fbpx

Između stranke i države: Dvije nijanse lijeve

Oni koji vode bosanskohercegovačku lijevo orijentiranu politiku morat će jednog dana razumjeti da svaki dosadašnji izborni legitimitet duguju gotovo isključivo bošnjačkom glasačkom tijelu i da će, kako stvari stoje, još dugo tako i ostati. A to znači da će morati prestati političke poene prikupljati preko leđa bošnjačkog naroda

Piše: Elvir RESIĆ

 

Kako sada stvari stoje na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini, nakon pružene ruke lidera bošnjačke nacionalne politike prema lijevo orijentiranim politikama okupljenim u tzv. Bh. blok, SDA će vlast formirati s nekim drugim. Bez ljevice. Ili, pak, bez njenog većeg dijela. Po svemu sudeći, paralelno s uspostavljanjem stabilnih većina na federalnom i državnom nivou, teče proces formiranja kantonalnih vlada, od Tuzle, Zenice, Goražda do Travnika, a mogućnost da SDA dobije i sarajevsku vladu sve je izvjesnija.

DJELOVANJE PROTIV INTERESA VLASTITE ZEMLJE

Država će, dakle, na svim svojim nivoima funkcionirati i bez SDP-a, stranke koja čini okosnicu građanski deklarirane političke grupacije Bh. blok, odnosno stranke koja je nakon SDA, SNSD‑a i HDZ-a u cijeloj BiH osvojila najveći broj glasova i ostvarila priličan rast u odnosu na izbore iz 2014. godine. Ali to što SDP neće učestvovati u vlasti nije najveći izazov s kojim se najstarija i najsnažnija ljevičarska stranka u Bosni i Hercegovini mora suočiti. Njihovo rukovodstvo, koje je u stranci najodgovornije, mora sebi i svom članstvu, a posebice biračima, pojasniti nekoliko stvari, od čega će u velikoj mjeri zavisiti njihova pozicija u budućnosti. Prvo, zašto su podlegli pritiscima koje su na njih vršili njihovi nedorasli i neostvareni kadrovi, zajedno s perfidnim igračima iz Naše stranke? Ustvari, zašto su nasjeli na podvalu onih čije bi se političko djelovanje moglo objasniti samo na dva načina – ili su potpuni diletanti koji ne razumiju vlastitu zemlju i njene specifičnosti, bosanskohercegovački politički sistem, historijski i geografski kontekst ili, što je daleko opasnije, rade po nečijem dobro osmišljenom i dugoročno postavljenom planu razbijanja i Bosne i Bošnjaka u njoj, jedinog naroda koji je toj ljevici dao izborni legitimitet. Nešto od ovo dvoje mora biti tačno, jer treća mogućnost teško da postoji. Kako inače razumjeti besmislenu “historijsku” odluku da u ovakvoj zemlji, s ovakvim susjedima, samo dvije i po decenije od genocida počinjenog nad Bošnjacima, oni koji sebe nazivaju probosanskim apriori odbijaju saradnju sa SDA, političkom strankom koja je taj isti narod organizirala, sve vrijeme čuvala i gradila zajedničku državu?!

Dakle, ili je posrijedi ludost i sramno nerazumijevanje bosanskohercegovačke političke stvarnosti, ili je na sceni dobro osmišljeno antidržavno djelovanje za račun susjednih država i razarajućih srpskih i hrvatskih nacionalističkih politika u Bosni i Hercegovini. A sigurno ima i jednog i drugog, samo je pitanje šta u datom trenutku u SDP-u dominira – neznanje dobronamjernih ili izvršavanje zadataka onih koji svjesno rade za tuđe interese i protiv vlastite zemlje.

Drugi izazov za SDP jesu primitivni i malograđanski performansi i javni istupi njihovih jastrebova, koji o vlastitom narodu i vlastitoj državi ne znaju ništa. Ponašaju se kao da su s Marsa pali u rusku boljševičku revoluciju, potpuno ignorirajući i mjesto i vrijeme u kojem se nalaze i u kojem bi da politički djeluju. Kvaziumjetnički igrokazi Damira Nikšića, posebno onaj u vrijeme sjednice Glavnog odbora SDP-a na kojoj se odlučivalo hoće li biti “historijsko ne” ili “historijsko da”, samo izgledaju kao nekontrolirano lupetanje šizofrenog snimača samog sebe, a zapravo predstavljaju dobar primjer kako razmišlja i kako se ponaša bučni, a moglo bi se reći i agresivni dio crvenog članstva, uglavnom onog mlađeg.

