fbpx

IZVIĐAČI SANDŽAKA: Omladina spremna na izazove budućnosti

“U vremenu modernih tehnologija, kada su djeca izložena mnogim opasnostima i porocima, odlazak u prirodu, boravak u šatorima, druženje s vršnjacima različitih nacionalnosti i vjera, upoznavanje s kulturno-historijskim spomenicima, gradovima i zemljama jeste nešto što će od naše djece napraviti osobe koje će moći da se suoče sa svim izazovima koji ih očekuju tokom odrastanja. Djeca se socijaliziraju, oslobađaju raznih strahova, postaju samostalna”

Izviđači su najmasovnija svjetska omladinsko-sportska organizacija koja je na prostorima bivše države imala izuzetno dobar društveni status. Danas u Bosni i Hercegovini izviđaštvo je “izgubljeno u vremenu” i ne prati nove trendove afirmacije tradicionalnih vrijednosti Bošnjaka koje su u prošlom sistemu bile potisnute. Svijetli primjer u tom smislu uspješnih odreda izviđača našli smo u Sandžaku, Novom Pazaru i Rožajama. O razlozima njihovog nastanka, aktivnostima, saradnji s izviđačima u Bosni i Hercegovini, drugim državama regije i Federacijom izviđača Republike Turske razgovarali smo s Nedžadom Eminovićem, osnivačem i starješinom OI “Sandžak”, i Almedinom Džudževićem, načelnikom OI “Ibar” Rožaje.

ODRED IZVIĐAČA “SANDŽAK”, NOVI PAZAR

Nakon više od dvadeset godina nepostojanja izviđačkog pokreta u Novom Pazaru i Sandžaku, a uviđajući potrebu za postojanjem organizacije koja bi okupljala djecu i omladinu, grupa entuzijasta odlučila je da ponovo osnuje odred sa sjedištem u Novom Pazaru. Osnivačka skupština održana je 20. oktobra 2012. godine, na kojoj je i zvanično osnovan Odred izviđača “Sandžak”.

U proteklih šest godina kroz Odred izviđača “Sandžak” prošlo je oko 300 registriranih članova. Učestvovali su na deset kampova u Turskoj, šest puta na Çanakkalama i četiri puta u Istanbulu.

Četiri puta su bili na Međunarodnom kampu u Ohridu i četiri puta na Boračkom jezeru kod Konjica. Tri puta su organizirali zimski kamp na Mokroj Gori, jednom na planini Zvijezda u blizini Vareša i jednom u Goraždu.

“Suočeni s negativnim pojavama u našem gradu kao što su droga, alkohol, utjecaj savremenih tehnologija na našu omladinu, sve više odsustvo tradicionalnog odgoja kod naše djece, udaljavanje od prirode i zdravog načina života, poslije više od dvadeset godina ljudi okupljeni oko OI ‘Sandžak’ uvidjeli su realnu potrebu grada za ponovnim osnivanjem jedne takve organizacije, te su odlučili da zamrlo izviđaštvo u Novom Pazaru ponovo ožive. Postignuti rezultati, broj djece koji je prošao kroz organizaciju, uspostavljene veze na domaćem i međunarodnom planu i zadovoljstvo roditelja čija su djeca članovi organizacije daju nam za pravo da kažemo da nismo pogriješili. Organizaciju smo osnovali u pravom trenutku, da bude od koristi djeci, roditeljima i cijeloj zajednici”, kaže Nedžad Eminović, starješina Odreda izviđača “Sandžak”.

Tvrdi da je od samog početka Bošnjačko nacionalno vijeće pružilo podršku radu Odreda izviđača “Sandžak”. “Bošnjačko nacionalno vijeće na čelu s dr. Sulejmanom Ugljaninom prepoznalo je naše nastojanje da kroz rad s mladima, a zahvaljujući uspjesima koje smo ostvarivali, na najljepši način predstavljamo naš grad, Sandžak, naš identitet, bošnjačku kulturu i tradiciju i ono naše najvrednije – našu omladinu. Dolaskom Nihata Biševca na mjesto gradonačelnika Novog Pazara počela je i saradnja s institucijama grada. Ta saradnja se manifestuje kroz mnoge aktivnosti humanitarnog, ekološkog i sportskog karaktera. Saradnju imamo i s opštinama Tutin i Sjenica. I u Rožajama je prije nešto više od dvije godine osnovan Odred izviđača ‘Ibar’, s kojim također imamo dobru saradnju”, naglašava Eminović.

