fbpx

Kćerka ratnog zločinca: Tabla s imenom Radovana Karadžića treba biti uklonjena

Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) 20. marta 2019. potvrdilo je presudu Radovanu Karadžiću za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti i povećalo kaznu s 40 godina na doživotni zatvor.

 

 

Sonja Karadžić-Jovičević, kćerka presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, danas je izjavila da tabla s imenom njenog oca sa studentskog doma na Palama treba biti skinuta.

Na konferenciji za novinare u Banjaluci istakla je da je ova tabla obesmišljena i ukaljana i kao takva treba biti uklonjena.

“Ako ne može da postoji i stoji tamo gdje stoji danas iz poštovanja, onda sigurno ne treba ni iz običnog inata”, rekla je Karadžić-Jovičević.

Istakla je da se nada da će sa uklanjanjem table biti stavljena tačka na dalje dnevno-političke obračune, zloupotrebu imena Radovana Karadžića, prije svega za pritiske na njega lično i za članove njegove porodice.

– Odlučila sam da se obratim na ovaj način. Prmarni razlog su brojni pozivi u kojima se traži moj stav i stav Radovana Karadžića po pitanju aktuelnih dešavanja i zloupotrebe njegovog imena. I prije 25 godina smo se našli pod pritiscima i prijetnjama. Posljedice traju i do danas. Naivno je vjerovanje da u takvim okolnostima posljedice trpi mali krug ljudi. Trpe ih i drugi, cijele porodice, pa i narod u RS-u.

Moj otac i porodica su sve godine pod sankcijama, bez obzira na završeno suđenje i presudu, a pod sankcijama je i SDS, iako je davno izbacila Radovana iz članstva. Danas smo u sličnoj situaciji. Krajnje je vrijeme da se sa tim prestane, da se njegovo ime koristi kao sredstvo za treniranje strogoće i sa posljedicama po nevine ljude. Nevjerovatno da nakon pet godina od postavljanja tabla dobija takvu težinu, kakvu nije ni kad je postavljena – rekla je Karadžić-Jovičević.

Ona je navela da je postavljanje table bila odluka svih aktera lokalne i akademske zajednice koji su organizovali taj događaj, da su pozvali članove porodice, a da su onda sve godine izloženi uvredama.

– Dušebrižnici i dalje šute na kršenje ljudskih prava mog oca i moje porodice. Bolesna potreba i ambicija da ga neko brani od mene ili člana porodice nije zaobišla ni neke medije i fanove – rekla je ona.

Smatra da od predmeta ne treba praviti dramu i likovanje, niti “srpski narod od toga treba da osjeća poniženje”.

– Naivno je vjerovanje da je ta tabla stvarni i jedini razlog, ona je sredstvo zakulisnih radnji i time je obesmišljena i ukaljana i treba biti uklonjena – rekla je.

Studentski dom na Palama otvoren je u martu 2016. godine. Tablu sa imenom Karadžića otkriliu su Milorad Dodik, danas član Predsjedništva BiH i supruga i kćerka Radovana Karadžića.

Na pitanja novinara da li na ovaj način spašava Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, rekla je da se ovako bilo ko može spasiti tako bi i prije 25 godina spašavala svog oca i svoju porodicu, navodeći da se ovo može posmatrati i kao spašavanje OHR-a.

Prethodno je visoki predstavnik Valentin Inzko izjavio je kako će Dodiku zabraniti putovanja po Evropi ukoliko uskoro ne ukloni ploču s imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića na Studentskom domu na Palama. Tabla je postavljena u martu 2016. godine.

Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) 20. marta 2019. potvrdilo je presudu Radovanu Karadžiću za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti i povećalo kaznu s 40 godina na doživotni zatvor.  /anadolija, faktor/

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!