fbpx

Jedinstvo kao uvjet opstanka Bošnjaka

Mi smo pogranična zona i puno je malverzacija i kod prijave glasača za glasanje putem pošte iz Srbije, ali i na sam dan izbora. Puno je glasača koji su davno umrli, a nalaze se na biračkom spisku i za njih neko glasa. Sve ove malverzacije smanjuju naš utjecaj jer se tako povećava izborni cenzus. Kako god, kada bi glasalo pedeset posto Bošnjaka koji imaju pravo glasa u Bratuncu, Zvorniku, Bijeljini i mnogim drugim mjestima, sigurno da bismo imali puno više onih u lokalnim skupštinama koji bi se borili za naša prava i naš status”, poručuje Salkić

 

 

Piše: Jakub SALKIĆ

Bošnjaci u Podrinju, i općenito u općinama u entitetu Republika Srpska, značajniji izborni rezultat na izborima u novembru 2020. godine mogu ostvariti samo ako budu jedinstveni. Što manje rasipanja glasova, to je bolje za Bošnjake u ovom dijelu Bosne i Hercegovine .

Ako bi izašli u velikom broju na izbore u ovom entitetu u mnogim općinama, Bošnjaci bi mogli povećati broj svojih predstavnika u lokalnoj zakonodavnoj vlasti. Ovdje posebno treba istaći ozbiljne šanse da se ponovo na poziciju načelnika Opštine Srebrenica izabere Bošnjak, osoba koja će zagovarati pomirenje i vraćanje povjerenja među građanima Srebrenice. Osoba koja neće negirati sudske presude, odnosno dokazani i presuđeni genocid nad Bošnjacima koji su počinile vojne i policijske snage bosanskih Srba.

Postoji značajan izborni potencijal u općinama Podrinja, kao što su Bratunac, Zvornik, Bijeljina, Foča, Novo Goražde, ali i u općinama Modriča, Vukosavlje, Prijedor, Kotor-Varoš, Bosanski Novi… Popis stanovništva iz 2013. godine, njegovi rezultati, ali i broj ličnih karata izdatih u ovim i drugim mjestima pokazuje da postoji potencijal koji se nedovoljno manifestira na izborima kroz broj mandata. Postoje ozbiljni potencijali da Bošnjaci imaju načelnika općine, osim u Srebrenici, i u Vukosavlju, ali to bi se vrlo lahko moglo desiti i u Novom Goraždu kada bi svi koji žive u Novom Goraždu, a rade u Goraždu, imali lične karte u Novom Goraždu. Do nas je mnogo toga, tj. do naših građana i određenja šta svi mi zajedno zapravo želimo.

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić ističe da u većini općina u ovom dijelu Bosne i Hercegovine Bošnjaci izlaze na izbore u okviru određenog broja koalicija. Na ovaj je način, smatra, koliko‑toliko manifestirano jedinstvo kao poruka našim građanima i poziv da masovnije izađu na izbore. U nekim općinama u RS-u postoje koalicije stranaka koje su generalno u Federaciji BiH suprotstavljene po određenim pitanjima. U Srebrenici postoji široka koalicija, u Bratuncu također postoji koalicija, Foči, Banjoj Luci, Bijeljini i mnogim drugim mjestima. Prilika je to da se uz podršku građana na izborima popravi sveukupni utjecaj Bošnjaka na politička i svaka druga kretanja u ovim lokalnim zajednicama.

Kako je ranije najavljeno, velika koalicija bošnjačkih stranaka, odnosno probosanskih snaga, uspostavljena je u Srebrenici pod nazivom “Moja adresa je Srebrenica”, a podržale su je sve probosanske stranke osim SDP-a. Zajednički kandidat ovih stranaka za načelnika Srebrenice jeste Alija Tabaković. Također, u Foči je uspostavljena široka koalicija u pokušaju da Bošnjaci osvoje što veći broj mjesta u Skupštini opštine Foča. “Zajedno za našu Foču” podržale su sve probosanske stranke osim SDP-a i liste “Most 21”, koju predvodi Amir Reko. Nosilac liste “Zajedno za našu Foču” jeste Izet Spahić, aktuelni predsjednik Skupštine opštine Foča.

Što se tiče Bijeljine, tu je glavna bošnjačka snaga koalicija SDA i Naroda i pravde, a nosilac liste ove koalicije bit će Mustafa Gradaščević.