A od takvih se svašta može čuti, od toga da prošlost treba zaboraviti, da se politika SDP-a mora distancirati od Armije RBiH, da su agresor i žrtva zapravo strane u sukobu, do toga da bošnjačka nacionalna politika baštini fašističko naslijeđe. Pored već preteške iscjepkanosti i naroda i zemlje, u koju se deklarativno kunu, crveni bi revolucionari stanovništvo dijelili na urbane progresivce i ruralne konzervativce, čak i ako su svi odreda članovi njihove stranke. A da ne govorimo o tome kako bi redom hapsili i zatvarali sve one koji se ne uklapaju u njihovo viđenje države i “regije”. Toliko radikalna ideologija nije se tako glasno čula još od vremena Gulaga i Golog otoka.

BAŠKA JUNOŠE IZ SDP-A, BAŠKA KOMŠIĆ

Budući da je potpuno izgubio kompas jer ne vidi ni prošlost ni sadašnjost ni budućnost, najglasniji i najradikalniji dio SDP-a ustvari nanosi ogromnu štetu i SDP-u i državi pokazujući da je posvađan s narodom koji im daje podršku i koji im je pružio priliku da kroz institucije sistema konkretno pokažu šta mogu i umiju. Da je vrhuška SDP-a pogriješila slušajući Našu stranku i galamdžije iz vlastitih redova, odmah su pokazali prijevremeni izbori za načelnike općina, gdje je kompletna ljevica dobila manje glasova od kandidata SDA. Dakle, pred najodgovornijim ljudima SDP-a ozbiljan je zadatak da pretresu vlastite stavove, pogotovo one koji definiraju njihov odnos prema agresiji i odbrani Bosne i Hercegovine.

Zdraviji dio SDP-a, koji ne sluša ni junoše ni Našu stranku, i kojem koaliranje sa SDA nije neprihvatljivo, nego je poželjno i logično, ima daleko jasnije definiranu patriotsku i državotvornu svijest. Isto je i s DF-om Željka Komšića, što se može iščitati iz Komšićevog vrlo odlučnog patriotskog i državničkog djelovanja u Predsjedništvu, gdje sa Šefikom Džaferovićem provodi bosansku državnu politiku. Da DF odmah poslije izbora nije brzopleto upao u priču o tome kako ljevica neće s nacionalnim strankama, što znači da neće samo s bošnjačkom nacionalnom politikom, ovaj zdraviji dio ljevice daleko bi lakše prihvatio da učestvuje u širokoj patriotskoj koaliciji, kakvu je SDA ponudila. To najbolje potvrđuje nedavno izrečeni Komšićev stav da je odlazak Bh. bloka u opoziciju rizičan potez i da bi trenutno ponašanje moglo ljevicu skupo koštati.

Intelektualci iz “Kruga 99”, mahom ljevičari, također vjeruju da Bosna i Hercegovina u ovom času ne smije ostati bez građanskog stuba u vlasti. Iz ove asocijacije jasno su poručili kako “zalaganje za neulaženje u vlast doslovno rezultira snaženju postojećih nedržavotvornih političkih pozicija, osnažuje dalju destrukciju države, a buduća politička rješenja i realpolitiku dugoročno cementira i svodi na etnoplemensku logiku i odnose”.

S druge strane, slušajući Mašića i Magazinovića, a zarad malo kratkotrajne moći i utjecaja u Sarajevskom kantonu, koji je u tandemu s Konakovićevim NiP-om sebi pribavila Naša stranka, čitava će ljevica apstinirati od ozbiljne vlasti i borbe za državu, propuštajući još jednu priliku da učestvuje u strateškim iskoracima koji će Bosnu i Hercegovinu približavati Evropi i NATO savezu. Ostaju taoci vlastitog nesnalaženja, demagogije i prazne priče.

A oni koji vode bosanskohercegovačku građansku ili lijevo orijentiranu politiku morat će jednog dana razumjeti da svaki dosadašnji izborni legitimitet duguju gotovo isključivo bošnjačkom glasačkom tijelu i da će, kako stvari stoje, još dugo tako i ostati. A to znači da će morati prestati političke poene prikupljati preko leđa bošnjačkog naroda. Neki bolji dani za ljevicu mogu doći tek kad se njeni prvaci počnu baviti ozbiljnim problemima države Bosne i Hercegovine i prestanu biti opozicija onima koji su ih birali.

 

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!