rođak Šefkija Balić, specijalist na Klinici za nuklearnu medicinu i endokrinologiju. Lejla Ibričević-Balić supruga je Šefkije Balića i specijalist je na Klinici za hematologiju. Profesorica Senija Rašić šefica je Klinike za nefrologiju. Njen sin, doktor Ismar Rašić, subspecijalist je abdominalne hirurgije. Selim Halugić blagajnik je porto‑blagajne na Kliničkom centru. Njegova supruga Amela Halugić knjigovođa je, a medicinska sestra Samela Fertahbegović sestra je Amele Halugić.

Docent Ademir Hadžismailović šef je odjeljenja na Klinici za torakalnu hirurgiju. Njegova je kćerka doktorica specijalizant Ajla Hadžismailović s Klinike za ginekologiju i akušerstvo, a bliska rodica šefica anestezije. Suvad Šatrović glavni je tehničar odjeljenja na Psihijatrijskoj klinici. Njegova supruga Muniba Šatrović glavna je sestra odjeljenja na Klinici za opću i abdominalnu hirurgiju. Munibina sestra Jasmina Hadžić glavna je sestra Klinike za anesteziju. Selma Komilija, nekadašnja šefica kabineta generalnog direktora, radi kao stručna saradnica za NIR. Njena sestra, Sanela Kapo, tehnički je sekretar na Klinici za ginekologiju i akušerstvo, a rodica Erna Kutlovac tehnički sekretar na Klinici za anesteziju i reanimaciju.

Fahrudin Helać specijalist je ortoped. Njegova supruga Džana Helać-Cvijetić specijalist je interne medicine. Fahrudinova kćerka Hajra Helać koordinator je za održavanje građevina, dok je Fahrudinov brat Faruk Helać tehnički sekretar Sektora za zajedničke poslove. Zinaida Sabljica glavna je sestra Klinike za kožne i venerične bolesti. Njen sin Armin Sabljica fizioterapeutski je tehničar. Fazila Ljevo tehnnički je sekretar rukovodioca Tehničkog sektora. Njen suprug Ferid rukovodilac je kotlovskih postrojenja, dok je Fazilin sin Kenan glavni kuhar. Anel Pindžo šef je Službe za plan i analizu. U Kliničkom su centru nekada radili njegovi roditelji i brat.

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

 • aida ustamujic 16.01.2017.

  ŠTO SE TIČE KCU I RODBINE OVO JE SAMO DJELIMIČNI SPISAK. IMA MNOGOI SLUČAJEVA NAROČITO KOD SREDNJEG MEDICINSKOG OSOBLJA: MAJKA I OTAC TE DVIJE KĆERI- SVI RADE KAO MEDICINSKI SREDNJI KADAR. SVAKI PORTIR IMA KĆER ILI SIMNA ZAPOSLENOG KAO MEDICINSKOG TEHNIČARA

  Odgovori
 • Fadil Merdan 29.11.2017.

  Ne javljam se po portalima, ne komentiram jer to smatram uzaludnim gubljenjem vremena, ali nisam mogao ostati imun na vas tekst…. Slozna porodica. Tu se naime pominju i dvoje mojih cestitih komsija prof.dr. ismet Suljevic i njegova sestra prof.dr Suljevic-Surkovic Ismana. Naime, radi se o dvoje uglednih i cestitih ljekara koji poticu iz radnicke porodice otac gradjevinski radnik i majka domacica. To im nije smetalo da svojim trudom i odricanjem postanu ugledni strucnjsci u svojim bransama, a za prof. Suljevica mnogi kazu i naseg najboljeg bosanskog anesteziologa.
  Nisu, moj novinarcicu svi babini sinovi.

  Odgovori

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!