fbpx

Još nekoliko dana za registriranje dijaspore

Bošnjačka dijaspora koja često ističe da želi biti više uključena u procese koji se dešavaju u njihovoj domovini veoma jednostavno ima priliku da, kako to vole reći, “uzmu stvari u svoje ruke”. Registriranje i glasanje na predstojećim izborima prilika je za dijasporu da prema svojoj volji donesu prevagu u najvažnijem političkom procesu na koji direktno imaju mogućnost da utječu

Piše: Admir LISICA

Nakon Drugog svjetskog rata, značajan broj nekadašnjih pripadnika Narodnooslobodilačkog pokreta, nezadovoljni odnosom tadašnje komunističke vlasti, odlučio se na napuštanje Jugoslavije. Bošnjački emigranti koji su se odlučili za novi početak izvan granica svoje domovine okarakterizirani su kao politički emigranti i državni neprijatelji. Među njima su najpoznatiji svakako Adil-beg Zulfikarpašić, Teufik Tofa Velagić, Bećir Tanović i predvodnik bošnjačke intelektualne elite Smail Balić. Upravo se ovih dana obilježava stotinu godina od rođenja ovog bošnjačkog akademika, o kojem naša javnost nažalost veoma malo zna.

Isti je slučaj i s ostalim bošnjačkim aktivistima iz dijaspore koji su svoje znanje, imetak i život nesebično posvetili ideji Bosne i bošnjaštvu. Ovi bošnjački emigranti najplodonosnije razdoblje imali su od 1960. do 1990. godine, ali je njihova uloga i u ratnom periodu bila itekako značajna. Naravno, nisu samo ovi Bošnjaci iz dijaspore imali snažan utjecaj na procese koji su se dešavali u domovini, ali su sasvim sigurno među najznačajnijim figurama u bošnjačkoj dijaspori tokom prošlog stoljeća.

Imigrante je povezivao snažan interes za događajima u Bosni i Hercegovini, ali i njihova želja da se stave na raspolaganje domovini i Bošnjacima u bilo kojem trenutku. Koliko je bošnjačka dijaspora bila značajna, posebno u periodu neposredno prije Agresije na domovinu, bio je svjestan i prvi predsjednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, koji je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća išao u posjetu Bošnjacima Sjedinjenih Američkih Država i Kanade. Na ovoj turneji Alija Izetbegović uvjerio se u snagu bošnjačke dijaspore koja je ozbiljno shvatila svoju ulogu u predstojećim izazovima koji su bili pred Bosnom i Hercegovinom i bošnjačkim narodom. Domaćin i vodič na ovoj turneji Aliji Izetbegoviću bio je istaknuti bošnjački emigrant Nedžib Šaćirbegović, koji mu je pomogao da stekne što bolji uvid u snagu naše dijaspore.

Uloga i zadatak bošnjačke emigracije za vrijeme komunizma i tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu bila je presudna tokom perioda nacionalnog buđenja Bošnjaka i organiziranja dolaska bošnjačkih izbjeglica u periodu od 1992. do 1996. godine. Današnja bošnjačka dijaspora ima znatno lakši zadatak u odnosu na svoje prethodnike koji su prolazili kroz različita iskušenja zbog svog djelovanja, ali istu snagu koja može biti presudna u borbi za Bosnu i Hercegovinu. Naime, danas se od bošnjačke emigracije ne traži niti očekuje da predvode revolucije ili ozbiljne organizacione poduhvate za hiljade pridošlih zemljaka. Od Bošnjaka rasutih po svijetu, osim lobiranja u svim segmentima, očekuje se da iskoriste svaku mogućnost za pomoć Bosni i Hercegovini i bošnjačkom narodu, posebno onom dijelu koji živi u manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS.

U trenutku pisanja ovog teksta ostalo je još svega nekoliko dana za registriranje Bošnjaka za predstojeće lokalne izbore, koji će se održati u novembru ove godine. Bošnjačka dijaspora, koja često ističe da želi biti više uključena u procese koji se dešavaju u njihovoj domovini, veoma jednostavno ima priliku da, kako to vole reći, “uzmu stvari u svoje ruke”. Registriranje i glasanje na predstojećim izborima prilika je za dijasporu da prema svojoj volji donesu prevagu u najvažnijem političkom procesu na koji direktno imaju mogućnost da utječu. Posebno je značajno da Bošnjaci rasuti po svijetu iskoriste ovu priliku jer upravo njihovom zaslugom svi zajedno možemo imati koristi od, naprimjer, probosanske i bošnjačke pobjede u Srebrenici, Mostaru, Stocu i drugim gradovima iz kojih su upravo pripadnici dijaspore početkom Agresije raseljeni silom. Civiliziranom i demokratskom borbom bošnjačka dijaspora može donijeti odlučujuću prevagu, a što u krajnjem slučaju ide njima i njihovim potomcima u korist.

Složit ćemo se da će prosječnom Bošnjaku koji živi u nekoj od zapadnih zemalja, a godišnje odmore provodi u gradu rođenja, ili porijekla svojih roditelja, sasvim sigurno biti ugodnije ako ga, primjerice, u Opštini Srebrenica dočeka na sastanku Alija Tabaković umjesto Grujičića. Upravo u tom smjeru treba da ide razmišljanje zbog čega je bitno iskoristiti svoje građansko pravo i ličnim doprinosom utjecati na period od naredne četiri godine. Srpska i hrvatska emigracija u posljednjih stotinu godina nisu propuštali priliku da se “umiješaju” u procese koji su se vodili u Srbiji, odnosno Hrvatskoj, a nažalost, kada su god bili u prilici, i u Bosni i Hercegovini. Svojom izuzetno dobrom organizacijom uspjeli su realizirati niz za sebe bitnih nacionalnih projekata, na čemu im se ne može zamjeriti jer su iskoristili pruženu priliku.

Bošnjaci čiji su razlozi za odlazak iz domovine genocid i etničko čišćenje ne bi smjeli da dovode u pitanje svoju registraciju i izlazak na izbore. Naravno, nisu izbori jedini segment u kojem bošnjačka dijaspora može imati odlučujuću ulogu, ali je jedan od definitivno najbitnijih. Analizirajući interes bošnjačke i bosanskohercegovačke dijaspore za nekoliko posljednjih izbornih procesa, može se zaključiti da je raspoloženje promjenjivo, te da i dalje ima potrebe za organiziranjem različitih motivacionih skupova i akcija koji će utjecati na zainteresiranost pojedinaca za učešće u procesima koji ga se direktno tiču.

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!