fbpx

Kad odu svi balvani

: Davne 2009. godine Ustavni sud Federacije BiH proglasio je zakon o šumama neustavnim i dao rok od šest mjeseci da se usvoji novi zakon. Prođe od tad, rečeno u stilu “Zabranjenog pušenja”, osamnaest Bajrama, a zakon o šumama se ne usvoji

Piše: Jakub SALKIĆ

 

Drvna industrija Bosne i Hercegovine ostvarila je prošle godine izvoz vrijedan približno 1,3 milijarde KM, što je za 9,2 posto više nego 2016. godine. U strukturi izvoza najveće učešće ima namještaj 37,7 posto, ili više od 505 miliona KM. Jedan je od najbrže rastućih sektora privrede po svim parametrima i jedan od rijetkih koji ima suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni. No, za rubriku “vjerovali ili ne” stoji podatak da drvoprerađivači nemaju sirovine. To što je Bosna i Hercegovina bogata drvetom kao prirodnim resursom u ovom slučaju ništa ne znači, jer nemamo sistem koji regulira kompletan lanac od pošumljavanja, preko sječe do raspodjele sirovine onima kojima je potrebna.

Ovaj problem nije aktualan samo danas, drvoprerađivači s tim muku muče godinama. No, problem je dodatno aktualiziran prilikom posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoǧana Bosni i Hercegovini prije nekoliko dana, kada je ukazao na to da dvije fabrike, dvije velike turske investicije u Bosni i Hercegovini, imaju problema s nabavkom sirovine. Riječ je o fabrikama “Natron-Hayat” iz Maglaja i “Şişecam Soda” iz Lukavca.

U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kazali su nam da je problem sirovine u “Natronu”, a to je drvo, ustanovljen još kada su Turci preuzimali fabriku u Maglaju. Međutim, oni su očito uspjeli riješiti taj problem pa se to više nije pojavljivalo sve do posljednje posjete ministra ekonomije Turske Nihata Zeybekçija u martu ove godine. On je tada ponovio da turske firme imaju problem s nedostatkom sirovine. Nažalost, u ovom slučaju turske firme dijele sudbinu ostalih bosanskohercegovačkih kompanija.

Za “Natron” je, dakle, jasno da imaju problem prilikom nabavke drveta jer im je to osnovna sirovina. Međutim, za “Şişecam” iz Lukavca ostalo je nejasno šta je u pitanju. U ovoj su nam kompaniji kazali da neće da razgovaraju s novinarima. Da ih zove neko iz nadležnih institucija koje bi im mogle pomoći u rješavanju problema, oni bi rado odgovorili, ali s novinarima ne žele pričati. No, s obzirom na to da su slana voda, kamen krečnjak i ugalj osnovne sirovine za proizvodnju sode, onda je jasno da imaju problem s nabavkom barem jedne od ovih triju sirovina. Pošto je “Şişecam” pedesetpostotni vlasnik Rudnika krečnjaka “Vijenac”, krečnjak ne bi trebao biti problem. Ostaju, dakle, slana voda i ugalj.

GODINA U PARLAMENTU

Što se tiče drveta kao sirovine, to je problem koji se aktivno rješava od početka mandata aktualnog saziva Vlade FBiH. Međutim, rješenje još nije na vidiku. Naime, davne 2009. godine Ustavni sud Federacije BiH proglasio je zakon o šumama neustavnim i dao rok od šest mjeseci da se usvoji novi zakon. Prođe od tad, rečeno u stilu “Zabranjenog pušenja”, osamnaest Bajrama, a zakon o šumama se ne usvoji. Da budemo iskreni, do prije tri godine nije se ozbiljno ni radilo na usvajanju zakona. Nakon dugotrajne javne rasprave, mnogobrojnih usaglašavanja s predstavnicima svih zainteresiranih strana, Vlada Federacije BiH je u formi prijedloga 7. jula 2017. godine usvojila zakon o šumama i uputila ga u parlamentarnu proceduru. Prošla je skoro godina, a zakon se i dalje kiseli u Parlamentu. Razlog zašto je to tako sigurno je političke prirode.

O problemu “drvo” oglasilo se i Udruženje proizvođača namještaja FBiH. Podsjećaju da na ovaj problem upozoravaju godinama, a u posljednje tri godine intenzivno rade na rješavanju pitanja snabdijevanja firmi iz oblasti drvoprerade osnovnom sirovinom za rad – drvetom. Kontinuirano upozoravaju da šume predstavljaju jedan od najvećih i najvažnijih resursa Bosne i Hercegovine, ali je odnos države prema gazdovanju i upravljanju šumama neadekvatan i nedomaćinski.

