fbpx

Kako su Fuad Kasumović i njegov savjetnik Armin Mujkić s lažnih profila na Facebooku naručivali politički odstrel

Zenicu ovih dana potresa ogroman skandal nakon što je otkriveno kako su tamošnji gradonačelnik Fuad Kasumović i njegovi najbliži saradnici s mnoštva lažnih profila na društvenim mrežama vodili prljavu kampanju diskreditacije političkih neistomišljenika. Išlo se toliko daleko da se pozivalo na linč i silovanje, a u isto vrijeme Kasumovićevim poslušnicima obećavano je zaposlenje

Utorak, 19. septembar – trebalo je to biti još jedno politički dosadno popodne. Na profilu na Facebooku izvjesnog Almira Čajlakovića iz Nemile počele su se pojavljivati objave, blago rečeno, čudnog sadržaja. Odranije je poznato da je Čajlaković veliki fan i saradnik gradonačelnika Fuada Kasumovića (Nezavisni blok), otpadnika iz SDA redova, ali su objave bile ironične, te su sadržavale i njegovu prepisku s Arminom Mujkićem, bivšim dopisnikom Nezavisnih novina i Dnevnog avaza, a sada Kasumovićevom “desnom rukom” i savjetnikom za sva pitanja.

S obzirom na to da je Čajlaković bio aktivista i fan niza političkih stranaka, mijenjajući često “dresove”, ispočetka nije bilo jasno da li se opet “prodao za siću” ili se radi o nečemu drugom. Međutim, to više niko nije ni gledao jer su objave postale učestale, iz sata u sat, a priča o “vrućim razgovorima iz Kasumovićevog kabineta” brzo se proširila gradom, kasnije i cijelom državom.

Ubrzo je, iz razgovora čiji su “screenshootovi” objavljivani u intervalima od pola sata do sat, postalo jasno ko stoji iza profila na Facebooku pod nazivom “Salyven Oneel”, odnosno stranice “stranački.bilten”, kako stoji u hiperlinku tog profila. Uz ovaj, savršeno je postalo jasno ko su i “Nijaz Ljevaković”, “Jakub Bošnjak”, “Tufekčić Omer”, “Veliki brat” i niz sličnih, lažnih profila s kojih su nemilice proteklih mjeseci slani mnogobrojnim Zeničanima zahtjevi za prijateljstvo, a onda počeli s plasiranjem nevjerovatne količine uvreda, omalovažavanja, psovki i očiglednih prekršaja i nedjela, nevidljivih samo za nadležne u zeničkoj policiji.

Fascinantni i za ozbiljne psihijatrijske analize svi silni “profili” osoba s adresama poput Aucklanda, Novog Zelanda i svega jednom slikom psa na mjestu fotografije profila. Tako Kasumovićev tim čine i razna “heklanja”, zatim “nokti – cijene na upit

Armin Mujkić, savjetnik gradonačelnika Kasumovića i neformalni šef PR i drugih službi u Gradskoj upravi Zenice, Almiru Čajlakoviću vrlo poganim i neprimjerenim vokabularom nalaže šta će objavljivati na profilu “Salivena”, “Stranačkog biltena” i još nekih stranica na Facebooku koje drže pod kontrolom. U tim razgovorima učestvuju i dogovaraju objave vrijeđanja političkih neistomišljenika ili se navode kao učesnici u “stvaranju ambijenta” nedavno smijenjena predsjedavajuća Gradskog vijeća Sanja Renić (Naša stranka), zatim Almir Babajić i Nermin Mehić, vijećnici GV Zenica (SDP), Adnan Zuban, formalno vijećnik Demokratske fronte, ali istinski Kasumovićev poslušnik. Tu je i Edhem Fejzić, zastupnik Radončićevog Saveza za bolju budućnost u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, koji odnedavno također otvoreno pokazuje simpatije prema Kasumoviću, a sve rjeđe spominje uopće da je još u SBB-u.

U međuvremenu, iako su ga svojevremeno iz štaba “nezavisnog” Fuada Kasumovića etiketirali kao “osobu upitnog stanja psihe, koja nije uspjela završiti ni osnovnu školu”, Čajlaković im je očigledno postao “igrač za jednu utakmicu”, pa mu je prebačeno nešto “sitniša” iz budžeta kako bi se pomoglo nogometnom klubu u čiju je upravu ubačen. Potom je, kad je zenički “Facebook Leaks” dospio u javnost, zamoljen od saradnika iz štaba da ode u MUP ZDK i prijavi samog sebe, te da se pred inspektorima pravi “lud i naivan”, što mu, očigledno, vrlo dobro ide.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju magazina Stav koji je u prodaji od srijede, 27. septembra.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!