fbpx

Iftar iznad kanjona Rakitnice ili u gradu kraljice Katarine

Udruženje “Avantur” iz Sarajeva, koje se bavi razvojem i promocijom sportskog turizma, umjesto gradske vreve, prediftarske gužve i muke s rezervacijama u poznatim restoranima, svojim članovima, prijateljima i svim zainteresiranim nudi iftare na, rekli bismo, egzotičnim mjestima. Protekle tri godine “Avantur” organizira iftare u Lukomiru, kraljevskom gradu Bobovcu, na Prokoškom jezeru, iznad kanjona Rakitnice, na Trebeviću, na vrelu Bune, ali i u urbanim sredinama – u Konjicu, Mostaru i Goraždu

Piše: Jakub SALKIĆ

 

Kada iz zvučnika TV prijemnika dopire zvuk ilahija, kada se po kuhinji motaju čak i oni koji nikada u nju ne ulaze, kada pukne top i kada se začuje glas mujezina, tada znate da je iftar. Ali, kada se ništa od toga ne čuje, kada se “čuje” samo tišina, kada lice samo miluje planinski povjetarac, to je iftar iznad kanjona Rakitnice. Okolo su planine, a ispod stotine metara litice. Čovjek, malen pod zvijezdama, uzima nagradu za protekli dan posta.

“Ne može se to opisati riječima”, kazat će oni koji su iftarili na takvom mjestu. “Poseban je to doživljaj”, dodat će.

U posljednjih nekoliko godina, otprilike otkako je ramazan ljeti, iftar izvan porodičnog doma postao je svojevrstan trend. Posebno su primamljivi iftari u baščama restorana, a grad je preplavljen ponudama, iftarskim menijima.

Udruženje “Avantur” iz Sarajeva, koje se bavi razvojem i promocijom sportskog turizma, otišlo je korak dalje. Umjesto gradske vreve, prediftarske gužve i muke s rezervacijama u poznatim restoranima, svojim članovima, prijateljima i svim zainteresiranim nudi iftare na, rekli bismo, egzotičnim mjestima.

Protekle tri godine “Avantur” organizira iftare u Lukomiru, kraljevskom gradu Bobovcu, na Prokoškom jezeru, iznad kanjona Rakitnice, na Trebeviću, na vrelu Bune, ali i u urbanim sredinama – u Konjicu, Mostaru i Goraždu.

PROMOCIJA ZABORAVLJENIH BISERA

“Ovo će biti četvrta godina da to organiziramo, pretežno se to odnosi na lokacije na kojima imamo uvjete da se može iftariti, odnosno da ima halal‑hrana, da je blizu džamija, da možemo doći vozilom blizu određene destinacije, da nema nekog prevelikog pješačenja, a opet da je to u pretežno planinskom duhu. Ako ćemo iftariti, recimo, u Blagaju ili Goraždu, gledamo da dođemo malo ranije i da imamo lagane šetnje turističkog karaktera, da obiđemo neke od turističkih atrakcija, recimo džamije, u Mostaru Stari most, u Blagaju čaršiju i tekiju, u Goraždu ratni muzej, ratni ‘most ispod mosta’. Gledamo da bude što više sadržaja. Negdje iftarimo u restoranu, negdje u planinarskom domu, a, opet, negdje svako od sebe ponese nešto hrane pa zajedno iftarimo. Na Bobovcu, naprimjer, imamo varijantu da iftar bude u seoskom domaćinstvu ili da to bude direktno na kraljevskom gradu Bobovcu, bukvalno da nam na livadu serviraju iftar”, priča nam Muamer Drugovac, direktor Udruženja “Avantur”.

U Udruženju se trude da i na ovaj način promoviraju manje poznate turističke destinacije, da ljudima ponude iftare na mjestima na koja nemaju mogućnost otići kada požele, kao što su Bobovac ili Lukomir.

“Kada odemo na takva mjesta, taj se osjećaj ne može opisati, tu vidiš kako se zaista živi, kako se sporo živi, vidiš drugačiji način života – mještane koji cijeli dan provode na njivi u radu, a ipak poste. Iz drugačijeg ugla vidiš kako se živi. Kod nas je sad ovo sve moderno, a Udruženje se trudi ljudima ponuditi drugačiji osjećaj, drugačiji pogled na post i na sam život”, kaže Drugovac.

Svake je godine sve više destinacija na kojima organiziraju iftare, ali uglavnom paze da sve prilagode vremenskim uvjetima, da destinacije ne budu previše udaljene od Sarajeva, te da, naravno, zadovoljavaju uvjete koji se odnose na halal-hranu i mjesto gdje se može klanjati.

