fbpx

Kako je Batman završio među finom gradskom rajom

Naravno, i pojedine javne ličnosti, poput neizbježnog Dine Mustafića, požurile su da zgroženost bošnjačke javnosti te hvale vrijedno ograđivanje Uprave TVSA od skandaloznog postupka urednice Skenderagić stave u kontekst ataka na slobodu govora. Sasvim očekivano za Mustafića, koji je donedavno fašistički dehumanizirao glasače SDA praktično ih nazivajući deformiranim poluljudima.

Piše: Hamza RIDŽAL

 

Kantonalna televizija Sarajevo ugostila je 3. decembra Filipa Andronika, crtača stripova i stand‑up komičara iz Sarajeva. U nekim svojim stripovima Andronik smješta poznate super junake u bosanskohercegovački kontekst, nastojeći problematizirati aktuelne teme naše stvarnosti, što je sjajna ideja koja otvara prostor kreativnosti i nagovještava duhovit sadržaj. Ipak, u Andronikovom radu ima svega osim duhovitosti. Ponajviše je tu uvreda, psovki i neobjašnjive potrebe da se diskreditiraju sve vrijednosti bosanskohercegovačkog društva.

Naravno, danas je legitimno problematizirati i preispitati bilo koju vrijednost, posebno ako se to radi kroz umjetnost i ako to čini umjetnik. Problem nastane onda kada to čini neko ko za sebe vjeruje da je umjetnik, pa uvredu pobrka s travestijom, parodijom, ironijom, sarkazmom, razumijevajući vlastiti diletantizam kao legitimni umjetnički postupak.

Tokom gostovanja na Televiziji Sarajevo, u emisiji Dobre vibracije – kako to samo ironično zvuči u ovom konkretnom slučaju – prikazana je karikatura u kojoj je Andronik, laskajući sebi da je umjetnik, pokušao ismijati Aliju Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine. I šehide s Kovača.

U jednoj karikaturi Batman nalazi svoj auto bez guma na točkovima te poput pripadnika sarajevske fine gradske raje, koja u Aliji Izetbegoviću pronalazi univerzalnog krivca za sve loše što nam se događalo i što će nam se dogoditi, za to optužuje državu i “mrtvog Aliju s Kovača”, psujući po predsjedniku i smještajući šehide s Kovača u krajnje negativan kontekst.

Naravno, svako društveno-političko promišljanje kod mediokriteta kakav je Andronik završi psovkama na račun države, što umovi kakav je njegov prepoznaju kao intelektualnu refleksiju na društvenu stvarnost. Diskurs je to koji se u Bosni i Hercegovini nastoji nametnuti kao intelektualni odgovor na probleme današnjice.

Međutim, samo pristajanje na takav diskurs znači odbijanje mišljenja i intelektualnog angažmana, jer ondje gdje se unaprijed zna krivac za svaku negativnu društvenu pojavu – od zagađenja zraka i prekida u isporukama električne energije, preko nesreća u rudnicima i avionskih nezgoda, pa sve do obijanja trafike i krađe guma s automobila – tu i nema mišljenja.

Istina, mnogo je lakše biti konformist i uprijeti prstom na državu nego se intelektualno angažirati kako bi se razumio određeni fenomen i izgradio lik duhovitog super junaka koji kritizira bosanskohercegovačko društvo s margina naše stvarnosti. Iako bi realnije bilo uprijeti prstom na državu zbog toga što super kreteni kakav je Andronik dobivaju prostor na javnom televizijskom servisu.

Mnoge je iznenadilo to što je Andronik gostovao na TVSA, jednoj od rijetkih medijskih kuća u kojima uredništvo vodi računa o etičkom kodeksu. Da se radilo o propustu novinarke a ne o uređivačkoj politici TVSA, saznali smo iz saopćenja Nadzornog odbora i Uprave TVSA, iz saopćenja za javnost objavljenog istog dana kada je emitirana i emisija u kojoj je Andronik gostovao.

“Nadzorni odbor i Uprava Televizije Kantona Sarajevo (TVSA) se ograđuju od sadržaja emitovanog u večerašnjoj emisiji ‘Dobre vibracije’, a u vezi sa gostovanjem strip crtača Filipa Andronika, te svih strip ilustracija prezentiranih tokom razgovora sa njim.”

U saopćenju TVSA pojašnjava se da je urednica revijalnog programa TVSA Enisa Skenderagić ignorirala odluku Uprave da za svaku emisiju mora dostaviti imena gostiju, tako da niko osim nje nije znao da u emisiju Dobre vibracije kao gost dolazi Filip Andronik. “U njegovom stripu Super junaci u posjeti BiH, predstavljenom tokom emisije” – a kojeg je nedavno promovirao i portal prometej.ba – “nalaze se krajnje neprimjerene ilustracije i shodno etičkom kodeksu neprihvatljive za javnost”, ističe se u saopćenju.

Uprava TVSA još priopćava da će na zahtjev Nadzornog odbora pokrenuti hitni postupak za utvrđivanje odgovornosti urednice Enise Skenderagić, a u skladu s odredbama Zakona o radu. “Izvinjavamo se cjelokupnoj bh. javnosti, i svima koji su na krajnje podrugljiv način prikazani u ilustracijama prezentiranim tokom emisije ‘Dobre vibracije’.

Posebno izvinjenje upućujemo porodici rahmetli prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića zbog prikazane ilustracije, kojom je na degutantan način ismijan njegov lik i djelo, kao i svim građanima BiH”, napisali su članovi Nadzornog odbora i Uprave TVSA, pokazavši tim činom odgovornost i brigu o sadržajima koji se plasiraju u javnom prostoru.

A upravo je TVSA već dugo na udaru političkih snaga koje ovih dana formiraju koalicijsku vlast u Kantonu Sarajevo i već odavno traju napori tih stranaka da se TVSA stavi pod njihovu kontrolu. Možda baš u tom svjetlu treba posmatrati učešće urednice Enise Skenderagić u ovom skandalu.

Indikativno je to što su pojedini portali poput Klixa požurili prenijeti ovu vijest intonirajući je tako da kompromitiraju Upravu TVSA kao rigidne cenzore, umjesto da podrže svoje kolege i sami osude primitivne šovinističke uvrede crtača Filipa Andronika.

Naravno, i pojedine javne ličnosti, poput neizbježnog Dine Mustafića, požurile su da zgroženost bošnjačke javnosti te hvale vrijedno ograđivanje Uprave TVSA od skandaloznog postupka urednice Skenderagić stave u kontekst ataka na slobodu govora. Sasvim očekivano za Mustafića, koji je donedavno fašistički dehumanizirao glasače SDA praktično ih nazivajući deformiranim poluljudima.

To je ta sloboda govora iza koje se kriju šovinizmi naših ljevičara, dok se kao govor mržnje etiketira svaka kritika takvog šovinizma. Baš takve reakcije bude sumnju da je riječ o organiziranom poduhvatu nove antibošnjačke koalicije, u kojem je Andronik tek agent provocateur, a koja za cilj ima što lakše stavljanje pod kontrolu TVSA.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!