fbpx

Ispovijesti članova FETO-a otkrivaju mračno lice terorističke organizacije

Bivši članovi iznose veoma važne i do sada manje poznate podatke o djelovanju i strategijama FETO-a u cilju pokušaja puča i infiltriranja u institucije države

Osobe koje su dugi niz godina bile aktivne u terorističkoj organizaciji Fetullahci (FETO), odgovornoj za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine, iznose brojne podatke koje jasno pokazuju mračno lice te terorističke grupe koja od svog osnivanja nije omogućavala opstanak onima koji nisu bili dijelom njihovih struktura, javlja Anadolu Agency (AA).

Bivši članovi iznose veoma važne i do sada manje poznate podatke o djelovanju i strategijama FETO-a u cilju pokušaja puča i infiltriranja u institucije države, a svjedočenjima značajno pomažu i daju doprinos u borbi protiv te terorističke organizacije.

Jedan od njih je i osoba inicijala M.T., koji je kao “imam” djelovao u policijskim strukturama u gradu Samsunu, a koji donosi brojne podatke i detalje o drugim članovima FETO-a i načinu na koji je ova teroristička organizacija bila involvirana i organizovana u policijskim strukturama.

U izjavi u tužilaštvu, M.T. je rekao da je u oktobru 2015. godine došao u Samsun kako bi radio na Koledžu “Feza Berk”, te da je pet-šest mjeseci djelovao i u policijskim strukturama.

Ispričao je da je FETO/PDY u Turskoj strukturiran, odnosno organizovan na dva načina – prvi se odnosi na institucionalne strukture, a drugi na pokrajinske.

“U pokrajinskoj strukturi organizacije djeluju obrazovne ustanove, zanatlije, rukovodstvo lista Zaman i drugih časopisa FETO-a, domovi, učitelji uposleni u sektoru državnog obrazovanja, uposlenici i drugi državni službenici. Ove su grupe također međusobno podijeljene u određene strukture. Dalje, koliko znam, u institucionalne strukture spadaju policija, Nacionalna obavještajna agencija Turske (MIT), oružane snage i sudske ustanove. Budući da je povjerljivost u ovim institucijama od ključne važnosti, nezavisne su od pokrajinskih struktura. Svaka institucija je strukturirana odvojeno, a pokrajinski službenici u tim institucijama podređeni su regionalnim službenicima, a regionalni službenici državnim”, ispričao je.

Iznoseći informacije o regionalnoj strukturi terorističke organizacije, M.T. je objasnio da je A.K., koji je bio “provincijski imam za grad Samsun” prije pokušaja državnog udara 15. jula, bio i “imam centralne Crnomorske regije” koja je obuhvatala i provincije Sinop, Amasyu, Corum i Cankiri.

Govorio je o još jednom slučaju kada je uposlenik Univerziteta Canik Basari, pod kodnim imenom “Ali”, koji je istovremeno prikupljao i novac za FETO, na svoj mobilni telefon instalirao program “Eagle” koji je koristio u svom radu u terorističkoj organizaciji.

“Ali je prikupljao podatke i novac koji je stizao iz provincija. Iako je Ali bio predavač za engleski jezik na Univerzitetu Canik Basari, dobro je poznavao i informacijske tehnologije. Mislim da je on pratio i programe Eagle”, dodao je.

– “Prenosio sam naredbe članovima grupe u mojoj zoni odgovornosti”

Istakao je da su održavali sastanke sa osobom koja je imala dužnost “imama” za načelnike policije.

“Govorili su nam da trebamo upozoriti načelnike policije u našoj grupi o bilo kakvim operacijama ili informacijama o džematu. Također su nam govorili da, kada dobijemo takve informacije, da im iste odmah i proslijedimo. Ja sam također prenosio uputstva i naredbe, koji su mi dati, članovima grupe u mojoj zoni odgovornosti”, kazao je M.T. podsjetivši da je on, kao i ostali, dobio nalog da informacije iz policije prenosi dalje kroz FETO strukture koje su činile paralelni sistem u institucijama.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!