fbpx

Istraga nakon napada na Bošnjake u Pljevljima

Prostorije Islamske zajednice u Pljevljima u Crnoj Gori bile su meta novog vandalskog napada u kojem su razbijena stakla na ulazu i u prostorije ubačen papir sa sramnom porukom “Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica“

Uprava policije Crne Gore navodi da intenzivno radi na rasvjetljavanju napada na prostorije Islamske zajednice (IZ) u Pljevljima, javlja Anadolu Agency (AA).

Prostorije Islamske zajednice u Pljevljima u Crnoj Gori su juče bile meta vandalskog napada u kojem su razbijena stakla na ulazu i u prostorije ubačen papir sa porukom “Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica“.

Uprava policije Crne Gore navodi da će pronaći vinovnike tog događaja i procesuirati ih nadležnim organima.

“Načelnik Centra bezbjednosti (CB) Pljevlja Dragan Slavulj sastao se danas sa glavnim imamom IZ u Pljevljima Samirom Kadribašićem u vezi dešavanja u Pljevljima. Na sastanku je konstatovano da je situacija stabilna i pod kontrolom. IZ u Pljevljima, na čelu sa glavnim imamom Kadribašićem, vjeruje u institucije države i očekuje da će Uprava policije na profesionalan način zaštititi bošnjački narod i bošnjačke institucije u Pljevljima“, kazali su iz Uprave policije.

Navodi se i da je policija izuzela snimke sa video nadzora koji se nalaze u blizini oštećenog objekta i prikupila obavještenja od većeg broja osoba.

„Preduzimaju se intenzivne aktivnosti na rasvjetljavanju napada na prostorije IZ, a policija će profesionalnim i odlučnim radom pronaći vinovnike ovog događaja i procesuirati ih nadležnim organima“, navodi se u saopštenju.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore pokrenuo je postupke u vezi sa vjerskim i nacionalno motivisanim incidentima u Pljevljima, javlja Anadolu Agency (AA).

Prostorije Islamske zajednice u Pljevljima u Crnoj Gori juče su bile meta vandalskog napada u kojem su razbijena stakla na ulazu i u prostorije ubačen papir sa porukom “Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica“.

Ombudsman Siniša Bjeković je, u telefonskom razgovoru sa glavnim imamom Islamske zajednice u Pljevljima Samirom Kadribašićem, rekao da očekuje da će efikasno otkrivanje i procesuiranje odgovornih biti najsnažnija poruka da za takve neprihvatljive incidente ne može i neće biti tolerancije.

Kako se navodi u saopštenju, Kadribašić je naveo da se nada se da će situacija biti što prije relaksirana, zahvaljujući velikom interesovanju i uključenosti brojnih subjekata.

“Nadam se da ovako masovan angažman i odziv brojnih organizacija i institucija šalju jasan signal da se ovakve scene neće tolerisati u Crnoj Gori“, rekao je Kadribašić.

Bjeković je rekao da se nada da će aktivnosti koje sprovode nadležni dati rezultate i tako uvjeriti sve koji žive i rade u Crnoj Gori, odnosno koji za nju vezuju svoju budućnost, da za pokušaje destabilizacije neće biti tolerancije i relativizacije odgovornosti.

Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća u čijem su sastavu bošnjačka vijeća iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, te predstavnici KZV Kosova, zahtjeva brzu, efikasnu i profesionalnu istragu policijskih i pravosudnih organa Crne Gore protiv lica koja su fizički napadala Bošnjake i vršila prijetnje i provokacije u Pljevljima i drugim gradovima Sandžaka u prethodnim danima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je navedeno u pisanom saopćenju, posebno zabrinjavaju poruke koje su nacional-fašisti uputili muslimanima i Bošnjacima napadom na objekte Islamske zajednice u Pljevljima čije su prostorije osvanule s polomljenim staklima na ulaznim vratima i porukom “Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica”. Izražavamo jasan stav i opredjeljenje da Bošnjaci nikada i nikome neće dozvoliti ponavljanje genocida nad Bošnjacima.

Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća pažljivo će pratiti situaciju ne samo u Pljevljima, već diljem Crne Gore, a posebno mjere i aktivnosti koji se tiču istrage i rezultata istrage i sudskih postupaka za koje očekujemo da će se desiti u narednom periodu.

“Očekujemo od vjerskih i političkih organizacija i institucija srpske provenijencije u Crnoj Gori da se jasno javno ograde od poruka kojima se poziva na genocid nad Bošnjacima u Crnoj Gori, kao i od napada na Bošnjake, njihovu imovinu i muslimanske vjerske objekte”, poručeno je u saopćenju.

Ured daje punu podršku onim političkim i vjerskim organizacijama u Crnoj Gori koje se zalažu i bore za ravnopravnost svih građana, pa tako i svih naroda Crne Gore.

“Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća stavlja se na raspolaganje Bošnjačkom vijeću u Crnoj Gori za svaku vrstu podrške i pomoći za koju BVuCG procijeni da je potrebna”, istaknuto je u saopćenju koje potpisuju prof.dr. Nedžad Mulabegović, predsjednik VKBI BIH, predsjedavajući Ureda dr. Jasmina Curić, predsjednica BNV u Srbiji, Dževad Hot, predsjednik BNV Sjeverne Makedonije, Kadro Kulašin, predsjednik Koordinacije bošnjačkih županijskih vijeća Hrvatske te Ejup Nurković, predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori.

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!