fbpx

Kad brat i zet pripreme fotelju

Radeći kao samoproglašeni direktor obdaništa, Zlata Balić počinila je čitav niz bespravnih aktivnosti: lažno se predstavljala kao direktor, potpisala desetine, a možda i stotine raznih akata, uključujući ugovore o isporuci roba i usluga, ugovore o radu i druge akte. Pored ovih bespravnih radnji, ova samoproglašena direktorica bespravno je stjecala imovinsku korist, primajući direktorsku plaću 42 mjeseca, čime je ovu javnu ustanovu oštetila za znatnu sumu novca

Piše: Damir Hadžić

Neki ljudi su kao pijavice. Prikače se za žrtvu, sišu joj krv i još pri tome rastu i šire se. Njima su najsličniji neki političari i njihovi puleni. Ipak postoji ogromna razlika između njih. Pijavica se napije krvi i odvoji od žrtve, dok pokvareni političar pije krv stalno. Jednom kad se dočepa vlasti, prilijepi se za fotelju i niko ga ne može odvojiti od nje. I stranka koja ga postavi na položaj postane nemoćna da bilo šta učini. Ako ga pokušaju smijeniti, on pređe u drugu stranku i opet sve po starom.

Jedan od takvih jeste i Zlatko Hujić, bivši načelnik Općine Bosanski Petrovac, aktuelni poslanik u Skupštini Unsko-sanskog kantona u ime koalicije A-SDA – Pomak za Krajinu. Pored brojnih mutnih i nezakonitih radnji koje je Hujić poduzeo otkako se domogao vlasti, u njegov repertoar, kojim će, nadamo se, jednog dana pozabaviti se i tužilaštvo, u posljednje vrijeme možemo uvrstiti i namještanje položaja za užeg člana svoje porodice. Bivši bosanskopetrovački načelnik uspio je da sa svojim partnerima iz koalicije A-SDA – Pomak promijeni kompletan zakon kako bi svojoj sestri Zlati Balić omogućio da dužnost direktora “Dječijeg vrtića” u Bosanskom Petrovcu obavlja u trećem mandatu.

Zlata Balić dugogodišnja je direktorica JU “Dječiji vrtić” Bosanski Petrovac. Naime, prvi put imenovana je 2006. godine na mandat od četiri godine. Nakon toga, ponovnim izborom za direktora ustanove imenovana je 2010. godine, također na mandat od četiri godine. Kako po zakonu nije mogla biti birana i za treći mandat, odlučila je jednostavno da ne raspisuje novi konkurs za izbor direktora, već je naredna 42 mjeseca nastavila uredno dolaziti na posao i obnašati funkciju direktora bez da je bila imenovana.

Građani Bosanskog Petrovca obznanili su magazinu Stav tamošnju javnu tajnu da je gospođa Balić prvi put imenovana na mjesto direktora “Dječijeg vrtića” u Bosanskom Petrovcu zahvaljujući intervenciji svog zeta Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje, čije je direktorovanje danas predmet Tužilaštva i Suda BiH.

Radeći kao samoproglašeni direktor obdaništa, Zlata Balić počinila je čitav niz bespravnih aktivnosti: lažno se predstavljala kao direktor, potpisala desetine, a možda i stotine raznih akata, uključujući ugovore o isporuci roba i usluga, ugovore o radu i druge akte. Pored ovih bespravnih radnji, ova samoproglašena direktorica bespravno je stjecala imovinsku korist, primajući direktorsku plaću 42 mjeseca, čime je ovu javnu ustanovu oštetila za znatnu finansijsku sumu.

O mutnim radnjama Zlate Balić malo se znalo. Zapravo, znali su oni koji su trebali znati, ali se šutjelo sve dok Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a nije naložilo da se imenuje vršitelj dužnosti direktora, nakon što je “uočilo” situaciju. Kako saznajemo, protiv direktorice Balić podnesena je krivična prijava Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona po službenoj dužnosti, a po kojoj, kako stvari stoje, još nije ništa urađeno.

Ovakav primjer nepotizma i korumpiranosti pojedinih političara odašilje jasnu sliku da je pravna država, barem u ovom dijelu BiH, tek mrtvo slovo na papiru. Zato i ne treba da nas čudi što mladi i školovani kadrovi, zbog nedostatka radnih mjesta i neizvjesne budućnosti, bezglavo napuštaju zemlju. One koji bježe od zla i nepravde i napuštaju zemlju nemoguće je zaustaviti donošenjem kojekakvih zakona i regula, jer šta god da se poduzme, oni će uvijek pronaći novu mogućnost da odu. Naše je ljude moguće zadržati u zemlji samo ako im se osigura egzistencija dostojna čovjeka i ako se zavede pravednost, koje u našoj zemlji itekako treba. To potvrđuje i ovaj slučaj kantonalnog zastupnika Hujića, koji je sa svojim kompanjonima spreman ojaditi hiljade građana USK-a samo da bi do penzije uhljebio svoju sestru.

Pisanja medija i negodovanja i zabrinutost građana očito nisu pokolebali zastupnika Hujića i njegove istomišljenike da svoju nakanu sprovedu u djelo, pa makar se ona i kosila sa zakonom. Kako bi se omogućilo da, pored dva mandata i tri godine “na crno”, sestra zastupnika Hujića bude još četiri godine na čelu JU “Dječiji vrtić” Bosanski Petrovac, konstituiran je Upravni odbor u kome su, umjesto odgajatelja, imenovane čistačica i kafe-kuharica s naknadno završenom srednjom školom trećeg stepena. Ovo je posebno zabrinulo nastavno osoblje “Dječijeg vrtića” jer su svjesni da bi ponovni izbor Zlate Balić na mjesto direktorice za njih značilo još četiri godine mobinga i raznoraznog deveranja. Balić se u vrijeme dok je upravljala ovom ustanovom više pokazala kao tiranin i despot nego ozbiljan i uzorit prosvjetni radnik.

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!