fbpx

Izvještaj o stanju i položaju bošnjačke nacionalne manjine na Balkanu (3): U Hrvatskoj ne primjećujemo ugrožavanje manjinskih prava

Legitimne predstavnike bošnjačke nacionalne manjine iz Sandžaka (Srbija i Crna Gora), zatim Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Kosova upitali smo je li uslijed pandemije virusa korona došlo do smanjivanja ili ukidanja manjinskih prava u njihovoj nadležnosti i imaju li dojam da će njihova država iskoristiti ovu krizu da postepeno ukida dosegnuti standard institucionalne organiziranosti bošnjačke nacionalne manjine. Zanimalo nas je očekuju li ili je već došlo do smanjenja finansijskih dotacija u njihovim institucijama i na koji način sudjeluju u odgovoru na krizu uzrokovanu virusom korona? Na koncu, dobili smo i odgovor jesu li pojedine države omogućile odvijanje online nastave na bosanskom jeziku na način kako su to omogućile na službenom jeziku

Armin Hodžić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Hrvatskoj i predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine za Grad Zagreb:

Tokom pandemije virusa korona u Republici Hrvatskoj nije došlo do smanjivanja niti ukidanja manjinskih prava, a koliko pratim, niti nema takvih ideja ili pokušaja. Manjinska prava uvijek ovise i o dominantnim političkim strukturama, ako jača radikalna desnica, naravno da manjinska prava postaju fokus u smislu težnje za smanjivanjem istih.

U Hrvatskoj za sada ne dolazi do takvih političkih gibanja, ali nije isključeno da uslijed ekonomske krize i smanjivanja životnog standarda dođe do jačanja radikalnijih političkih opcija kojima su manjine trn u oku. No, ne postoje neke značajnije promjene u odnosu prema manjinskim pravima. Razlog tome jeste što i ne postoje razlike u životima jer pripadnici nacionalnih manjina su također građani RH i dijele iste probleme kao i svi drugi.

Trenutno Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba djeluje sa 65 posto manjim sredstvima za programski rad u odnosu na prošlu godinu. Tokom ove krize došlo je do smanjenja od 50 posto, doslovno preko noći, a ranije je još smanjeno 15 posto. Moram naglasiti da je Zagreb pogodio i strašan potres koji je prouzrokovao materijalnu štetu u iznosu nekoliko milijardi kuna. Za sada ta rezanja nisu srazmjerna ostalim rezanjima, ali vjerujem da će biti kada dođe do rebalansa proračuna i najavljenog rezanja plaća svim zaposlenima.

Dakako, mi smo spremni odreći se dijela sredstava jer ćemo teret krize svi morati podnijeti, ali se nadam da dalje od ovog smanjenja neće ići jer će nas to onemogućiti da djelujemo i ostvarujemo minimum programa koje bismo trebali. Unatoč značajnom smanjenju sredstava, ali i materijalnoj šteti koja je nastala potresom u prostorijama Vijeća, organiziramo i koordiniramo pomoć za naše najugroženije i nastojimo pomoći ljudima koji pomoć trebaju. Pokrenuli smo zajednicu na Viberu pod nazivom Bošnjaci zajedno, u kojoj dnevno objavljujemo sve najvažnije informacije i koordiniramo pomoć i humanitarne akcije. Pored toga, počeli smo kampanju za popis stanovništva, koji slijedi iduće godine, u okvirima u kojima je to trenutno moguće.

Ipak, najvažnije tijelo jeste Savjet za nacionalne manjine Vlade RH, koje finansira i koordinira finansiranje svih udruga nacionalnih manjina. Prošle godine Savjet je imao historijski visok iznos na raspolaganju, međutim, za vjerovati je kako će on za tekuću godinu biti mnogo manji.

Nažalost, trenutno kod Bošnjaka ne postoji organizirana platforma koja bi mogla snažnije se angažirati u Savjetu. Bošnjaci, iako su druga najbrojnija nacionalna manjina u Hrvatskoj, u programima kulturne autonomije učestvuju sa samo 6 posto. To je problem koji se u budućnosti mora nametnuti kao pitanje djelovanja, ali i riješiti na zadovoljavajući način. Malo je informacija o tome kako će finansiranje izgledati ove godine jer Savjet se još nije oglasio ni na koji način. Toplo se nadam da smanjenje sredstava za rad neće dovesti u pitanje rad naših udruženja, iako moramo biti spremni i na takvu opciju.

Što se tiče odvijanje online nastave na bosanskom jeziku, ona ne postoji, međutim, nju trenutno ne pohađa veliki broj učenika jer je riječ o projektu koji je započeo tek prije 2 godine. Nastojat ćemo učenicima osigurati kakvu-takvu vrstu nastave ili materijala kako ova školska godina ne bi propala u pogledu bosanskog jezika.

Pripremili: Filip Mursel BEGOVIĆ i Anes DŽUNUZOVIĆ

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!