fbpx

Island, primjer kako se boriti protiv pandemije

Analiza pokazuje da su na početku epidemije virus kući donijeli Islanđani koji su se vratili iz Italije i Austrije. No, također se čini da ga je dobar dio putnika koji su putovali u Ujedinjeno Kraljevstvo donio prije nego što je ta zemlja proglašena zonom rizika. To sugerira da je koronavirus već kružio među Britancima prije nego što je otkriven.

 

Island je testirao na Covid-19 deset procenata svog stanovništva, a ta mala nordijska zemlja sa samo 364.000 stanovnika počela je masovna ispitivanja mjesec dana prije nego što je na njenom teritoriju potvrđen prvi pacijent.

U studiji objavljenoj u utorak u američkom medicinskom časopisu New England Journal of Medicine, istraživači sa islandskih univerziteta i lokalna kompanija CODE Genetics, podružnice američkog giganta Amgen, predstavili su rezultate ovog programa otkrivanja koji je pokrenut 31. januara, kada bolest uzrokovana koronavirusom još nije ni bila nazvana Covid-19 i više od mjesec dana prije proglašenja pandemije.

Island je proveo dvije kampanje. U prvoj su se vlasti obraćale od 31. januara svim osobama sa simptomima i putnicima koji su se vraćali iz rizičnih područja (u to vrijeme Kine i austrijskih, talijanskih i švicarskih Alpa) ili su bili u kontaktu sa zaraženim ljudima. Oko 13,3% od više od 9.000 osoba koje su testirane pokazalo se pozitivnim. Prvi je slučaj potvrđen 28. februara.

Trinaestog marta deCODE Genetics pokrenuo je drugu kampanju masovnog testiranja za ostatak stanovništva: sve Islanđane koji nemaju ili imaju blage simptome i koji nisu u karantinu. Udio pozitivnih slučajeva bio je znatno niži: između 0,6 i 0,8%.

Do danas je na Islandu provedeno više od 36.000 testova na koronavirus. To taj otok čini svjetskim prvakom u testiranju po glavi stanovnika. Napravio je deset puta više testova od Južne Koreje, druge zemlje koja se navodi kao primjer za to što se brzo odlučila na masovne testove za praćenje evolucije pandemije.

Koji je cilj Island nastojao postići s ovom masovnom procjenom? Navodno je pomoglo usporiti cirkulaciju virusa pomažući u otkrivanju zaraženih kao i ljudi koji nisu imali simptome ili koji su mislili da jednostavno imaju prehladu ili gripu.

Oni koji su dobili pozitivan rezultat na testiranju morali su se izolirati kod kuće najviše 10 dana nakon što su prestali imati vrućicu ili dok nisu bili negativni na novom testu, a cijela njihova okolina bila je prisiljena ići u karantin na dvije sedmice. Ključno je bilo rano saznavanje i izoliranost.

Srednje škole i Univerziteti zatvoreni su 16. marta, kao i bazeni, sportski centri, kina, barovi i restorani.

Island je otkrio 1.720 slučajeva, proporcionalno visok broj u usporedbi s drugim zemljama koje testiraju samo hospitalizirane pacijente, ali je zabilježio samo osam smrtnih slučajeva, što je, recimo, stopa smrtnosti deset puta niža od one u Francuskoj. Islandska vlada procjenjuje da je vrhunac već prošao i da će 4. maja ponovno otvoriti srednje škole, sveučilišta, muzeje i salone ljepote.

Studija pruža dva zanimljiva pristupa. Naime, 43% Islanđana koji su testirali pozitivno nije imalo simptoma u vrijeme ispitivanja, što pokazuje da postoji mnogo asimptomatskih i presimptomatskih nositelja.

Naučnici su također sekvencionirali genom od 600 uzoraka virusa kako bi kontrolirali koji sojevi kruže. Kao i svi virusi, SARS-CoV-2 mutira repliciranjem, omogućujući rekonstrukciju vrste i porodičnog stabla.

Analiza pokazuje da su na početku epidemije virus kući donijeli Islanđani koji su se vratili iz Italije i Austrije. No, također se čini da ga je dobar dio putnika koji su putovali u Ujedinjeno Kraljevstvo donio prije nego što je ta zemlja proglašena zonom rizika. To sugerira da je koronavirus već kružio među Britancima prije nego što je otkriven.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!