fbpx

Kako se riješiti pijeska u bubregu

U narodu je moguće čuti razne prirodne recepte protiv ove bolesti. Oni koji su bolovali od kamena u bubregu kažu da su bolovi teško izdrživi. Za čišćenje bubrega te izbacivanje pijeska dobra je i šetnja ili čak lagano trčanje. Tako bi, naprimjer, srebrenička ruta Marša mira zasigurno dobro došla onima koji pate od ovog problema. Povodom velikog interesa naših čitaoca za ovaj problem, kao i radi straha od izbijanja epidemije, redakcija Stava donosi mali savjetnik kako se na prirodan način riješiti ove zdravstvene smetnje

Piše: Amina ŠEĆEROVIĆ KASLI

 

Vrijeme je rezdelija, u narodu također poznatih i pod nazivom džanarike, a mnogi ljubitelji ovog voća ne znaju i njegovu ljekovitu stranu. Naime, čaj od rezdelija jedan je od najboljih prirodnih lijekova u čišćenju bubrega od pijeska ili kamena. Njegovo je spremanje jednostavno. Prema narodnom receptu, dovoljno je 400 do 500 grama rezdelija za jedan litar čaja. Rezdelije treba prokuhati u jednom litru vode i procijeđenu vodu piti toplu kao čaj.

To nam je potvrdio i Senad iz Sarajeva, koji se dugo godina borio s kamenom u bubregu.

“Ja, dok nisam probao čaj od rezdelija, mislio sam da ću se doživotno patiti. Dugo godina sam se borio i s kamenom i s pijeskom u bubrezima, nema šta nisam probavao. Najviše su mi pomogli ovi narodni lijekovi, ali najviše učinka imale su upravo rezdelije”, kaže nam Senad, koji je i nakon izbacivanja kamena radi prevencije nastavio piti čaj od rezdelija. Da bismo se uvjerili u dejstvo ovog čaja, Senad tvrdi da je dovoljno skuhati rezdelije u nekoj šerpici u kojoj se inače prokuhava voda, ili prokuhati ih u kuhinjskom kuhalu. Činjenica koliko će rezdelije očistiti posuđe od taloženog kamenca govori i kako djeluju na naše bubrege.

“Ima tu još dosta prirodnih lijekova koje sam koristio, međutim, ostali čajevi više djeluju u pročišćavanju bubrega, a rezdelije pomažu u izbacivanju. Vjerujem ja i u medicinu, koristio sam i lijekove. Iako mi je najviše pomoglo kada me jednom doktor udario u bubreg. Mislio sam da nije normalan, ali sam dan poslije izbacio kamen i shvatio sam da je doktor ustvari na taj način pokrenuo kamen, pa sam mu bio i zahvalan”, priča nam Senad.

Doktori kažu da je za stvaranje pijeska i kamena u bubregu najveći uzrok voda koju pijemo, kao i ishrana. Samim time, prvenstveno je potrebno povesti računa o tome, da ne bi došlo do bolesti. Međutim, kada se to već desi, u pokušaju izbjegavanja operacije kao posljednje opcije, nije zgoreg probati i narodne lijekove.

Osim rezdelija, u narodu je poznat i čaj od peteljki trešanja, kao i višanja. Za ovaj zdravi napitak potrebno je oko 200 do 300 grama peteljki koje se prokuhaju u litar vode, te se pije kao čaj. Također se pravi i čaj od peršuna, a poznato je da je peršun ljekovit za mnoge bolesti.

Maslinovo ulje, koje je također poznato kao prirodni lijek, dobro je upravo i za kamen i za pijesak u bubregu. Njegovo konzumiranje popraćeno je i limunom, tako što se prvo popije pola fildžana maslinovog ulja, a zatim pola fildžana iscijeđenog limuna. Mnogi travari tvrde da je maslinovo ulje potrebno uzimati kada se kamen ili pijesak već pokrene radi što bolje prohodnosti kroz mokraćne kanale. Osim toga, napitak koji se dobije prokuhavanjem svile od kukuruza još je jedan od prirodnih lijekova za bubrežne tegobe. Ono što je sigurno jeste to da je za čišćenje bubrega potrebno piti dosta tekućine, kao i što veće izmokravanje iste, za šta je dobra, naprimjer, lubenica. Osim vode, preporučuje se unos čaja koji je ohlađen na sobnoj temperaturi, a ako je bolesniku previše čaja korisnog za bubrežne bolesti, onda može i čaj koji voli samo da se što više unosi tečnosti.

U narodu je moguće čuti razne prirodne recepte protiv ove bolesti. Oni koji su bolovali od kamena u bubregu kažu da su bolovi teško izdrživi. Za čišćenje bubrega te izbacivanje pijeska dobra je i šetnja, ili čak lagano trčanje. Tako bi, naprimjer, srebrenička ruta Marša mira zasigurno dobro došla onima koji pate od ovog problema.

Ukratko, svi oni koji dnevno nemaju baš mnogo fizičkih aktivnosti, onima kojima se posao svodi na kancelarijske poslove, trebaju promijeniti navike barem tokom liječenja te povećati fizičke aktivnosti i kretanje kako bi pomogli sebi i svojim bubrezima. Sandžački travar i pčelar, koji je htio ostati anoniman jer od njega kupuju sve vjeroispovijesti, preporučuje namaz svim onim muslimanima koji boluju od kamena ili pijeska u bubregu, navodeći da takva vrsta kretnji, vježbi tokom molitve, itekako pospješuje izbacivanje kamena ili pijeska.

Profesor doktor İbrahim Adnan Saraçoğlu, turski hemičar, akademik, stručnjak za biotehnologiju i mikrobiologiju, te jedan od savjetnika turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, u svom nastupu na jednom turskom TV kanalu za bubrežne bolesnike dao je recept od lista avokada. Naime, prema tom receptu, potrebno je u sto pedeset mililitara vode koja kuha staviti jednu malu kašiku lista avokada (oko dva do tri grama). Kuhati na laganoj vatri još osam do deset minuta, a zatim procijediti dok je još vruće. Ovaj se čaj pije dva sata nakon jela, a nakon svakih pet dana potrebno je pauzirati tri dana. Saraçoğlu preporučuje da se ovaj čaj koristi najviše dvadeset dana, a da bi se ponovno počeo koristiti, potrebno je da prođe također dvadeset dana.

S obzirom na to da se radi o bolesti koja uzrokuje velike bolove te su moguće i komplikacije, gore navedeno prirodni su lijekovi poznati u narodu, ali je potrebno naglasiti da je ipak najbitnije posjetiti doktora. Pa, ili za lijekove, ili za jednu šaku u bubrege, bitno je riješiti problem.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • Admir 26.12.2019.

    Da li je neko koristio brekinju za pijesak!?

    Odgovori