fbpx

Kako je osvojena Amerika

Budući da se NFL odbila proširiti, Američka fudbalska liga (AFL) formirana je 1960-ih s timovima u Denveru, New Yorku i Los Angelesu. NFL i AFL nadmetali su se za najbolje igrače prije nego što su se spojili 1967. Danas prvaci Američke fudbalske konferencije (AFC) i Nacionalne fudbalske konferencije ( NFC) igraju jedni protiv drugih u “Super Bowlu”.

 

Fudbal je najpopularniji američki sport, a “Super Bowl” nedjelja smatra se neslužbenim praznikom. Prošle je godine 98,2 miliona Amerikanaca gledalo na televiziji finale NFL-a, gdje je reklama u trajanju od 30 sekundi koštala 5,25 miliona dolara. Televizijske postaje bore se za prava na emitiranje, sponzori ulažu milione, treneri i igrači zarađuju ogromne svote. Istodobno, taj se sport bori protiv sve češćih skandala i nedostatka mladih zainteresiranih da ga treniraju i igraju.

Nacionalna fudbalska liga osnovana je 1920, a 1869. godine timovi s američkih univerziteta Rutgers i Princeton odigrali su prvu utakmicu jedan protiv drugog, mješavinu nogometa i ragbija. Student s Yalea Walter Camp smatra se ocem američkog fudbala: on je 1880. osmislio neka od prvih pravila tog sporta.

Kada je osnovana 17. septembra 1920. godine, liga je htjela profesionalizirati igru, njene standarde i način na koji se igrači ponašaju. Godine 1920. još su se zvali Američka profesionalna fudbalska asocijacija APFA, a dvije godine kasnije promijenjeno je ime u Nacionalna fudbalska liga. Od 18 timova iz prve sezone, još uvijek postoje dva: “Chicago Bears” (tada “Decatur Staleys”) i “Arizona Cardinals” (ranije “Chicago Cardinals”).

Zabrinutost za zdravlje igrača prati ovaj sport od njegovih ranih dana, kada su se još koristile kožne kapuljače. Godine 1905. bilo je 19 smrtnih slučajeva; američki predsjednik Theodore Roosevelt zaprijetio je zabranom sporta. Kacige su obavezne od 1939. Danas igrači nose maske i jastučiće za lice na ramenima, gornjem dijelu tijela i bedara.

Finale između “Baltimore Coltsa” i njujorških “Divova” 1958. još se uvijek smatra “najvećom ikad odigranom utakmicom”. Prvi put u historiji NFL-a meč je odlučen u produžecima, a “Coltsi” su pobijedili 23:17. Milioni su gledali utakmicu na TV-u kada je nestalo signala NBC-ja usred produžetaka. Emiter je riješio problem tako što je neko od uposlenika istrčao na teren i zaustavio meč dok se ne riješe smetnje.

Kožna lopta proizvodi se u kožari “Horween” u Chicagu od 1960. godine. Braća Arnold i Ralph Horween iz vlastitog iskustva znali su koliko je teško loviti loptu znojnim rukama ili kada je mokro. Ralph je razvio sredstvo za liječenje kože i prištića. Do danas je “Horween” ostao ekskluzivni dobavljač kože za NFL klubove. Proizvođač sportske robe “Wilson” šiva loptu u tvornici u Ohiju, gdje nastaje “vojvoda”, kako se naziva lopta.

Budući da se NFL odbila proširiti, Američka fudbalska liga (AFL) formirana je 1960-ih s timovima u Denveru, New Yorku i Los Angelesu. NFL i AFL nadmetali su se za najbolje igrače prije nego što su se spojili 1967. Danas prvaci Američke fudbalske konferencije (AFC) i Nacionalne fudbalske konferencije ( NFC) igraju jedni protiv drugih u “Super Bowlu”.

Svake godine u aprilu ekipe potpisuju najbolje mlade igrače za narednu sezonu. Pravilo datira iz 1936. godine; pravila propisuju da najgori tim iz predsezonskog takmičenja može prvi izabrati igrača. Svaka od 32 ekipe napravi izbor u sedam rundi. Osvajač trofeja “Heisman” za najboljeg igrača univerzitetske lige često je biran prvi. Ipak, sve je manje roditelja koji djecu registriraju za fudbal iz brige za njihovo zdravlje. NFL odgovara sve strožijim pravilima i opremom kojom pokušava garantirati sigurnost. U međuvremenu, vodstvo lige ima novi izvor zarade. Od 2018. godine 21 američka država legalizirala je klađenje u sportu pa je NFL već potpisao milionski vrijedne ugovore s kladionicama.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!