fbpx

KAD DŽELAT SUDI ŽRTVI

Nažalost, Bosna i Hercegovina, osim diplomatije, ima krajnje ograničene kapacitete da uzvrati na ovakve poteze jer je pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini trenutno pod utjecajem beogradskih i zagrebačkih ekspozitura koje kontroliraju VSTV, ali i Tužilaštvo BiH.

 

Teško je riječima dočarati koliko je skandalozna odluka Višeg suda u Beogradu, koji je osudio Huseina Mujanovića, bivšeg komandanta Armije RBiH, na čak deset godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina. Nije u pitanju samo težina dosuđene kazne koliko sama činjenica da Srbija, država koja je izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu i koja je učestvovala u genocidu nad Bošnjacima, danas proganja, presuđuje i zatvara branitelje Bosne i Hercegovine.

Mujanović je osuđen nakon što je dvije protekle godine proveo u pritvoru jer taj isti Beogradski sud nije dopustio da se brani sa slobode iako je Mujanovićeva porodica bila spremna platiti kauciju. Nije slučajno ni tempiranje donošenja ove presude nekoliko dana prije 11. jula, kada se obilježava Genocid u Srebrenici, a što dosta govori o političkoj instrumentalizaciji čitave te skandalozne i neprihvatljive pojave da dojučerašnji agresor sudi žrtvi jer se uspješno odbranila od njegovih genocidnih nasrtaja.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sasvim je ispravno ovakvu presudu Višeg suda u Beogradu nazvao skandaloznom te poručio kako je “za svaku osudu da srbijansko pravosuđe uopće vodi krivične postupke za navodne ratne zločine protiv pripadnika Armije Republike BiH”. On se dotakao i neprobavljive travestije pravde gdje “pravosuđe Republike Srbije, koja je izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu, što su činjenice koje je utvrdio Međunarodni sud pravde, kao i Haški tribunal u nekoliko svojih odluka, procesuira one koji su branili Bosnu i Hercegovinu u situaciji kada postoji Sud BiH nadležan za takve slučajeve”.

U sličnom duhu reagirala je i SDA, iz koje je poručeno da “ne može Beograd, gdje je isplanirana agresija koja je rezultirala genocidom nad Bošnjacima, preuzimati ulogu djelitelja pravde na Balkanu i ne može sijati strah kod građana naše zemlje da će biti uhapšeni ako pređu granicu samo zato što su bili pripadnici Armije RBiH. Umjesto što hapsi državljane Bosne i Hercegovine, Srbija treba isporučiti Novaka Đukića i ostale osuđenike za ratne zločine kojima godinama pruža utočište”.

Uskoro je sve dobilo i diplomatski epilog kada je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković pozvala na hitne konsultacije ambasadoricu Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji Aidu Smajić, poslala diplomatsku notu Ministarstvu vanjskih poslova Srbije te o istoj temi pisala i čelnicima Evropske unije, i to komesaru za vanjske poslove i sigurnost Josepu Borrellu te komesaru za proširenje Olivéru Várhelyiju.

U ovom pismu ministrica Turković pozvala je zvaničnike Evropske unije da iskoriste svoj autoritet i pozovu na osudu sve faktore koji destabiliziraju odnose među državama koje su nekad činile SFRJ, ali i upute poziv da se poštuje međunarodno pravo te da se obustave svi jednostrani i politički motivirani zakoni i procesi koji čine štetu građanima drugih država.

Zanimljivo je da je sastanak na koji je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozvao ambasadora Republike Srbije u Sarajevu Aleksandra Đorđevića otkazan jer je srbijanski ambasador hitno pozvan u Beograd. Razlog za ovaj hitan poziv, prema riječima srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića, reakcija je na diplomatsku notu, ali i pokušaj reciprociteta radi pozivanja ambasadorice Bosne i Hercegovine u Sarajevo. Prema Dačićevim riječima, srbijanski ambasador vratit će se u Sarajevo tek kada se bosanskohercegovačka ambasadorica vrati u Beograd, a što ustvari pokazuje da je Srbija odlučila da “igra grubo”.

Krajnje neprijateljska namjera jasno je vidljiva iz Dačićeve nediplomatske i sasvim velikosrpske izjave kako se “Srbija nikome neće izvinjavati što je osudila one koji su ubijali Srbe”. Upravo ovakva izjava potvrđuje da je Mujanoviću bilo unaprijed presuđeno te da se Srbija namjerava nametnuti kao vrhovna svesrpska adresa koja će progonima i hapšenjima stranih građana pokušati promijeniti karakter rata kako bi vlastitu zločinačku agresiju na susjedne države pretvorila u nekakav građanski rat u kojem su svi podjednako krivi.

Nažalost, Bosna i Hercegovina, osim diplomatije, ima krajnje ograničene kapacitete da uzvrati na ovakve poteze jer je pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini trenutno pod utjecajem beogradskih i zagrebačkih ekspozitura koje kontroliraju VSTV, ali i Tužilaštvo BiH.

Promjena karaktera rata kroz politički instrumentalizirani pravosudni progon komandanata i boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine odvija se već godinama i na prostoru Bosne i Hercegovine, tako je sve ovo, u suštini, samo kulminacija jednog procesa koji već odavno traje. A Bošnjaci u najvećem broju šute li – šute. /M. Drnišlić/

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!