fbpx

Kako su Bošnjaci spašavali Srbe od klanja

Politika stvaranja nasilne simetrije u zločinu morala je odavno izazvati reakciju prvenstveno stručnih krugova. Folkloristički pristup i samostalni autorski uklon, uz diskutabilne načine tretiranja historijskih činjenica, treba promatrati u kontekstu iskušenja vremena, ali i odgovornosti historičara. Primjeri tolerancije, pomoći, zaštite progonjenih uvijek su mogući. U ovom tekstu tražimo odgovor na pitanje kako su Bošnjaci reagirali na različite dileme i izazove koje je ratna drama pred njih postavljala

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • vlahomlat 17.02.2020.

    Prije svega treba se kriticki osvrnuti na tezu da su Srbi bili masovno izlozeni genocidu u NDH. Franji Tudjmanu je trebalo 2 dana da potpuno unisti Srbe u Hrvatskoj i potpuno zatre cetiri vijeka Srpske istorije na tim prostorima. Pavelic je navodno, uz potpunu potporu Hitlera, Hrvatske Srbe “genocidisao” cetiri goidne pa su ipak Srbi opstali na tim prostorima. Kako to da je Franjo tako lako ucinio to sto Pavelic nije mogao? Da li zato sto Pavelic nije tezio unistavaju srba nego samo suzbijanju cetnicko/komunistickih sevetosavskih terorista? Isto tako, Bosnjaci su bili unisteni u Kozarcu ili Srebrenici u roku od 2-3 dana poslije pada tih podrucija u ruke srba a te iste prostore je NDH drzala godinama pa su srbi ipak ostali i prezivjeli na tim prostorima. Srbi lazu vijek u svuda.

    Odgovori