fbpx

Kakvu Bosnu želimo 2050. godine?

Online sesije za našu budućnost #Bosnae2050 u organizaciji Alumnija Prve bošnjačke gimnazije

 

U srijedu, 9. decembra 2020. godine u 18 sati Udruženje „Alumni Prve bošnjačke gimnazije“ održat će online sesiju pod nazivom “Kakvo obrazovanje trebamo?”. U pitanju je prva u nizu sesija u kojima će se razgovarati o temama bitnim za promišljanje budućnosti Bosne i Hercegovine. Alumnisti Prve bošnjačke gimnazije svoju ljubav prema domovini Bosni i Hercegovini žele iskazati kroz realizaciju niza panel-diskusija na kojima će okupiti i ugostiti uspješne alumniste, ali i druge vodeće domaće i svjetske eksperte iz različitih oblasti, saopćeno je iz ovog Udruženja.

Cijeli projekat nosi naziv #Bosnae2050 u okviru kojeg su u budućnosti planirani ciklusi predavanja alumnista/ica koji su ostvarili izvanredne i zapažene rezultate, kako u toku svog akademskog obrazovanja i napredovanja, tako i u profesionalnom životu u našoj zajednici i šire. Također, projekat #Bosnae2050 nastojat će dati odgovore na pitanja šta je dobro, a šta loše urađeno u proteklih 25 godina u BiH i šta trebamo raditi kako bi u narednim godinama sveukupna situacija u BiH bila bolja.

„Nužno je iznalaziti nove modele kroz inovativna sredstva umjesto ponavljanja onoga što je ranije vrijedilo. Sadašnji trenutak, u kojem svjedočimo relativiziranju ranije vladajućih obrazaca i suočavamo se sa potrebom iznalaženja novih modela življenja, djelovanja i borbe sa životnim izazovima traži da ozbiljno razmislimo o tome kakvo obrazovanje trebamo. Neophodno je ponovo aktualizirati vrijednost obrazovanja, revitalizirati pravi sistem vrijednosti, te motivirati što veći broj mladih i obrazovanih osoba da daju svoj doprinos razvoju ekonomije i društva u cjelini“, istakli su iz Udruženja motivaciju za organizaciju jednog ovakvog događaja.

U okviru teme učesnici će se baviti četirima ključnim tezama: 1. Uloga obrazovanja u zadržavanju mladih u BiH; 2. Inovativni potencijal bosanskohercegovačkog obrazovanja; 3. Naučni napredak pojedinaca u našem društvu – kako njime motivirati zajednicu?; 4. U kojem pravcu trebamo mijenjati obrazovanje nabolje?.

Prva online sesija moći će se pratiti uživo na Facebook, YouTube i Linkedin profilima Alumni Prve bošnjačke gimnazije. Panelisti su: prof. dr. Amila Pilav-Velić (Ekonomski fakultet, UNSA), prof. dr. Almasa Odžak (Prirodno-matematički fakultet, UNSA), prof. dipl. iur. Naida Hota-Muminović (Prva bošnjačka gimnazija), prof. dr. Mirza Emirhafizović (Fakultet političkih nauka, UNSA), doc. dr. Adnan Mehonić (Faculty of Engineering Sciences, University College London) i Amina Isanović Hadžiomerović, MA (Filozofski fakultet, UNSA).

Ove je godine Prva bošnjačka gimnazija obilježila 25 godina postojanja tokom kojih je izrasla u izuzetno poštovanu, lidersku obrazovnu instituciju koja kontinuirano podiže standarde u obrazovanju. Udruženje Alumni Prve bošnjačke gimnazije okuplja bivše učenike Gimnazije kao prvo udruženje takve

vrste u BiH koje će uskoro obilježiti svoju 20. godišnjicu. Nema oblasti u kojoj bivši učenici i učenice Prve bošnjačke gimnazije ne djeluju i ne pomjeraju granice u naučno-istraživačkom radu, ali i inspiriraju svojim životnim pričama koje su ih odvele u potpuno drugim pravcima u odnosu na njihove prve profesionalne korake.

Kako iz Udruženja navode, bivši učenici Prve bošnjačke gimnazije Sarajevo, vodeći se motom “Natječite se u dobru” svojom ličnošću, pojavom, djelima, hrabrošću, ustrajnošću i stručnošću čine svoje okruženje boljim i ugodnijim mjestom za život.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!