U Zvorniku je najjača bošnjačka snaga koalicija SDA i PDA, njihov nosilac liste bit će Mensur Selimović. Iako je Centralnoj izbornoj komisiji BiH prijavljeno da će PDA imati kandidata za načelnika Zvornika, to još zvanično nije potvrđeno iz ovih stranaka pa ne znamo da li se odustalo od toga. No, u Zvorniku će se za pozicije u Skupštini opštine boriti čak 9 probosanskih stranaka i koalicija, dakle onih koje računaju na glasove Bošnjaka, a osim toga, u borbi za pozicije u Skupštini čak su četiri nezavisna kandidata Bošnjaka. U Vlasenici Bošnjaci imaju najmanje šanse. Jedina stranka za koju Bošnjaci mogu glasati bit će SDA. S druge strane, u Bratuncu će djelovati koalicija SDA-SBiH, a kandidat za načelnika ove Opštine bit će Salih Dubičić. U Bratuncu će se za glasove Bošnjaka boriti još SBB i Bošnjačka lista za Bratunac.

Na pitanje mogu li Bošnjaci u općinama uz Drinu postati značajniji politički faktor nego što su bili do sada, potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić odgovara: “Ja se nadam da mogu. Potrebno je da građani imaju svijest o važnosti glasanja. Potrebno je da se smanje ili, još bolje, u potpunosti spriječe i ukinu fiktivna glasanja osoba koje nemaju pravo na to. Mi smo pogranična zona i puno je malverzacija i kod prijave glasača za glasanje putem pošte iz Srbije, ali i na sam dan izbora. Puno je glasača koji su davno umrli, a nalaze se na biračkom spisku i za njih neko glasa. Sve ove malverzacije smanjuju naš utjecaj jer se tako povećava izborni census. Kako god, kada bi glasalo pedeset posto Bošnjaka koji imaju pravo glasa u Bratuncu, Zvorniku, Bijeljini i mnogim drugim mjestima, sigurno da bismo imali puno više onih u lokalnim skupštinama koji bi se borili za naša prava i naš status.”

Veliki je problem u Podrinju sistemska diskriminacija koja onemogućava zapošljavanje, onemogućava obrazovanje na bosanskom jeziku, što tjera ljude s njihovih ognjišta. Teško je voditi kampanju u uvjetima kad nemate ustavne mogućnosti da riješite suštinska pitanja svog naroda, a u isto vrijeme nemate adekvatnu podršku od onih koji bi mogli da te probleme riješe.

“Naši građani očekuju da im mi pomognemo, ali u suštinskim pitanjima to nismo u mogućnosti jer nam Ustav i procedure u ovom entitetu to ne dozvoljavaju. Zbog toga pozivam Bošnjake da izađu na izbore i daju svoj doprinos u jačanju naše pozicije, kako bi ojačani mogli uložiti dodatne napore u rješavanju statusnih prava našeg naroda, kako u lokalnim zajednicama, tako i na nivou entiteta. Važni su odbornici, jer oni kasnije učestvuju u izboru delegata u Vijeću naroda entiteta, gdje se razmatraju pitanja vitalnog nacionalnog interesa. Ja se nadam da nećemo s rezultatima ići ispod onoga što smo imali prije četiri godine, a u nekim zajednicama očekujem i da popravimo izborni rezultat. To prije svega ovisi od građana da li će izaći na izbore i dati povjerenje nama. Ja se nadam da hoće. U mnogim lokalnim zajednicama naši predstavnici na lokalnom nivou doprinijeli su boljim uvjetima života i boljem standardu našeg naroda. Svjedok sam u nekoliko općina gdje se klima umnogome promijenila, a i ambijent je drugačiji kako su Bošnjaci dio skupštinskih većina na lokalnom nivou, u odnosu na vrijeme kada to nisu bili”, kaže Salkić.

Bošnjaci u entitetu Republika Srpska treba da razumiju da ovdje glasaju za one koji će se boriti za njihova prava i boriti se da se jača osjećaj da i ovaj entitet bude dio Bosne i Hercegovine. Za dobar izborni rezultat bošnjačkih stranaka u Podrinju od velike važnosti svakako su i glasovi protjeranih Bošnjaka koji danas žive širom svijeta. Rok za registraciju za glasanje putem pošte istekao je 1. septembra. Njihova pomoć političkom jačanju Bošnjaka povratnika bit će presudna.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!