Sve su to atraktivne lokacije. Lukomir je selo na najvišoj nadmorskoj visini u Bosni i Hercegovini, u posljednje vrijeme posjećuje ga sve više stranaca.

“U gradu se brzo živi, tek kada izađeš na bilo koju od ovih lokacija nekako osjetiš stvarni život, šta su ti prioriteti u životu, imaš vremena da razmišljaš o svemu. Ovdje u gradu, u ovoj trci-frci, nemaš vremena da razmišljaš o životu. Zato je Lukomir tako interesantan. Bobovac je zanimljiv zbog historije, nekadašnjeg načina života i funkcioniranja grada, zbog historijskih ličnosti, kraljice Katarine, bosanskih kraljeva. Prokoško jezero mjesto je na kojem se osjeti mir u pravom smislu te riječi, posebno navečer, predivna priroda, jednostavno, okružen si pozitivnom energijom. Povrh svega toga, dođe nagrada u vidu iftara”, pojašnjava Muamer.

IFTARE I ONI KOJI NE POSTE I NISU MUSLIMANI

U biti, to nisu klasične turističke ture, pa se tako i ne naplaćuju. Učesnici plaćaju samo prijevoz, a hranu plaćaju u restoranu, seoskom domaćinstvu, ili je sami ponesu od kuće. Cijena prijevoza simbolična je i košta od 15 do 30 maraka, u zavisnosti od udaljenosti mjesta na kojem će iftariti. Naprimjer, na iftar u Javorovom dolu na Bjelašnici učesnici su dolazili vlastitim automobilima, pa nisu ni prijevoz plaćali.

Iako je dosta stranih turista u posljednje vrijeme u Bosni i Hercegovini, do sada ih nije bilo mnogo na iftarima na ovako egzotičnim mjestima.

“Imali smo jedan slučaj, bili su stranci, prijatelji osoba iz Sarajeva koji su išli s nama u Lukomir na iftar. Nisu nikada prije bili u Lukomiru pa su imali želju da dođu. Pošto nisu bili muslimani, ispoštovali su naš program pa nisu htjeli jesti do iftara i onda su s nama iftarili”, priča Drugovac.

S obzirom na to da je “Avantur” udruženje, dakle neprofitna organizacija, do sada nisu ni radili promociju iftara u prirodi. No, u posljednje vrijeme ima naznaka da bi turističke agencije mogle to ubaciti u svoju ponudu, da bi to bio neki paket vjerskog turizma koji bi uključivao i iftare u prirodi u vrijeme ramazana. Udruženje u tom smislu može pomoći turističkim agencijama da upakuju taj turistički proizvod, da pomognu u prijevozu itd.

“Nažalost, interes agencija i hotela je mali, obišli smo ih osamdesetak u Sarajevu i nisu zainteresirani da naše projekte ubace u svoju ponudu. Svi su oni do sada bili fokusirani na izvozni turizam, a ne na in coming, mada se i to postepeno mijenja”, kaže Muamer.

On dodaje kako je Udruženje početkom godine pomagalo agencijama koje dovode turiste iz arapskih zemalja da kreiraju ponudu vjerskog turizma za njih, tako da će biti uključeni i iftari za one koji Bosnu i Hercegovinu posjete tokom ramazana. Međutim, turisti iz arapskih zemalja najčešće dolaze poslije ramazana, barem je takva praksa bila dosad.

“Avantur” je udruženje za podršku i razvoj sportskog turizma, osnovano je 2012. godine i najviše je fokusirano na planinarenje, ali podržava i druge oblike turizma, od avanturističkog do standardnog turizma. Pomaže i rad pčelarstva, seoskog turizma i poljoprivrede. Iza sebe ima tristo realiziranih projekata. Dalo je veliki doprinos planinarenju, aktiviranju mladih i promoviranju Bosne i Hercegovine.

Prije dvije godine Udruženje je napravilo album fotografija koji je upoređivao prirodne ljepote Bosne i Hercegovine s poznatim turističkim destinacijama. Naprimjer, slika kanjona Rakitnice i pitanje: “Je li ovo Indija?”; a onda odgovor: “Ne, ovo je kanjon Rakitnice BiH.” Za nekoliko je dana album imao 11.000 lajkova na Facebooku i pozive iz turističkih agencija iz Egipta, Italije, Kine… Ponudili su taj projekt državnim institucijama, ali nisu dobili odgovor. Bez ijedne uložene marke napravili su izvrsnu reklamu za Bosnu i Hercegovinu.

 

 

 

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI