fbpx

Inšalah, Harkane

“Pokrenuli smo, krenuli smo, sad ćemo, vidjet ćete, oho vam se...” Zbog njegovih se takvih najava sarajevska kantonalna vlast već posprdno naziva “inšalah vlada”, a zašto je to tako, najbolji su dokaz neki od statusa koje je Konaković napisao samo tokom augusta.

PIŠE: Nedim Hasić

Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i glasnogovornik kantonalnog premijera Edina Forte, iznimno je aktivan na društvenim mrežama. Skoro godinu dana nakon održavanja općih izbora, a osam mjeseci nakon što je formirana lokalna vlast u Sarajevu, Konaković još uvijek vodi predizbornu kampanju. Tako se Konaković, dok mu se vlada u kojoj koalira bavi košenjem trave oko tramvajskih šina i noćnim radovima krpljenja pruge u kojima učestvuje i resorni ministar (toliko kvalitetno obavljenim da je prva kiša odnijela ta dva kvadrata asfalta), pohvali projektima koje, akobogda, planira sarajevska vlast.

Ne pojašnjava zašto, primjerice, nema gradnje niti jedne transverzale, što debelo kasni gradnja kružnog toka kod Vogošće, za što mu je novac i prostor ostavila prethodna vlast, kao uostalom i za 90 posto svih ostalih projekata, ali mu je budućnost oslikana duginim bojama pa svako malo ispali neku najavu. “Pokrenuli smo, krenuli smo, sad ćemo, vidjet ćete, oho vam se…” Zbog njegovih se takvih najava sarajevska kantonalna vlast već posprdno naziva “inšalah vlada”, a zašto je to tako, najbolji su dokaz neki od statusa koje je Konaković napisao samo tokom augusta.

“Ovdje smo da bi razmotrili šta treba uraditi kroz budžete za ovu i narednu godinu kako bi Veterinarska stanica ponovo profunkcionisala u punom kapacitetu.” Psi lutalice već su u panici, valja im opet u onaj centar u Prači s kojim Konaković, jelte, nema nikakve veze. Pa onda: “Domaćinstva u ulici Poljine, koja godinama traže trajno rješavanje pitanja vodosnabdijevanja, dobit će vodu. Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković i direktor VIK-a Enver Hadžiahmetović posjetili su juče građane ove ulice kojima je u 21. vijeku voda dostavljana cisternama. To će se uskoro promijeniti.” Akobogda.

Idemo dalje. “Vlada KS od 2020. kreće u implementaciju programa poticaja za snimanje filmova i TV serija, kroz značajan povrat sredstava stranim i domaćim ulagačima u proizvodnju visoko kvalitetnog sadržaja. Za te svrhe u budžetu se planira grant od 2 miliona KM.” Ukoliko znamo da se Konaković pojavljuje kao glumac u nekim ovdašnjim serijama, jasno je da je taj projekt osuđen na uspjeh.

Pa onda slijedi niz kratkih doskočica koje Konaković naziva crticama. “Javni poziv privatnim vrtićima. Kraj liste čekanja. Vrtić za svu našu djecu.” Da li je na tim listama i privatni vrtić jednog od osnivača stranke Konakovićevih koalicijskih partnera, nije precizirano, ali je cijeli projekat “potpuna” smijurija. Zatim, opet se kreće u nabavku trolejbusa, ali bez zahvale Ademu Zolju za 15 miliona eura. U Sarajevu je prometni haos, parkira se čak i u trakama Titove ulice, ali… “MUP kreće u nabavku helikoptera”, uzbuđeno dahće Konaković.

Dok se ne poleti, vozit će se taksijem. Pa zato: “Na sastanku je potcrtano kako taksi prijevoz ima vrlo važnu ulogu u Kantonu Sarajevo, ali i da su predsjedavajući Konaković i ministar Šteta spremni zajedno sa predstavnicima Udruženja ovu oblast dodatno urediti.” Uređivanje oblasti kao i izražavanje spremnosti uvijek je dobrodošlo. Isto kao i “nabavka najmodernijih uređaja za monitoring kvalitete zraka”. Red je da se još malo pohvale. Pa tako “kupon vrijedi u oba prevoznika gradskog prevoza, zapošljavaju se svi članovi porodica šehida i poginulih boraca, komunalna preduzeća radove izvode noću, svima dostupni registri uposlenih u javnom sektoru, dvostepena je kontrola javnih nabavki, političari prijavljuju imovinu i javno je objavljena, utopljava se više zgrada u jednoj godini nego u cijelom prethodnom mandatu…”

Lijepo, osim jedne sitnice koja kvari ćeif. Sve to čime se Konaković hvali radi se već 25 godina u Kantonu Sarajevo. Štaviše, malo se i ne govori istina. Jer je, primjerice, utopljavanje zgrada u B fazi Ali-pašinog Polja više posla no što Konaković može najaviti, a Forto implementirati. Ali dobro. Lijepo je znati da predsjedavajući Skupštine nešto od najavljenog ponekad i realizira. Bit će tako za koji dan “Povorka ponosa”, koju će osiguravati policajci kojima komanduju Konakovićevi kadrovi, od Vječne vatre do Marijin-Dvora. Razdaljina taman onolika dokle Forto, Kojović, Konaković i jarani i mogu dobaciti.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!