U preradi drveta, šumarstvu i proizvodnji namještaja zaposleno je približno 20.000 radnika u FBiH, a samo u sektoru proizvodnje namještaja u FBiH oko 7.000 ljudi. Već su sada naši proizvođači namještaja regionalni lideri, a uz donošenje odgovarajućih zakonskih propisa i uredbi kojima bi se osiguralo snabdijevanje domaćih proizvođača kvalitetnom, domaćom sirovinom osigurali bismo poziciju u samom evropskom vrhu proizvodnje kvalitetnog namještaja.

“Udruženje proizvođača namještaja FBiH očekuje od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da snagom svog autoriteta utječe na Vladu FBiH u pogledu donošenja zakona o šumama i odluke o raspodjeli trupaca, čime će se osigurati kvalitetnije gazdovanje šumama i omogućiti kontinuirano snabdijevanje sirovinom proizvođača koji rade i zapošljavaju u FBiH, bez obzira da li se radi o stranim investitorima ili domaćim proizvođačima”, kažu u Udruženju.

Ipak, mora se priznati da nije tako jednostavno urediti sistem u šumarstvu i drvnoj industriji jer su šume državni resurs koji podliježe legislativi entiteta i kantona, a drvo mogu sjeći samo kantonalna javna preduzeća – šumska privredna društva. Logično je da nijedno šumsko privredno društvo neće potpisati dugoročni ugovor o snabdijevanju neke fabrike drvetom jer su cijene promjenjive i uvijek se pojavi neko ko daje više.

ZAJEDNIČKA INICIJATIVA

S druge strane, imamo velike instalirane pilanske kapacitete. Ako bismo sjekli šumu da sve njih zadovoljimo, za pet godina ništa ne bi ostalo, kazali su nam u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH. Dok čekaju da se Parlament smiluje i stavi zakon o šumama na dnevni red, entitetske vlade dogovorile su prošle godine i realizirale šestomjesečnu zabranu izvoza trupaca. Dakle, šest mjeseci nije se mogla izvoziti sirovina, što je dalo dobre rezultate. Ova je mjera nedavno istekla, ali su se vlade dogovorile da pripreme zajednički tekst s usaglašenim stavovima i da se zabrana usvoji na državnom nivou. Međutim, iako je sve dogovoreno, još ništa nije realizirano jer se čeka da predstavnici Vlade RS-a još jednom odobre taj dokument, kojim bi, osim zabrane izvoza trupaca, bile uvedene i određene takse za izvoz drveta nižih faza obrade – daske, grede itd.

Sve probleme drvne industrije, kaže Šemsa Alimanović iz Grupacije šumarstva i drvne industrije pri Privrednoj komori Federacije BiH, riješilo bi usvajanje zakona o šumama. Sljedeće po važnosti poslije zakona, dodaje ona, jesu kriteriji raspodjele šumskih sortimenata. Privrednici su već usaglasili kriterije raspodjele. Oni su sada poslani kantonalnim ministarstvima da i oni kažu svoje sugestije, a nakon toga je finalno usaglašavanje kriterija kod federalnog premijera Fadila Novalića sredinom juna.

Prema tim kriterijima, prvi u redu za sirovinu da podmire svoje potrebe jesu oni koji ispunjavaju najviše kriterija. Naprimjer, prvi kriterij jeste stepen finalizacije proizvoda, što u suštini znači da prednost u kupovini sirovine ima onaj ko proizvodi stolicu kao finalni proizvod u odnosu na onoga kojem je proizvod letva ili daska. Ostali kriteriji uključuju vrijednost izvoza, broj zaposlenih, visinu dobiti, ostvarene investicije itd.

Ipak, nije sve stalo, ima napretka. Prošle godine u Parlamentu FBiH usvojena je Strategija drvne industrije FBiH. Strategija predviđa da se za deset godina poveća udio izvoza namještaja u ukupnom izvozu drvne industrije s današnjih 37 na 65 posto, da se broj zaposlenih u drvnoj industriji poveća na 32.000, te da se izvoz namještaja sa 700 miliona poveća na 1,2 milijarde maraka. Alimanović smatra da se ova industrija mora proglasiti strateškom granom. Mora se prekinuti praksa izvoza trupaca i ogrjevnog drveta (trenutno u izvozu drvne industrije izvoz ogrjevnog drveta učestvuje s 14 posto).

Svako štiti svoje interese, i Turska, ali i naši proizvođači, jer niko ne želi da zbog nedostatka sirovine propadne poslovanje. Treba imati na umu da su proizvođači namještaja u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko godina uložili četrdeset miliona maraka samo u nabavku novih mašina. To ipak govori da je riječ o ozbiljnom biznisu.

 

PROČITAJTE I...

Uspjeh vojne industrije u narednim godinama garantira i razvoj novih proizvoda, među kojima su samohodna haubica, koja je već u fazi testiranja i čiji bi prototip trebao biti završen do kraja ove godine, te razvoj prve bosanskohercegovačke puške koji bi također trebao biti završen u ovoj godini

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!