fbpx

Kako je propao “SuperDepor”

Klub uz partnerstvo s bankama razmatra različite varijante oporavka, ali ko god da odluči učestvovati u programu morat će se nositi s dugovima koji prijete gašenju nekad velikog kluba.

 

Devedesete su bile sjajne za fudbal u La Coruñi, u kojem je igrala jedna od najboljih fudbalskih ekipa svih vremena – “SuperDepor”. Coruña, grad s 250.000 stanovnika, u to je doba imao klub koji se bez problema nosio sa španskim i evropskim velikanima. S dvije velike svjetske zvijezde, Bebé i Mauro Silva, i sjajnim trenerom Arsenijom Iglesiasom, navijači kluba iz Galicije uživali su sve dok predsjednik Augusto César Lendorio nije poludio i odlučio izgraditi “SuperDepor 2.0”.

Dovedeni su Rivaldo i Djalminha kao velike zvijezde, u klubu su bili Valerón, Diego Tristán, Makaay, Naybet, Fran… Osvojeno je prvenstvo, “Kup kralja”, igrali su polufinale Lige prvaka protiv Joséa Mourinha… I onda se “SuperDepor” ugasio. Utopljen u dugovima, guši se u ekonomskoj noćnoj mori iz koje se još uvijek pokušava probuditi.

“Deportivo” je danas bez pridjeva “super”, na posljednjem je mjestu Druge lige i to se grčevito bori za opstanak. Preživljava u stečaju i duguje gotovo 100 miliona eura. Sve nakon odlaska Lendoira 2014. godine, nakon 25 godina vladavine.

Na njegovo mjesto došao je Tino Fernández s “teškim, ali neizbježnim” ekonomskim planom. Klub je u stečaju, promijenio je deset trenera u pet godina, od kojih su neki bili vrlo čudni, kao Clarence Seedorf, koji je jedan od krivaca za ispadanje u “Segundu” prije tri godine. Prošle sezone nisu uspjeli u doigravanju protiv “Mallorce”.

Navijači smatraju da je ekipa loša, puna mediokriteta, te da je jedan od problema taj što je u timu samo jedan domaći igrač, kapiten Bergantiños, koji ima 34 godine. Ako ispadnu iz Druge lige, navijači strahuju da će to biti konačan kraj kluba. Omladinski pogon ne radi dobro, a što navijače najviše boli jeste činjenica da rivalska “Celta” iz Viga s djecom radi mnogo bolje.

Klub je početkom godine dobio novog predsjednika. Bankar iz Venecuele Fernando Vidal odmah je dao dva miliona eura kako bi se platila pojačanja koja će pomoći timu da se spasi ispadanja iz lige. Međutim, to neće biti dovoljno za finansijsku stabilnost.

Klub uz partnerstvo s bankama razmatra različite varijante oporavka, ali ko god da odluči učestvovati u programu morat će se nositi s dugovima koji prijete gašenju nekad velikog kluba.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!