fbpx

Kako su sportaši spašavali svijet

Brazilac Socrates pojavio se 1983. godine kao Corinthiansa na terenu u dresu na kojem je pisalo: “Pobijedi ili izgubi, ali uvijek u demokratiji. Bila je to pljuska u lice diktaturi Joãoa Figueiredoa, a Socrates je bio pokretač brojnih akcija za ljudska prava i demokratiju.  

 

U svijetu pogođenom pandemijom Covid-19 nekolicina se sportaša aktivirala i odlučila pomoći drugima. Posljednji u nizu takvih jesu Pau Gasol i Rafa Nadal, koji su pokrenuli akciju prikupljanja 11 miliona eura za borbu protiv virusa. Mnogi su to sportaši činili i prije, stali u odbranu progonjenih, u borbu protiv diktature, na stranu imigranata, beskućnika ili djece. Sportski heroji koji nisu čekali pandemiju.

Jedan od njih bio je i Italijan Gino Bartali. Svoju je tajnu odnio u grob, a tek su je nakon smrti otkrila njegova djeca. Biciklista je dva puta osvojio utrku “Giro d’Italia” (1936. i 1937. godine) i jedan “Tour de France” (1938) prije nego što mu je Drugi svjetski rat prekinuo karijeru. Trkač je živio pod ogromnim pritiskom u Mussolinijevoj Italiji. Kada je izbio rat, Bartaliju su bili dopušteni treninzi, što je on koristio da Jevrejima skrivenim u ruralnim područjima i italijanskim samostanima donese lažnu dokumentaciju, s kojom mogu pobjeći iz zemlje. Spasio je 800 ljudi. Nikad niko nije posumnjao u njega. Nakon rata je osvojio “Giro” (1947) i “Tour” (1948), ali nikada nije pričao o svom podvigu. Za njega se saznalo tek 2003, tri godine nakon njegove smrti.

Devetog novembra 1938. dogodio se prvi veliki pogrom nad njemačkim Jevrejima. Max Schmeling, veliki prvak u ringu, u svom je apartmanu sakrio dva jevrejska tinejdžera Henryja i Wernera Lewina, kojima je pomagao u bijegu u SAD. Jackie Robinson to je isto učinio igrajući bejzbol. On je u aprilu 1947. godine razbio rasnu barijeru i postao prvi crnac u (MLB). Gađali su ga tokom mečeva, pljuvali i bacali crne mačke na njega, ali nije popustio i ušao je u historiju sporta.

Brazilac Socrates pojavio se 1983. godine kao Corinthiansa na terenu u dresu na kojem je pisalo: “Pobijedi ili izgubi, ali uvijek u demokratiji. Bila je to pljuska u lice diktaturi Joãoa Figueiredoa, a Socrates je bio pokretač brojnih akcija za ljudska prava i demokratiju.

Marc Gasol smatrao je da bi trebao nešto napraviti kako bi ublažio razmjere tragedije sirijskog naroda. Kontaktirao je nevladinu organizaciju čije je članove pozvao na razgovor u košarkaški kampus svoje djece. Onda je poveo akciju spašavanja migranata koji se u raznim plovilima odluče preći Sredozemno more. Inicijativa NBA igrača pomogla je da tragedija na Mediteranu postane vidljiva i da za nju sazna cijeli svijet.

Njegova je majka imala 16 godina kada ga je rodila, a košarka ga je spasila od mračne sudbine mnoge djece koja odrastaju u Akronu u Ohiju. LeBron James uložio je više od 40 miliona eura u stipendije za siromašnu djecu, kojima garantira studij od osnovnog do fakultetskog obrazovanja pod uvjetom da, korak po korak, odgovore na njegove kriterije ocjenjivanja. Uspjelo je 1.100 djece.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!