fbpx

Karabah pripada Azerbejdžanu

U vojnoj paradi učestvuju oružane snage Azerbejdžana i Turske, uz prisustvo predsjednika dvije zemlje Aliyeva i Erdogana, kao i brojnih zvaničnika.

 

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev izjavio je u četvrtak, tokom vojne parade u Bakuu, kako cijeli svijet danas vidi da regija Nagorno-Karabah pripada Azerbejdžanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Na Trgu Azadliq u Bakuu upriličena je Parada pobjede u povodu oslobađanja azerbejdžanskog teritorija od armenske okupacije. U vojnoj paradi učestvovale su oružane snage Azerbejdžana i Turske, uz prisustvo predsjednika dvije zemlje Aliyeva i Recepa Tayyipa Erdogana, kao i brojnih zvaničnika.

Aliyev je poručio kako današnjim zajedničkim učešćem na vojnoj Paradi pobjede s predsjednikom Erdoganom pokazuju svijetu jedinstvo Turske i Azerbejdžana.

“Od početka borbe za oslobođenje domovine osjetili smo podršku Turske”, kazao je Aliyev.

Podvukao je kako je Armenija počinila ratni zločin nad stanovništvom Azerbejdžana, te podsjetio da je cjelovitost zemlje postignuta na bojnom polju.

“Armenska vojska pala je na koljena, mi smo pobjedom na bojnom polju postigli svoj teritorijalni integritet. Karabah je Azerbejdžan i danas svijet vidi da Karabah pripada Azerbejdžanu”, poručio je Aliyev.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je u četvrtak u Bakuu kako će Azerbejdžan, pod snažnim vodstvom predsjednika Ilhama Aliyeva, nastaviti bilježiti epske pobjede, javlja Anadolu Agency (AA).

Na Trgu Azadliq u Bakuu održava se Parada pobjede u povodu oslobađanja azerbejdžanskog teritorija od armenske okupacije. U vojnoj paradi učestvuju oružane snage Azerbejdžana i Turske, uz prisustvo predsjednika dvije zemlje Aliyeva i Erdogana, kao i brojnih zvaničnika.

Erdogan je tokom obraćanja istakao kako oslobađanje teritorije Azerbejdžana od okupacije nikako ne znači da je borba završena.

“Nadam se da će Azerbejdžan i dalje bilježiti epske pobjede pod snažnim vodstvom mog brata Aliyeva”, poručio je Erdogan.

Govoreći o metodama kojim se služila Armenija tokom držanja pod okupacijom azerbejdžanskog teritorija, Erdogan je poručio kako je armensko vođstvo trošilo resurse naroda za držanje teritorije Azerbejdžana pod okupacijom.

“Pravila ratovanja su ozbiljno kršena, gaženo je ljudsko dostojanstvo. Naša je dužnost osigurati da se za to polože računi. Vrijeme je da se saberu oni koji Nagorno-Karabahu nisu donijeli ništa drugo osim razaranja, masakra i suza”, poručio je Erdogan.

Dodao je kako je potrebno shvatiti da se ništa ne može postići potpirivanjem zapadnih imperijalista, te kako se odnosi moraju preispitati.

Erdogan je kazao i to da ako narod Armenije nauči lekciju iz onoga što se desilo u Nagorno-Karabahu, to može značiti početak novog razdoblja u regiji.

“Turska i Azerbejdžan će prevladati sve poteškoće i trčati od uspjeha do uspjeha dok god njihove snage budu ujedinjene”, poručio je Erdogan.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!