fbpx

Januarska diktatura u Nogometnom savezu BiH

U januaru će biti održana Skupština Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH na kojoj će se birati novo (staro) rukovodstvo krovne fudbalske asocijacije u BiH. Iako ovih dana predsjednik Elvedin Begić (kao) najavljuje da se (kao) možda neće kandidirati za novi mandat, njegovi poslušnici već spremaju teren po kantonalnim savezima. Od trojice članova Izvršnog odbora koji su upozoravali na navode o kriminalu, jedan je suspendiran, drugom je onemogućena kandidatura, a trećem se sprema izborna namještaljka

Mnogo se posljednjih dana pisalo o krađi na Izbornoj skupštini Fudbalskog saveza Bosansko‑podrinjskog kantona Goražde. Tada je Muhidin Raščić, kao predsjedavajući Skupštine i predsjednik Fudbalskog saveza Bosansko‑podrinjskog kantona Goražde, mnogobrojnim djelima grubo kršio Statut kako bi samom sebi osigurao kandidaturu za člana Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, ali i vladajuću poziciju u Fudbalskom savezu Bosansko‑podrinjskog kantona Goražde u naredne četiri godine.

ILEGALNI RAŠČIĆ

O krađi se, dakle, pisalo, ali ono o čemu se manje zna jeste to da su nezakonitost rada Fudbalskog saveza Bosansko‑podrinjskog kantona Goražde potvrdili Ministarstvo za pravosuđe, upravu i radne odnose kao i Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Već nekoliko godina predsjednik Raščić odbija obznaniti podatke o finansijskom poslovanju Fudbalskog saveza Bosansko‑podrinjskog kantona Goražde. Odbija i bilo kakvu raspravu o tome na koji se način ta sredstva koriste. Međutim, ono što je šokantnije jeste da Fudbalski savez Bosansko‑podrinjskog kantona Goražde uopće nije upisan u Registar pravnih i fizičkih lica u oblasti sporta na nivou Bosansko‑podrinjskog kantona Goražde. Nevjerovatna je činjenica da Muhidin Raščić godinama vlada fudbalskim dešavanjima u kantonu, a da za tu djelatnost uopće nije registriran. Još je šokantnije da redovno prima novac od kantonalnih ministarstava i institucija, a da niko do sada nije provjerio da li je Savez registriran po Zakonu o sportu Bosansko‑podrinjskog kantona Goražde. Zbunjujuća je i odluka kantonalnog ministra Damira Žuge, u kojoj, umjesto da automatski kazni i preispita mogućnosti nezakonitog funkcioniranja ovog Saveza u posljednje četiri godine, ministar Žuga svojim dopisom od 20. septembra 2016. godine određuje 15. novembar 2016. kao krajnji rok za registraciju i upis Fudbalskog saveza Bosansko­‑podrinjskog kantona Goražde u Registar pravnih i fizičkih lica u oblasti sporta na nivou Kantona. Ova bi odluka mogla biti uspoređena sa situacijom u kojoj policajac hvata lopova na djelu, ali, umjesto hapšenja, policajac mu daje rok od blizu dva mjeseca da vrati ukradeno. Međutim, kako se razvijala situacija u ovom slučaju izborne krađe, ne bi nas ni začudilo da gore navedeni hipotetički slučaj umiješanosti policajca i lopova bude stvaran u ovoj zemlji.

ŠUTNJA MINISTRA JOZIĆA

Poslije izborne krađe, oni koje je Raščić prevario okreću se ka nadležnim institucijama za zaštitu svojih prava – ministru Damiru Žugi kao i ministrici Ministarstva za pravosuđe, upravu i radne odnose Bosansko‑podrinjskog kantona Goražde Radmili Janković. Ministrica Janković ih obavještava da Ministarstvo nije verificiralo zapisnik Izborne skupštine, čime automatski zapisnik nije zakonski validan. Ali, da priča ne gubi svoju bosansku čar, ministrica navodi i da je Fudbalski savez Bosansko‑podrinjskog kantona Goražde, na čelu s Muhidinom Raščićem, 26. septembra 2016. godine podnio Ministarstvu za pravosuđe, upravu i radne odnose Bosansko‑podrinjskog kantona Goražde zahtjev za upis promjena u Registar udruženja, da bi odmah sutradan, 27. septembra 2016. godine, Fudbalski savez Bosansko‑podrinjskog kantona na čelu s Muhidinom Raščićem povukao zahtjev za upis gore spomenutih promjena. Šta se desilo preko noći što je primoralo Muhidina Raščića da povuče zahtjev za upis u Registar udruženja, teško da ćemo ikada saznati, ali se može pretpostaviti da je riječ o dodatnoj malverzaciji sa zapisnikom o Izbornoj skupštini.

