fbpx

Indonezija: Gotovo 300 Rohingya pronađeno na plaži u Acehu

Grupa izbjeglica je na plažu Ujong Blang stigla jednim brodom, a njihov dolazak prijavili su lokalni stanovnici

 

Gotovo 300 Rohingya muslimana pronađeno je u ponedjeljak na plaži u indonežanskoj provinciji Aceh, a vojska, policija i volonteri Crvenog polumjeseca su ih evakuisali, objavile su vlasti, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Grupa izbjeglica je na plažu Ujong Blang stigla jednim brodom, a njihov dolazak prijavili su lokalni stanovnici. Policajci koji su stigli otkrili su da su se Rohingye rasule u tri grupe nakon iskrcavanja“, rekao je Roni Mahendra, vojni komandant u okrugu Banda Sakti i dodao:

“Uspjeli smo ih uvjeriti da se ponovo okupe.“

Sklonište su dobili 181 žena, 100 muškaraca i 14 djece, a pomoć su pružili mještani, službenici lokalne policije i vojnih i zdravstvenih ustanova.

“Sada još uvijek čekamo daljnje upute naših institucija“, rekao je Mahendra.

U junu su indonežanski ribari pronašli 94 izgladnjelih i iscrpljenih Rohingya muslimana na drvenom brodu pored Aceha, najzapadnije provincije Indonezije.

Stotine hiljada Rohingya muslimana pobjeglo je iz većinski budističkog Mjanmara pred vojnim akcijama, a mnogi žive u prenapučenim izbjegličkim kampovima u Bangladešu. Aktivisti za zaštitu ljudskih prava strahuju da je veliki broj Rohingya otišao na more, bježeći od neprestanih progona u Mjanmaru i problema u kampovima u Bangladešu, gdje im trgovci ljudima obećavaju bolji život u inostranstvu.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!