fbpx

Infrastruktura garant o(p)stanka povratnika u Srebrenici

“Dobili smo dodatnu volju jer smo imali podršku. Dobili smo i obećanje da ćemo i dalje imati podršku za naše projekte. Uspjeli smo zahvaljujući našim dobrim ljudima koji žive u dijaspori ili Federaciji, ali i zahvaljujući Federalnom ministarstvu. Nama ovo mnogo znači. Sigurno da će biti više povratnika, više kuća, ali i više razvoja za naš kraj. Meni je lakše jer sam tokom cijele godine ovdje. Moja djeca se osjećaju sigurnije”, kaže Midhat Jusupović, stanovnik Gornje Bukovice

Piše: Adem MEHMEDOVIĆ

Od prvih dana povratka u Srebrenicu do danas prošlo je više od 15 godina. Pet godina poslije pada Srebrenice prvi povratnici na područje općine Srebrenica vratili su se u Sućesku, koja je bila totalno uništena. Prvi povratnici vratili su se u šatore i tako je počeo povratak u Srebrenicu. Mjesna zajednica Sućeska brojala je prije rata gotovo četiri hiljade stanovnika. Tokom rata ih je ubijeno gotovo hiljadu. Ostalo je protjerano.

Danas u Sućesci živi stalno oko 800 osoba. Stanovništvo se bavi poljoprivredom, stočarstvom, a posljednjih godina intenziviran je i razvoj malinarstva. Međutim, stanovnici su svjesni činjenice da je za ekonomski razvoj potrebna dobra infrastruktura. Zbog toga se stanovnici na području cijele općine Srebrenica sve više udružuju i vlastitim sredstvima grade i asfaltiraju putne komunikacije. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica im u tome pomaže. Tako je prije nekoliko dana svečano u promet puštena dionica puta od Brda prema Žutici u dužini od tri kilometra. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica Bosne i Hercegovine izdvojilo je za radove na ovoj dionici puta 290 hiljada KM, dok je Opština Srebrenica izdvojila 30 hiljada KM.

GRADNJA MEĐUSOBNIH VEZA I ODNOSA

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić posjetio je Sućesku prilikom otvaranja dionice puta od Brda prema Žutici i izjavio sljedeće:

“Svima nama je jasno koju važnost ima Srebrenica. Mi smo u proteklom periodu u Srebrenici prisutni svake godine i nikada ni jedne godine nismo uložili ispod milion maraka. Nama je cilj da u našem mandatu u Srebrenicu bude investirano pet miliona KM. Mi ćemo u narednom periodu pokušati riješiti ove projekte koji su kapitalni i završiti ovaj dio puta što je ostao. Putna infrastruktura znači i razvoj privrede. Projektima koje realizira Federalno ministarstvo u saradnji s Opštinom Srebrenica daje nadu da će to motivirati i druge da se uključe. Mi trebamo graditi međusobne veze i odnose, vraćati međusobno povjerenje te graditi bolju budućnost za djecu. Moramo biti svjesni obaveze koju smo preuzeli stjecanjem određenih mandata. Mi ćemo podržati svaki projekt koji pomaže svima. Nadam se da ćemo iduće godine završiti ovu dionicu, tj. ovaj dio što je ostao da se asfaltira”, rekao je Ramić i najavio podršku budućim projektima na području općine Srebrenica.

Stanovnici Sućeske zahvalili su se ministru Ramiću na podršci i izrazili nadu da će se nastaviti asfaltiranje puteva u Sućesci, jer ima još nekoliko putnih pravaca koji bi se trebali u narednom periodu asfaltirati, kao što su put prema Žedanjsku, Bućinovićima, školi u Durmićima, Lipovcu, Sastavcima. Međutim, stanovnici su svjesni da i oni sami moraju dati svoj doprinos. O tome najbolje svjedoče dobrovoljne akcije skupljanja novca za asfaltiranje. Tako su stanovnici sela Bućinovići prije nekoliko dana pokrenuli akciju prikupljanja novca za asfaltiranje oko dva kilometra puta koji vodi u Bućinoviće. Za kratko vrijeme skupili su nekoliko hiljada KM. Prema najavama, podršku će im pružiti Opština Srebrenica i UNDP. Kako se voli svoja rodna gruda, možda najbolje pokazuje primjer Ibre Husejnovića, koji je uplatio 400 KM za asfaltiranje puta iako ima mjesečna primanja u iznosu od 48 KM.

