fbpx

Kad “šestorka” zapošljava

Podsjetimo, Spahić je bio nekadašnji savjetnik za sestrinstvo u kabinetu tadašnjeg generalnog direktora KCUS-a Rusmira Mesihovića. Tada je za taj posao bio plaćen 3.992 maraka mjesečno. U široj javnosti postao je poznat kao glavni akter audiosnimka koji se prije tri godine pojavio na internetu, a na kojem mu navodno prijeti generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović.

 

Umjesto da brinu o nesretnim radnicima iz vlastite centrale, čelnici SDP-a BiH ovih dana, kao dio vladajuće kantonalne šestorke, pokušavaju sebi odane i bliske osobe uhljebiti u javnim ustanovama Kantona Sarajevo. Takav je slučaj i s domovima zdravlja.

Nedostaje medicinskog materijala, nedostaje liječnika, traje generalni štrajk, ali je raspisan konkurs za prijem glavnog medicinskog tehničara, i to samo zato da bi se, kako nezvanično saznaje Stav, iz duboke nezaposlenosti izvukao kadar blizak vrhuški ove stranke.

Sve tako suprotno od onoga za što se zalažu u javnim istupima. Naime, 1. jula ove godine u domovima zdravlja raspisan je konkurs za poziciju glavnog medicinskog tehničara. Iako je na njega prijavljeno sedam osoba, onaj koji će, kako sada stvari stoje, biti izabran na tu dužnost jeste Ademir Spahić, nekad blizak saradnik Rusmira Mesihovića u vrijeme dok je “popularni Šanko” bio federalni ministar zdravstva i direktor KCUS-a.

Iako je Mesihović, nakon što se skrasio u Sloveniji, u međuvremenu postao savjetnik Željka Komšića, Spahić je ostao odan SDP-u, pa ga je i ta činjenica kvalificirala za dužnost glavnog tehničara. Stav, isto tako nezvanično, saznaje kako je čitav skandal o raspisivanju ovog konkursa već prijavljen nadležnim organima. Reagirala je kantonalna inspekcija, nadležna je komisija dva puta kompletnu proceduru odbacivala, da bi onda volšebno sve vraćala na početak.

Zlobnici tvrde, na “nagovor” nekih od članova Uprave Doma zdravlja. Ali, isto tako i nakon upornih i nimalo ugodnih telefonskih poziva iz centrale jedne ovdašnje političke stranke. Upućeni u dešavanja u ovoj instituciji tvrde kako se sada samo traži elegantan način da se “najboljeg kandidata”, koji je nakon svega dvije minute razgovora s članovima komisije dobio najveći broj bodova, imenuje na zamišljenu dužnost. Uz mjesečnu plaću od dvije hiljade maraka.

Podsjetimo, Spahić je bio nekadašnji savjetnik za sestrinstvo u kabinetu tadašnjeg generalnog direktora KCUS-a Rusmira Mesihovića. Tada je za taj posao bio plaćen 3.992 maraka mjesečno. U široj javnosti postao je poznat kao glavni akter audiosnimka koji se prije tri godine pojavio na internetu, a na kojem mu navodno prijeti generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović.

Kako je Faktor tada nezvanično objavio, snimak je nekom portalu dostavio sam Spahić, i to nakon što je dobio otkaz na KCUS-u zbog zloupotrebe (fiktivnog) bolovanja, na kojem je proveo skoro četiri mjeseca. Isto tako, kasnije su se pojavile informacije da je snimak bio izrezan, odnosno da na njemu nije bio zabilježen cijeli razgovor.

Smatrajući nelogičnim da savjetnik Ademir Spahić, koji je inače medicinski tehničar sa završenim Fakultetom zdravstvenih studija, prima veću plaću od kardiohirurga, direktorica Izetbegović je od Spahića, kao i od još nekoliko bivših Mesihovićevih najbližih saradnika, tražila da joj objasne koja su konkretno njihova zaduženja i obaveze, a na temelju kojih bi se mogla opravdati tako visoka primanja. Izrevoltiran njenim zahtjevom, Spahić je generalnoj direktorici dostavio pismenu izjavu u kojoj je doslovce napisao kako on “ne radi ništa”. Nekoliko mjeseci kasnije dobio je otkaz. /R.I./

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!