Odred izviđača “Sandžak” član je Saveza izviđača Srbije, a njegov starješina Nedžad Eminović član je Upravnog odbora Saveza. Eminović navodi da “Sandžak” sarađuje s velikim brojem odreda izviđača u Srbiji: “Svi odredi u Srbiji kod kojih odlazimo kao gosti, poštujući našu pripadnost islamu i naša ograničenja u pogledu ishrane, izlaze nam u susret i za našu djecu spremaju posebnu hranu. To je za svaku pohvalu.”

Eminović podsjeća da izviđaštvo u Bosni i Hercegovini ima veoma bogatu tradiciju. Kaže da u BiH postoji mnogo odreda s velikim brojem aktivnosti u kojima sudjeluju i izviđači “Sandžaka”. Vjeruje da bi saradnja bila i bolja kada bi lokalne vlasti prepoznavale kvalitet rada izviđačke organizacije i odvajale iz budžeta više novca za njihove aktivnosti čiji je jedini cilj briga o djeci.

Nedžad Eminović kaže da je Odred izviđača “Sandžak” od osnivanja upućen na izviđače iz Bosne i Hercegovine. Prvo su posjetili Odred izviđača “Crni vrh” iz Tešnja 2014. godine, kada su se i bratimili. Nakon toga, posjetili su: Vareš, Banju Luku, Zenicu, Konjic, Jablanicu, a u planu im je da nastave saradnju i s ostalim odredima u Bosni i Hercegovini. “Naša djeca rado dolaze u Bosnu. Svake godine imamo nekoliko zajedničkih aktivnosti. To su uglavnom takmičenja i kampovanje na Boračkom jezeru. Stalo nam je da naša djeca stiču poznanstva i prijateljstava s vršnjacima iz Bosne i Hercegovine”, dodaje Eminović.

OI “Sandžak” prošle godine obilježio je pet godina svog rada, tim povodom posjetila ih je delegacija predvođena predsjednikom Turske federacije izviđača.

“OI ‘Sandžak’ u Bošnjačkom nacionalnom vijeću ima konsultativno-participativni status. Predložili smo Bošnjačkom nacionalnom vijeću da najviše priznanje Bošnjaka Sandžaka za 2017. godine dodijeli predsjedniku Turske izviđačke federacije, gospodinu Hasanu Subaşıju, za sve ono što je učinio za izviđače i omladinu Sandžaka i cijelog regiona. Plaketa mu je dodijeljena na proslavi obilježavanja Dana Sandžaka 20. novembra 2017. godine, kada smo i mi obilježili petogodišnjicu uspješnog rada i postojanja. Bile su prisutne i delegacije Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Prvi naš međunarodni kontakt, nakon osnivanja Odreda, bio je upravo s predsjednikom Turske izviđačke federacije. Tada su nam vrata Turske i njihovih kampova za našu djecu širom otvorena te s razlogom ističemo da je saradnja s Turskom izviđačkom federacijom bila ključna za ponovni razvoj izviđačkog pokreta u Sandžaku. Nakon toga, i prva naša međunarodna aktivnost bila je upravo u Turskoj, kada smo 2013. godine učestvovali s 50 naših izviđača na kampu pod nazivom ‘Dedeciğim Ben Geldim’, koji se svake godine održava na Çanakkalama”, priča starješina OI “Sandžak”, ističući da je izviđačka organizacija zdrava organizacija, zasnovana na izviđačkim zakonima koji su vrlo jasni.

