fbpx

Ivan Lovrenović izmislio talibane ateiste

Ovakvi Lovrenovićevi stavovi predstavljaju njegovo jasno i javno pozicioniranje na stranu HDZ-ovih velikohrvatskih političkih svjetonazora po kojima treba zakonima trajno spriječiti da bošnjačka demografska većina ikada postane i demokratska politička većina, a što je u suštini ništa drugo nego zagovaranje aparthejda u kojem će glas jednog Hrvata vrijediti kao glas nekoliko Bošnjaka.

Piše: Mustafa DRNIŠLIĆ

 

Šta se dogodi kada neko ko djeluje na bošnjačkoj političkoj sceni izađe iz Bošnjacima zadanih političkih okvira i prihvatljivih ideja, najbolje pokazuje nedavni slučaj sukoba Lovrenović – Građanski savez.

Komentirajući programski skup SDA u Zetri, tj. Izetbegovićevo obraćanje na tom skupu, Ivan Lovrenović problematizirao je od Izetbegovića upotrijebljene pojmove političke većine i manjine tvrdeći da je bilo kakav politički diskurs u kojem se upotrebljavaju takvi termini ustvari narušavanje ZAVNOBiH-ovskih temelja moderne Bosne i Hercegovine.

Iako se Lovrenović potrudio svoj stav odvojiti od HDZ-ovog, ipak je u suštini tvrdio isto kao i Čović: da je krajnje problematična sasvim demokratska praksa vlasti većine, dok je navodno sasvim nemoguća situacija da manjina vlada većinom.

Naravno, Lovrenović se, pored toga što zagovaranjem potpunog političkog pariteta manjine i većine, zapravo, zagovara vlast manjine nad većinom, pravi da ne vidi da je trenutno na sceni upravo situacija političke dominacije HDZ-ove manjine, koja ne samo da disproporcionalno popunjava državne i entitetske institucije svojim kadrovima nego ima i mogućnost blokiranja svakog procesa koji, iako odgovara ogromnoj većini građana, ne odgovara HDZ-u.

Ovakvi Lovrenovićevi stavovi predstavljaju njegovo jasno i javno pozicioniranje na stranu HDZ-ovih velikohrvatskih političkih svjetonazora po kojima treba zakonima trajno spriječiti da bošnjačka demografska većina ikada postane i demokratska politička većina, a što je u suštini ništa drugo nego zagovaranje aparthejda u kojem će glas jednog Hrvata vrijediti kao glas nekoliko Bošnjaka.

U svemu tome posebno je zanimljiv Lovrenovićev osvrt na stavove Emira Suljagića i Reufa Bajrovića. On ovaj politički dvojac naziva ne samo ekstremistima nego i demokratskim talibanima, pokušavajući ih time proglasiti krajnjom bošnjačkom desnicom.

Indikativno je to što je Lovrenović odabrao baš takav termin za Suljagića, koji je deklarirani i, rekli bismo, gotovo militantni ateist, Bosanac, sekularist, ljevičar, poštovalac komunizma, oportunist i, ukratko, politička pojava na potpuno drugom kraju spektra od onoga što bi bila neka zamišljena bošnjačka desnica.

No, Suljagić i Bajrović izašli su iz postavljenih i zadanih okvira u kojima jedan Bošnjak, da bi bio prihvatljiv kao “Europljanin i intelektualac”, mora politički misliti i djelovati, te su odmah i bez puno priče strpani u šovinističku kategoriju bošnjačkih talibana.

Oni su za Lovrenovića talibani, a ne tek obični ekstremisti, zato što su Bošnjaci, što su barem u tradicijskom smislu i po porijeklu muslimani.

Doduše, neki bi rekli da ima ponešto od poetske pravde u tome da ovaj GS-ovski dvojac, koji je toliko puta svojim neistomišljenicima među Bošnjacima lijepio takve i gore (auto)šovinističke etikete, na kraju i sam dobije jednu sličnu etiketu, i to od onih od kojih su se tome najmanje nadali.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!