fbpx

Kantonalni “avengersi”

Konaković napominje i da mu je nebitna “tehnika borbe” protiv SDA, za koju kaže da je “pošast”. Šta to znači u praksi, vidi se i po tome što Konaković, dok optužuje SDA da pokušava korumpirati novcem kadrove vladajuće “šestorke”, ustvari sam konspirativno nastupa pa vrbuje, prilično rijetke, članove SDA gdje i kada može.

Piše: Mustafa DRNIŠLIĆ

Svako javno gostovanje Elmedina Konakovića na nekom od njemu sklonih medija dodatno potvrđuje opći utisak da je njegov sukob sa SDA duboko lične prirode i da je riječ o nekoj vrsti narcisoidnog karaktera koji politizira ličnu osvetu nastalu uslijed neostvarenih ambicija.

Pogotovo je to slučaj kada Konakovića ugosti narcis podjednako velikog ega, kao što je to Senad Hadžifejzović, pa onda uslijede sapatnička pitanja i odgovori, plakanje na ramenu na kojem se međusobno hrabri i ispomaže, glumata žrtvu i uspostavlja viktimološki diskurs.

Očito da broj ambicioznih tipova, koji misle da je kosmička nepravda to što im SDA nije ispunila neke njihove zahtjeve i vizije, bolje rečeno, što nije prepoznala njihove gigantske kapacitete i silnu važnost za ovo društvo, nije baš zanemariv.

Ipak, samo je Konaković u prilici da svoje nepristojne ambicije nameće kao prioritet svim građanima Kantona Sarajevo, dok je u Hadžifejzovićevom slučaju, srećom, dovoljno promijeniti kanal.

Koliko je Konaković ostrašćen u svojoj privatnoj vendeti, moglo se vidjeti po tome kako nekoliko puta doslovno prijeti da će, izgubi li vlast, on i njegovi poltroni fizički sprečavati “pokušaje korupcije i namještanja tendera”, što je ne baš suptilna prijetnja nasiljem bude li nova vlast radila nešto što sadašnjem predsjedavajućem Skupštine nije po volji.

Konaković napominje i da mu je nebitna “tehnika borbe” protiv SDA, za koju kaže da je “pošast”. Šta to znači u praksi, vidi se i po tome što Konaković, dok optužuje SDA da pokušava korumpirati novcem kadrove vladajuće “šestorke”, ustvari sam konspirativno nastupa pa vrbuje, prilično rijetke, članove SDA gdje i kada može.

To su za sada sve listom oportunistički tipovi, male važnosti i kalibra, čaršijski politički polusvijet, kojem je to ko zna koje preskakanje iz stranke u stranku i bez kojih je SDA-u ustvari daleko bolje.

Naravno, takve subverzije i rovarenje Konaković oslikava veselim bojama pokušavajući ih prikazati kao altruističko prilaženje njegovom pravedničkom programu i platformi.

Ovakvi, ponešto nervozni ispadi, u kojima Konaković valjda pokušava pokazati da ima i “ulični mišić”, ako bude “stani-pa’ni”, dodatno su pojačani i njegovim ranijim opetovanim radončićevskim i dodikovskim napadima na OSA-u – što je svojevrsni lakmus-test kako bi se ustanovile istinske pozicije nekog bošnjačkog političara – ali i pokušajem da, gostujući na Face TV, nekako anulira u narodu dobro prihvaćene rezultate pregovora u vezi s uspostavljanjem nove većine na državnom nivou, gdje je SDA uspjela isposlovati, u ovom kriznom trenutku, tri najvažnija ministarstva (vanjskih poslova, odbrane i sigurnosti) za probosanski blok.

Konakovićev pokušaj da to problematizira, pa čak i kriminalizira, najbolje pokazuje ne samo određenu dozu panike zbog raspoloženja u narodu već i koliko ga je zaista ošamutila vlastita žeđ za osvetom.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!