fbpx

IZBORI U MOSTARU: Masovni izlazak kao temeljni preduvjet za pobjedu

Za većinu u Gradskom vijeću potrebno je osamnaest vijećnika. Uzmu li se kao osnovu rezultati na izborima 2018. godine i ono što će koaliranje probosanskih stranaka donijeti na terenu, u za njih najboljem slučaju ove stranke osvojit će dvadeset mandata, a u najgorem šesnaest.

Koalicija za Mostar 2020. i BH blok Mostar ne mogu računati na pobjedu ako izlaznost njihovih birača ne bude porasla u odnosu na opće izbore održane prije dvije godine. Pokušajmo to dokazati na primjeru izbora za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona 2018. godine. Kada bi se rezultati tih izbora primijenili na predstojeće izbore za Gradsko vijeće Mostara, stranke s hrvatskim predznakom osvojile bi 18 mandata, a probosanske stranke, okupljene u dvije koalicije, 17 mandata.

I to tako što bi kroz šest izbornih jedinica osvojili podjednak broj vijećničkih mjesta, ali bi hrvatske imale jedno mjesto više na gradskoj listi, koja obuhvata glasače sa svih izbornih mjesta u Mostaru. Očigledno je, dakle, da se to može promijeniti povećanim brojem glasača.

Stranke koje su ušle u Koaliciju za Mostar 2020. na izborima 2018. godine imale su nešto više od 19.000 glasova, što bi joj na gradskoj listi donijelo pet mandata. Za dodatno vijećničko mjesto treba im povećanje od 10 posto, odnosno dodatnih 2.000 glasova, pod uvjetom da HDZ ne dobije više glasova nego što je osvojio prije dvije godine, kada je nastupao u koaliciji sa šest drugih stranaka (HSS, HKDU BIH, HSP-HNS, HSP DR AS BIH, HDU BIH, HSS SR).

BH blok Mostar imao bi, kada bi se ponovili rezultati iz 2018. godine, jedno vijećničko mjesto na gradskoj listi. Za dodatno mjesto potrebno im je približno 600 glasova, odnosno povećanje za 12 posto, jer su prije dvije godine imali približno 5.000 glasova. Ali ovdje treba imati na umu da eventualni rast ove dvije koalicije ne znači da kroz povećanje mogu dobiti po jedno novo vijećničko mjesto. Ne, to je samo borba između ove dvije koalicije da preuzmu jedno mjesto HDZ-u, za dva bi im trebao rast od po 25 do 30 posto, što je gotovo nemoguće očekivati.

Međutim, i jedno dodatno vijećničko mjesto osvojeno na gradskoj listi bilo bi dovoljno za većinu u Gradskom vijeću.

Dodatnu komplikaciju mogao bi donijeti uspjeh koalicije srpskih stranaka. Za ulazak u Gradsko vijeće potrebno im je najmanje 1.500 glasova, a i to zavisi od ukupne izlaznosti. Srpska lista osvojila je prije dvije godine nešto manje od 950 glasova, tako da im je nužan rast od 25 do 30 posto, što je teško izvodivo, osim ako im “odbornika” ne budu birali Hrvati.

Za većinu u Gradskom vijeću potrebno je osamnaest vijećnika. Uzmu li se kao osnovu rezultati na izborima 2018. godine i ono što će koaliranje probosanskih stranaka donijeti na terenu, u za njih najboljem slučaju ove stranke osvojit će dvadeset mandata, a u najgorem šesnaest.

Ipak, najrealnija je prognoza da će jedno vijećničko mjesto presuditi pobjednika; u ovom trenutku moglo bi se reći da su šanse gotovo podjednake. /M. S./

SPECIJALNO IZDANJE STAVA: SVE ZA MOSTAR

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!