fbpx

Iz jame Jazovka izvađeni posmrtni ostaci više od 800 osoba

rema iskazima svjedoka, žrtve su u jamu bacane u više navrata, nakon bitke za Krašić 1943. godine te nakon završetka rata 1945. godine, saopćilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja koje rukovodi ekshumacijom

 

Ministarstvo hrvatskih branitelja priopćilo je kako su iz jame Jazovka, u pet intenzivnih radnih dana, izvađeni posmrtni ostaci najmanje 814 osoba te kako se odmah po završetku ekshumacije pristupilo utvrđivanju minimalnog broja žrtava temeljem brojanja bedrenih kostiju, javlja Anadolu Agency (AA).

Proteklog tjedna, od ponedjeljka 13. do petka 17. jula 2020. godine, Ministarstvo hrvatskih branitelja provelo je terenske aktivnosti na području općine Žumberak koje su uključivale speleološko istraživanje i ekshumaciju posmrtnih ostataka iz jame Jazovka te probna iskapanja s ciljem utočnjavanja druge jame Jazovka.

„Iz jame Jazovka izvađeni su posmrtni ostaci najmanje 814 osoba. Prema prikupljenim saznanjima nadležnih međuresornih službi, radi se o žrtvama Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Prema iskazima svjedoka, žrtve su u jamu bacane u više navrata, nakon bitke za Krašić 1943. godine te nakon završetka rata 1945. godine“, priopćilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Paralelno s ovim aktivnostima, provedena su probna iskapanja s ciljem utočnjavanja moguće druge lokacije Jazovka.

S obzirom na prikupljena saznanja i iskaze ljudi o zabetoniranom otvoru moguće druge jame, pristupilo se pregledu terena na četiri mikrolokacije u neposrednoj blizini Jazovke probnim iskapanjima, međutim nalazom nisu potvrđena saznanja, navodi Ministarstvo branitelja, te dodaje kako će se u narednom razdoblju nastaviti s njihovim daljnjim prikupljanjem.

Posmrtni ostaci bit će prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb gdje će se provesti njihova antropološka obrada, a zatim slijedi njihovo dostojno i trajno zbrinjavanje čemu će prethoditi zajedničko usuglašavanje oko lokacije izgradnje grobnog mjesta, priopćeno je.

Jazovka je masovna grobnica i jama smještena u šumi pokraj naselja Sošice, u općini Žumberak u Republici Hrvatskoj, koja je, obzirom na ratni zločin koji se u njoj dogodio, proglašena kulturnim dobrom.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!