fbpx

Kako kupovati i šta jesti tokom izolacije

Kada dođete kući, operemo ruke, izvadimo hranu i ostavimo je na čistu i dezinficiranu površinu. Čišćenje vodom i izbjeljivačem je dovoljno. Cekere perite u mašini na 60 stepeni. Važno je izbjeći množenje bakterija kao što je Listeria. Ako ćete zamrznuti hranu, učinite to što je moguće prije kada je na njoj najmanje bakterija.

Teški dani izolacije i iščekivanja su pred nama. Moramo biti odgovorni i što manje napuštati sigurnost svog doma. Ali moramo jesti. Kako COVID-19 utiče na nas i naše kupovne navike i koje mjere opreza trebamo poduzeti u supermarketu?

Moramo znati da se radi o respiratornom, a ne o stomačnom virusu. Virus se prenosi kontaktom a ne gutanjem. Do danas nije bilo slučajeva zaraze hranom. Ne smijemo upadati u zamku i uzrokovati nestašicu hrane, moramo se potruditi da nabavku obavljamo kao i obično. U suprotnom bacaćemo hranu što povećava mogućnost zaraze.

Kada idemo u kupovinu, moramo je obaviti u što kraćem roku. Napravite popis za kupovinu i uzmite samo ono što je potrebno. Slijedite ovu metodu i kad koronavirus prođe, uštedjet ćete novac, vrijeme i nećete kupovati impulsivno.

Kada idemo u kupovinu, moramo ići sami, izuzev ako nismo u nečijoj pratnji. U prodavnici se držite metar i po od druge osobe. Prije odlaska od kuće, zapitajte se: Kašljete li? Imate li simptome? Nemojte samo razmišljati o COVID-19, osjećate li se inače loše? Imate proljev? Ne izlazite onda van: prva prepreka za izbjegavanje infekcija jest da ljudi koji su zaraženi uopće ne napuštaju kuću. Ako je odgovor na sva pitanja ne, onda je dobro, ali i vi se možete zaraziti pa poduzmite mjere predostrožnosti.

U supermarketu se nalaze kolica i košare. Ako možete, očistite ih prije korištenja ali imajte na umu da hidroalkoholni gel nije stopostotno učinkovit. Ne znamo koliko se kolica uopće često čiste zato ponesite svoj ceker ili torbu.

Upotreba maske nije nužna ali držite se na sigurnoj udaljenosti, ne dirajte hranu bez rukavica, ako se zakašljete, kašljite u lakat i daleko od hrane. Ne dirajte lice od trenutka ulaska u prodavnicu pa do povratka kući.

Stalno perite ruke nakon rukovanja s hranom i nakon dodirivanja novca. Hidroalkoholni gel je u redu, ali ne i kao zamjena ili izgovor da se ne peru ruke. Sva hrana treba bi trebala biti pokrivena i ni u kojem slučaju ne biti izložena kupcima.

Ako kupujete manje koliline onda kupite svježe voće ili povrće. Za veće količini ili ako želite namirnice koje traju kratko, poput blitve ili špinata, kupujte najprije konzerviranu hranu ili smrznutu u vrećicama. Njihovi su sastojci jednako hranjivi. Nemlojte koristiti karantin da loše jedete. Nadohvat ruke imate mnogo zdrave hrane kao što su orasi, mahunarke, voće, jaja, povrće, riba, piletina i sve ostalo.

Pokušavajte izbjegavati slatkiše, prerađenu hranu i drugu nezdravu hranu što je više moguće: provodit ćemo puno vremena kod kuće, a u iskušenje ćemo dolaziti češće no što mislite. Jede vam se slatko? Umjesto keksa iskoristite svo to brašno koje ste kupili i napravite kolač.

Pokušajte ne koristiti gotovinu, ona je sjajan prijenosnik ovog i drugih mikroorganizama: ovaj koronavirus preživljava oko četiri sata na kovanicama. Zato se služite karticama a još je bolje ako imate mogućnost plaćanja mobilnim telefonom, pa ćete izbjeći dodirivanje POS uređaja.

I vi koji radite u supermarketima koristite hidroalkoholni gel jer ne možete stalno prati ruke. Što češće radite dezinfekciju mjesta na kojima dolazite u dodir sa novcem. Upotreba rukavica, i vama i potrošačima, daje lažni osjećaj sigurnosti i ako dodirnemo lice, površinu tijela ili hranu, biće kao da ih i nemamo.

Kada dođete kući, operemo ruke, izvadimo hranu i ostavimo je na čistu i dezinficiranu površinu. Čišćenje vodom i izbjeljivačem je dovoljno. Cekere perite u mašini na 60 stepeni. Važno je izbjeći množenje bakterija kao što je Listeria. Ako ćete zamrznuti hranu, učinite to što je moguće prije kada je na njoj najmanje bakterija.

Prilikom pranja voća i povrća, pod mlazom vode, možete koristiti tekućinu za dezinfekciju hrane, da bi se osjećali sigurnijnima, ali ne zaboravite je nakon toga ponovno oprati kako biste uklonili ostatke deterdženta. Kada su u pitanju proizvodi koje nećete kuhati, najvažnije je da su naše ruke i površine na kojima ih pripremamo čiste prije upotrebe.

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!