NAŠ PROJEKT TRAJAT ĆE SVE DOK NE OSTVARIMO SVOJ CILJ

Slična akcija napravljena je i u selu Gornja Bukovica, gdje su građani skupili 35 hiljada KM za asfaltiranje kilometar puta od Bukovice do Sastavaka. Asfaltiranje je završeno prije nekoliko dana. Projekt asfaltiranja ovog puta koštao je 139.675 KM, a Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica sufinansiralo je projekt sa 104.675 KM.

“Selo Gornja Bukovica nalazi se na razmeđu općina Srebrenica i Milići. Sve do sada smo mislili da smo zaboravljeni od svih. Međutim, evo nedavno je završeno asfaltiranje jednog kilometra puta. I to onog najtežeg dijela. Ostalo je još nešto više od tri kilometra prema Derventi i nadamo se da će i to biti asfaltirano. Mi smo odmah nastavili sa skupljanjem novca. I idemo dalje raditi na tome da se urade propusti i naspe put, tako da bi nam bilo lakše kada dođe do asfaltiranja. Za ovaj dio posla koji slijedi nam treba 13 hiljada KM, kojih trenutno nemamo, ali se nadamo da ćemo ih skupiti. Dobili smo dodatnu volju jer smo imali podršku. Dobili smo i obećanje da ćemo i dalje imati podršku za naše projekte. Uspjeli smo zahvaljujući našim dobrim ljudima koji žive u dijaspori ili Federaciji, ali i zahvaljujući Federalnom ministarstvu. Nama ovo mnogo znači. Sigurno da će biti više povratnika, više kuća, ali i više razvoja za naš kraj. Meni je lakše jer sam tokom cijele godine ovdje. Moja djeca se osjećaju sigurnije”, kaže Midhat Jusupović, stanovnik Gornje Bukovice i otac dvoje djece, šestogodišnje Eme i trogodišnjeg Emira.

Slično su se organizirali i mještani sela Skejići, Šljivica, Poljak i Milčevići. Oni su prije tri godine formirali inicijativni odbor koji čini pet povratnika. Sadmir Nukić, član odbora, kaže da je predsjednik inicijativnog odbora Orhan Bošnjak.

“Mi smo skupili do sada 87 hiljada maraka, a porodica Bošnjak sama je dala gotovo trećinu novca, tj. oko 25 hiljada KM. Za ovaj period uspjeli smo da izgradimo dvije dionice puta u dužini od tri kilometra. Prvobitno je izgrađena dionica od 1.350 metara, a u drugom slučaju također 1.350 metara. Ostalo je još nekih 870 metara da se spoje ove dvije dionice. Kada su u pitanju finansije, naš projekt je podržala Opština Srebrenica s 24.300 KM, Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica RS-a dalo je oko 87 hiljada KM, UNDP 110 hiljada KM, Civilna zaštita Općine Novo Sarajevo nas je podržala s 10 hiljada KM. Tako da smo mi skupili 87 hiljada, a dobili smo podrške na to oko 220 hiljada KM. Da ima koristi od ovog što mi radimo, pokazuje i primjer da su u ovoj godini na potezu gdje je urađen asfalt dva poduzetnika počela praviti dvije velike farme bikova. Tako da je cilj, pored povratka, i privredno povezivanje. Naš projekt trajat će sve dok ne ostvarimo svoj cilj”, kaže Nukić.

Činjenica je da Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica najviše pruža podršku povratnicima, te da godišnje na području općine Srebrenica uloži u prosjeku oko milion maraka kao vid podrške povratku i povratnicima. Sućeska, Bućinovići, Bukovica, Skejići, Šljivica, Poljak, Milčevići samo su neki od primjera organiziranja stanovnika u izgradnji infrastrukture potrebne za održivi ostanak i opstanak na istočnoj granici Bosne i Hercegovine. Podrška ovim hrabrim ljudima svakako je dobrodošla.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!