fbpx

Iran: Okončan 13-godišnji UN-ov embargo na trgovinu oružjem

- Iran od danas, bez ikakvih ograničenja i u skladu s potrebama, može kupovati sve vrste konvencionalnog oružja i vojne opreme, kao i izvoziti proizvode vlastite namjenske industrije, navodi se u saopćenju iz Teherana

Ministarstvo vanjskih poslova Irana saopćilo je da je u ponoć okončan embargo kojeg su Ujedinjene nacije Iranu uvele 2007. godine i da Iran od danas može trgovati svim vrstama konvencionalnog oružja, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju se navodi da su prestale važiti i međunarodne sankcije brojnim iranskim zvaničnicima, a sve to zahvaljujući nuklearnom sporazumu kojeg je Iran 2015. godine postigao s grupom P5+1 koju čini pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačka.

“Iran od danas može, bez ikakvih ograničenja i u skladu s potrebama, kupovati sve vrst konvencionalnog oružja i vojne opreme, kao i izvoziti proizvode vlastite namjenske industrije“, navodi se u saopćenju iz Teherana.

Nuklearni sporazum iz 2015. godine predviđa ukidanje sankcija Iranu, a implementaciju je dosta ugrozio jednostrani potez SAD-a, koji se 2018. godine povukao iz sporazuma i nametnuo znatno oštrije sankcije Iranu.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!