fbpx

Ima jedan mutni Reka

Ipak, Reko nije tako neartikuliran kada treba napasti na bošnjačke interese, što je pokazao i kada je 10. septembra na svom profilu na Facebooku osuo drvlje i kamenje po probosanskim strankama radi njihovog formiranja i okupljanja fronta u Foči. Borbu bošnjačkih povratnika za politički opstanak na Drini nazvao je “suludim kursem za uništenje države”.

Ima gotovo i tri godine da smo upozoravali na pojavu Amira Reke Makedonca, tada još uvijek ponešto zagonetne pojave, lidera političkog projekta Most-21, koji, srećom, nije zaživio kako je to planirano. Ispostavilo se da je Reko kontroverzna osoba sklona izmišljotinama poput one da mu je naređeno da ubija srpske civile u okolini Goražda, kao i da je njegov politički projekt prepun osoba poput bivšeg oficira VRS-a Dušana Šehovca, koji kontinuirano dovodi u pitanje broj ubijene djece u opsadi glavnog grada Bosne i Hercegovine te tvrdi da zločinačka VRS nije opsjedala Sarajevo.

Reko se okružio i sumnjivim likovima poput Hasne Ljubović, notorne Facebook revolucionarke i svojevremene plenumašice koja je ostala upamćena po skandalu kada je, kao grlati i ratoborni učesnik pokušaja državnog udara iz 2014. godine, bila raskrinkana kao neko ko je pod istragom zbog milionskog kriminala.

Prema pisanju medija, propala poduzetnica Ljubović, optužena za teška kaznena djela, svoje revolucionarno i pučističko nadahnuće da “ruši režim” pronašla je u dugovima prema državi od gotovo 663.000 KM (poslovnim partnerima daleko više), a ne nekakvom građanskom aktivizmu. Indikativno je da je osoba takvog profila bila 2017. godine lice ovlašteno za podnošenje finansijskih izvještaja ispred pokreta Most-21.

No, i bez ovakvih upozoravajućih signala, bilo je od početka vrlo sumnjivo što se Reku neko vrijeme neuobičajeno mnogo promoviralo i reklamiralo istovremeno kao žrtvu, heroja, a na kraju i pomiritelja, da bi sve kulminiralo političkom aktivacijom koja na izborima 2018. godine ipak nije krunisana uspjehom, kako su se to već nadali Rekini sponzori iz sjene.

Da je Reko uistinu neka vrsta “mandžurijskog kandidata”, potvrdilo se i ovih dana. On je bio jedna od rijetkih ličnosti izvan kruga (veliko)srpske politike negatora genocida koja je sebi dopustila tu blamažu da se pojavi na otvaranje takozvanog “spomenika miru” u Srebrenici.

Za svoju ulogu “bošnjačke mečke” koja mumljanjem s govornice legitimira pokušaj velikosrba da fokus s Memorijalnog centra u Potočarima, a time i Genocida nad Bošnjacima, preusmjere na nekakav “spomenik miru” i koncept “stradanja naroda”, Reko je pobrao aplauze, ali i vjerovatno posprdne osmijehe okupljenih. Tim više što je i sam navaljao gomilu patetičnih gluposti promovirajući i sebe i stranku, ali i priliku pričom “ko nas, bre, zavadi”.

Ipak, Reko nije tako neartikuliran kada treba napasti na bošnjačke interese, što je pokazao i kada je 10. septembra na svom profilu na Facebooku osuo drvlje i kamenje po probosanskim strankama radi njihovog formiranja i okupljanja fronta u Foči. Borbu bošnjačkih povratnika za politički opstanak na Drini nazvao je “suludim kursem za uništenje države”.

Čini se da ga je ponajviše isprovociralo to što se probosanski skup održao u Aladža džamiji, što u “frontu” učestvuje SDA te prisustvo goraždanskog muftije. Reko, naime, smatra da povratnici ne bi trebali glasati za probosanske stranke jer je to put u propast, već bi trebali dati glas njegovom pokretu koji ima multietničku listu na kojoj okuplja “sve dobre ljude bez obzira na vjeru i naciju”, valjda misleći na svoje drugare iz VRS-a koji negiraju Agresiju i Genocid ili možda na optuženike za privredni kriminal koji bi da nasilno ruše vlast kako ne bi odgovarali za svoja nedjela.

Sada je jasno da su Amir Reko i njegov Most-21 parapolitički i paraobavještajni projekt koji ima dvostruku ulogu, onu političke neutralizacije bošnjačkih povratnika na Drinu i promociju narativa o dogovorenom ratu. /M. D./

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!