fbpx

Kelti, prijatelji Palestine, dolaze u Sarajevo

U septembru 2000. irski premijer Bertie Ahern objasnio je da je “moralna dimenzija” međunarodnih odnosa “prvi i najvažniji” razlog irskog angažmana. U ljeto 2003. godine Brian Cowen, tadašnji irski ministar vanjskih poslova, posjetio je Yasera Arafata tokom vrhunca “Druge Intifade”. Godine 2004. podnesena je peticija kojom se poziva na bojkot Izraela.

Prvaci Bosne i Hercegovine, nogometaši Sarajeva, igrat će protiv škotskog Celtica u prvom pretkolu Lige prvaka. Prva utakmica između ova dva tima bit će odigrana 9. jula u Sarajevu, a uzvrat je 16. jula u Glasgowu. Celtic je jedan od najvećih timova koji je gostovao u Sarajevu otkako se igraju utakmice evropskih kupova, a osim što je nekadašnji prvak Evrope, klub je poznat i po nesebičnoj potpori njegovih navijača palestinskom narodu.

Palestinsko pitanje zauzima važno mjesto u svijesti Iraca, paralele povučene s događajima iz njihove historije potakle su emocionalnu vezu s Palestinom, koja traje do današnjih dana. Početkom prošlog stoljeća simpatije Iraca bile su na strani cionista zbog tada uvriježenog stava o sličnim sudbinama Iraca i Jevreja, kao i zajedničkog traumatičnog iskustva velikih migracija u 19. stoljeću. Irci su također zagovarali cionističku borbu za samoodređenje protiv Britanaca. No, irska nacionalistička percepcija Izraela ubrzo se promijenila.

Nakon što je cionistički pokret prihvatio podjelu Palestine, Irci su počeli crtati neugodne paralele između izraelske politike i vlastite egzistencije. Za mnoge, jevrejska država sada je izgledala manje kao vjersko-nacionalna zajednica koja se hrabro borila za svoja prava, a sve više kao kolonija nelegitimno utemeljena od britanskih oružanih snaga koja se namjerava nametnuti autohtonom stanovništvu.

Čak ni uspješna cionistička vojna borba protiv Britanaca krajem četrdesetih godina nije mnogo promijenila stajalište da je Izrael bio poput Ulstera, sjeverne pokrajine Irske pod britanskom kontrolom. “Vatikanski faktor”, kako je pisac i političar Conor Cruise O’Brien volio nazvati utjecaj Katoličke crkve na irski društveni i politički život, također je iznimno utjecao na irsko shvaćanje izraelsko-palestinskog sukoba.

Krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća Irska se sve više bavila sudbinom palestinskih, arapskih izbjeglica, čiji se broj povećao nakon šestodnevnog rata 1967. godine. Irska politika smatrala je kako ne može biti mira bez repatrijacije maksimalno mogućeg broja palestinskih izbjeglica i pune naknade, a ne samo da se radi na njihovom preseljenju. Nakon što se Irska pridružila Evropskoj uniji, Vlada u Dublinu stalno je radila na promicanju palestinskog pitanja u Evropi. Irska je bila prva članica EU koja je pozvala na uspostavu palestinske države.

Sukobi između irskih mirovnih trupa u Libanu i izraelske vojske i njezinih savezničkih kršćanskih milicija između 1978. i 2000. još su više pogoršali odnose. Četrdeset i pet irskih vojnika poginulo je dok su služili u snagama UN-a u Libanu, a Vlada Irske izravno je ili neizravno okrivila Izrael za najmanje 15 tih smrtnih slučajeva, uključujući otmicu i pogubljenje vojnika u aprilu 1980. Tokom razdoblja sporazuma iz i nakon Osla vlade Irske nastavile su pružati neograničenu potporu palestinskoj stvari.

U septembru 2000. irski premijer Bertie Ahern objasnio je da je “moralna dimenzija” međunarodnih odnosa “prvi i najvažniji” razlog irskog angažmana. U ljeto 2003. godine Brian Cowen, tadašnji irski ministar vanjskih poslova, posjetio je Yasera Arafata tokom vrhunca “Druge Intifade”. Godine 2004. podnesena je peticija kojom se poziva na bojkot Izraela.

Sinn Fein, političko krilo IRA-e, i dalje je žestoki kritičar Izraela. Godine 2006. opisali su Izrael kao “jedan od najgorih i prezira vrijednih režima na planeti”. Ovakvu politiku slijede i navijači Celtica, koji je često kažnjavan zbog podrške Palestini. Prije tri godine, Celtic je dočekao izraelski klub Hapoel Be’er Shevu, a tokom utakmice stadionom se orilo “Sloboda za Palestinu” i “Izrael je ubica Palestine”. UEFA je zbog ovog kaznila klub s 10 hiljada eura. Kada je Donald Trump priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela, navijači Celtica pokazali su transparent na kojem je pisalo “Jerusalem je Palestina” i “Fuck Trump”.

PROČITAJTE I...

Borba koju trenutno vidimo nije borba između islama i Zapada, nego je to borba između rigidnog i konzervativnog vehabizma, s jedne, i sufizma, s druge strane. To je trenutno najveća borba koja se vodi, a koja je, duboko sam uvjeren, veoma važna za budućnost čitavog svijeta. Znate, ako od jedne od najvećih svjetskih religija i tradicija izuzmemo njeno poetsko, filozofsko i pluralističko naslijeđe, i ako to pritom čine oni koji se pripisuju toj religiji, onda je to čisti horor. To je istinska tragedija. Zapad ovo uopće ne razumije, nikako, ni na koji način. Na Oxfordu još uvijek dozvoljavaju da im vehabije finansiraju Islamski institut pri ovom važnom univerzitetu. Pa to je ludost

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!