Shvatajući odlučnost Muhidina Raščića da “progura” zapisnik sa sjednice 21. septembra 2016. godine kao važeći, obraćaju se i Mati Joziću, federalnom ministru pravosuđa, koji obnaša i dužnost predsjednika Nogometnog Saveza Federacije BiH. Uzimajući u obzir da je Jozić na dužnosti sigurno najodgovornijeg za pružanje pravne zaštite stanovnicima FBiH, kao i činjenicu da obnaša funkciju predsjednika Nogometnog Saveza FBiH, vjerovali su da će njihovo obraćanje ministru i predsjedniku Joziću sigurno biti veoma brzo i efikasno riješeno. Međutim, poslije mnogobrojnih pisama, molbi i upozorenja, sve s dokumentiranim dokazima, ministar i predsjednik Jozić nikada nije odgovorio na njihove zahtjeve i molbe za zaštitu svojih prava. Ministar i predsjednik Jozić redovno zakazuje Izbornu skupštinu na federalnom nivou, na kojoj bez bilo kakvih postavljenih pitanja prihvata zapisnik Izborne skupštine Bosansko‑podrinjskog kantona Goražde, bez obzira na to što Ministarstvo pravosuđa Bosansko‑podrinjskog kantona Goražde nije isti taj zapisnik prihvatilo i verificiralo. Na nevjericu svih, ministar i predsjednik Jozić ignorira sve dokaze i dopušta nastavak izborne krađe. Ovaj slučaj u Goraždu naizgled prikazuje samo još jedan slučaj nefunkcioniranja pravnih institucija u Bosni i Hercegovini, međutim, s ovim slučajem u Goraždu razvija se još jedna dodatna korelacija u fudbalskoj organizaciji u Bosni i Hercegovini.

DISKREDITACIJA ISLAMA

U prethodnih nekoliko godina u Izvršnom odboru Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH dešavale su se nesuglasice prvenstveno u vezi s trošenjem sredstava i ostalih finansijskih tokova u kojem su tri člana – Amer Halep iz Travnika, Ibrahim Adilagić iz Cazina i Senad Islam iz Goražda – upozoravali na netransparentno trošenje, potpisivanje ugovora bez saglasnosti, kao i probijanje budžeta za preko tri miliona maraka bez odobrenja Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH. Sve je to rezultiralo s tri istrage inspektora SIPA-e i dva izvještaja koje su nakon istrage poslali ka Tužiteljstvu BiH. Da li postoji razlog teorije zavjere, procijenite sami.

Amer Halep suspendiran je zbog “kršenja Pravilnika ponašanja članova nogometne organizacije”. Suspendirao ga je Nogometni Savez Federacije iako je bio član Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH. Dakle, kao kada bi Vlada Federacije smijenila ministra iz Vijeća ministara BiH. Ibrahim Adilagić trenutno traži svoja prava na sudu jer mu je onemogućeno kandidiranje za naredni mandat zbog, navodno, nedostatka dokumentacije koju je trebao priložiti kada se prijavio na izbore za člana Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH. Jedini preostali “buntovnik” bio je Senad Islam. Izbornom krađom u Goraždu, delegatima koji su javno podržavali Senada Islama Muhidin Raščić zabranio je pristup Izbornoj skupštini. Uzimajući u obzir da sva tri kandidata koja su postavljala “nezgodna” pitanja nisu odbačena biračkim izborom već diskvalificirana sumnjivim odlukama odlučujućih faktora, jasno je kako je neko upravljao “višom silom” s višeg nivoa kako bi odstranio dokazane kandidate koji postavljaju “nezgodna” pitanja o višemilionskim iznosima iz kase Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH.

 

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!