“U vremenu modernih tehnologija, kada su djeca izložena mnogim opasnostima i porocima, odlazak u prirodu, boravak u šatorima, druženje s vršnjacima različitih nacionalnosti i vjera, upoznavanje s kulturno-historijskim spomenicima, gradovima i zemljama jeste nešto što će od naše djece napraviti osobe koje će moći da se suoče sa svim izazovima koji ih očekuju tokom odrastanja. Djeca se socijaliziraju, oslobađaju raznih strahova, postaju samostalna, a odvajanjem od roditelja se polahko pripremaju za korak koji je u životu neminovan, a koji će im svakako lakše pasti kada dođe taj trenutak. Djeca stiču mnoge vještine koja će im koristiti u životu. To će umnogome značiti i njihovim roditeljima. Često kažemo: ‘U utakmici između prirode i modernih tehnologija priroda je pobjednik u prvoj minuti.’ To znači da onog trenutka kad izviđač sa svojim drugarima pođe na nekakvu izviđačku aktivnost, on zaboravi i telefon i internet i sve ono negativno što mu može privući pažnju”, poručio je Eminović.

ODRED IZVIĐAČA “IBAR”, ROŽAJE

Odred izviđača “Ibar” Rožaje omladinska je sportska organizacija koja je počela s radom u septembru 2015. godine, kada postaje punopravni član Saveza izviđača Crne Gore, nastavljajući tradiciju nekadašnjeg Odreda izviđača “Školski centar 30. septembar” Rožaje.

Glavni cilj djelovanja Odreda izviđača “Ibar” jeste da, kroz učenje i primjenu naučenog u stvarnom životu, mladi steknu pouku i zaključak kakav je to zdrav život i budućnost kroz izviđaštvo kao najmasovniju omladinsko-sportsku organizaciju u svijetu.

Danas OI “Ibar” Rožaje ima više od 50 aktivnih članova. Sudjelovao je u izviđačkim kampovima u Crnoj Gori, Turskoj, Makedoniji, Srbiji, uspješno sarađuje s Turskom razvojnom agencijom TIKA, s Turskom izviđačkom federacijom, a učesnik je i niza humanitarnih akcija.

Izviđački odred “Ibar” Rožaje jedini je odred u Crnoj Gori čiju većinu članova čine Bošnjaci i Albanci.

Almedin Džudžević, načelnik Izviđačkog odreda “Ibar”, kaže da je glavni motiv osnivanja ovog odreda neuključenost djece i omladine u kulturni, društveni i sportski život u Rožajama. “Organizovanje izviđačkog pokreta nije bilo u prvom planu već omladinska organizacija koja će okupljati djecu i mlade. U početku našeg djelovanja nismo bili prepoznati od organa lokalne samouprave, a danas smo neizbježni u svim sferama kulturnog, društvenog i volonterskog života u našem gradu. Prvu posjetu i prvo upoznavanje imali smo upravo s izviđačima iz Novog Pazara. Danas smo bratski odredi”, priča Džudžević, naglašavajući da su prvu saradnju s odredima izviđača iz Bosne i Hercegovine ostvarili već u prvoj godini djelovanja s izviđačima iz Visokog, Vareša, Sarajeva i Tešnja. “Bili smo učesnici majskih igara u organizaciji OI ‘Igman 92’ iz Sarajeva, bili smo i gosti na svečanoj akademiji proslave 60 godina izviđaštva u Bosni i Hercegovini”, dodao je Džudžević.

Prisjeća se da je Odred “Ibar” na samom početku njegovog djelovanja posjetio predsjednik Federacije izviđača Turske Hasan Subaşı, koji je “izrazio veliku zahvalnost i zadovoljstvo što je u Crnoj Gori otvoren odred koji u svojim redovima većinom okuplja djecu bošnjačke i albanske nacionalnosti”, te obećao pomoć. “Iste godine članovi OI ‘Ibar’ posjetili su izviđački kamp u Bolu u Turskoj, a naredne dvije godine posjetili smo kamp ‘Umraniye’ u Istanbulu. Nakon toga, bilo je nekoliko uzvratnih posjeta s obiju strana. Federacija izviđača Turske naš je odred pomogla i donacijom izviđačke opreme. Moje poznavanja turskog jezika i prijateljstvo s mnogim ljudima iz Turske pomogli su nam da uspostavimo saradnju s još nekoliko društvenih i humanitarnih organizacija iz Turske”, navodi Almedin Džudžević.

Roditeljima savjetuje da svoju djecu upišu u izviđače jer će im tako osigurati neformalno obrazovanja koje će djeci pomoći u odrastanju, školovanju i u budućnosti.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI