fbpx

IZBORNI POTOP: Neki su pošli, ali nisu došli

U borbi za svoj treći mandat u Predsjedništvu BiH Željko Komšić osvojio je 172 glasa na izbornom mjestu “Širokača 2” u općini Stari Grad Sarajevo, baš kako je na toj izbornoj mikrolokaciji pobijedio i 2010. godine. U Širokom Brijegu, pak, Željko Komšić nije se posebno proslavio. Osvojio je samo 63 glasa, skoro dvostruko manje nego prije osam godina.

Piše: Mahir Sokolija

 

Završeni su osmi opći izbori u Bosni i Hercegovini. Ne pretjerano očekivana pobjeda Željka Komšića, potpuni poraz Fahrudina Radončića i njegove stranke, dolazak na političku scenu nekoliko novih i de facto nestajanje nekih starih stranaka, te jačanje HDZ-a BiH i ostajanje SDA na pozicijama iz 2014. godine, unatoč unutarstranačkim turbulencijama završenim nekoliko mjeseci pred izbore, osnovna su im obilježja.

Izbori su donijeli mnogo zanimljivih rezultata.

Među poznatijim kandidatima od kojih se najvjerovatnije niko neće naći u skupštinskim klupama jesu: Kemal Ademović, Besima Borić, Amor Mašović, Elvira Dilberović, Emir Hadžihafizbegović, Ismir Jusko, Adisa Omerbegović-Arapović, Sefer Halilović, Sejfudin Tokić, Ilija Cvitanović, Salko Sokolović, Marina Pendeš, Bahrudin Hadžiefendić, Muhamed Kozadra, Mile Stojić, Vlastimir Mijović, Zana Marjanović, Fuad Čibukčić, Sejo Bukva, Nermin Pećanac, Zaim Backović, Jusuf Bubica, Adis Arapović, Izudin Bajrović, Muharem Fišo, Razija Mujanović, Mirnes Ajanović, Dragan Stevanović, Fahrudin Pecikoza, Semir Halilović, Emir Suljagić, Reuf Bajrović, Mirsad Tokača, Sulejman Haljevac, Kemal Dizdarević, Abdulah Sidran.

U borbi za svoj treći mandat u Predsjedništvu BiH Željko Komšić osvojio je 172 glasa na izbornom mjestu “Širokača 2” u općini Stari Grad Sarajevo, baš kako je na toj izbornoj mikrolokaciji pobijedio i 2010. godine. U Širokom Brijegu, pak, Željko Komšić nije se posebno proslavio. Osvojio je samo 63 glasa, skoro dvostruko manje nego prije osam godina.

Njega je u Širokom porazio čak i Boriša Falatar iz Naše stranke s osvojenih desetak glasova više. Čović je u ovom hercegovačkom gradu osvojio 85,05% glasova, odnosno 10.339. Ni na “Širokači 2”, ni na “Širokači 3”, a za “Širokaču 1” još nisu stigli rezultati, Čović nema glasova. Na ta tri izborna mjesta u općini Stari Grad u Sarajevu Komšić je prvoplasiran, ispred Bećirovića (87) i Džaferovića (85). Ako je kakva utjeha, Falatar je osvojio samo tri glasa, a Diana Zelenika dva.

Od 298 zastupničkih mjesta u kantonalnim skupštinama, SDA je po preliminarnim rezultatima osvojila 67, HDZ – 61, SDP – 35, SBB – 18, DF – 17, HDZ 1990 – 11, A-SDA – 11, PDA – 8, Naša stranka – 10, Nezavisni blok – 7, Narod i pravda – 6, Stranka za BiH – 7, Nezavisna bosanskohercegovačka lista – 4, Srpska lista – 4, Liberalna stranka BiH – 3, Laburisti – 3, a nekoliko manjih ili lokalnih stranaka osvojilo je po jedan mandat. Prije četiri godine SDA je imala 70 kantonalnih zastupnika, HDZ – 51, SBB – 36, SDP – 28, DF – 27, HDZ 1990 – 20, A-SDA – 8, Stranka za BiH – 7, BPS – 7, Narodna stranka radom za boljitak – 5, Naša stranka – 3, Laburisti – 3…

Na osnovu do sada obrađenih glasova, uz moguća manja odstupanja – te s napomenom da nije sigurno hoće li se neki od izabranih zastupnika, koji već obavljaju načelničke dužnosti u svojim općinama i gradovima, opredijeliti za ostanak na sadašnjim pozicijama – ovako bi mogao izgledati sastav Parlamentarne skupštine BiH od zastupnika biranih u Federaciji BiH:

SDA (8): Šemsudin Dedić, Edin Mušić, Denis Zvizdić, Šemsudin Mehmedović, Nermin Mandra, Safet Softić, Amir Fazlić i Halid Genjac;

SDP (5): Saša Magazinović, Zukan Helez, Enver Bijedić, Nermin Nikšić, Nada Mladina;

DF (3): Dženan Đonlagić, Vlatko Glavaš, Zlatan Begić;

SBB (2): Damir Arnaut, Edita Đapo;

NS (2): Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić;

PDA (1): Mirsad Kukić;

NB (1): Fuad Kasumović;

A-SDA (1): Jasmin Emrić;

HDZ (5): Borjana Krišto, Predrag Kožul, Bariša Čolak, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović.

 

 

Prethodni članak

NOVI STAV: Narod zna

Sljedeći članak

Maša i izbori

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!