fbpx

Huntingtonov “Sukob civilizacija”, Albert Pike i Balkan: Sijanje smutnji, prizivanje ratova

Treći rat mora se izazvati iskorištavanjem različitosti između političkih cionista i vođa muslimanskog svijeta. Ovaj rat treba voditi na takav način da se islamski i arapski svijet, s jedne, i politički cionizam, s druge strane, uzajamno unište. Za to bi vrijeme ostale nacije bile prisiljene da se bore do svoje moralne, duhovne, ekonomske i fizičke iscrpljenosti, napisao je, navodno, Pike prije 141 godinu

Piše: Amir TELIBEĆIROVIĆ

U kriznim vremenima upadljivo dolaze do izražaja djelovanja raznih proroka, samozvanih vidovnjaka, medijuma, apokaliptičara, iscjelitelja i samostalnih teoretičara zavjera. Uporedo raste i broj onih koji traže njihove usluge. Među najpoznatijima vidovnjacima na Balkanu jesu bugarska proročica Baba Vanga i srbijanska braća Tarabići. Globalno gledajući, to bi bio čuveni francuski alhemičar i astrolog Nostradamus sa svojim apokaliptičnim predskazanjima o “kraju svijeta” i mogućnosti trećeg ili četvrtog svjetskog rata.

U proteklih nekoliko godina, i Balkan i veći dio svijeta kao da dobijaju novog “favorita” na tom polju. To je kontroverzni Amerikanac koji nije među živima od 1891. godine – Albert Pike. On nije toliko misteriozan kao Vanga ili Nostradamus i nije se bavio “magijskim” proročanstvima ni gatanjima, već najavama, iznošenjem ideja i planova te prognozama. Najviše pažnje privlači Pikeova najava svjetskih ratova, Prvog, Drugog i onda trećeg, što je današnjim naraštajima i najzanimljivije. Neki tumači njegove pisane ostavštine smatraju da Pikeov osvrt na mogući treći svjetski rat ima veze i s Balkanom i s Bosnom i Hercegovinom.

Zvanični podaci kažu da je Albert Pike rođen 1809. godine u Bostonu, a preminuo 1891. u Washingtonu. Bio je vojno lice, kapetan i brigadni general konfederalne vojske poznatije kao južnjačka armija za vrijeme građanskog rata u SAD-u šezdesetih godina 19. stoljeća. Bavio se i pravnim naukama, a objavio je i nekoliko knjiga ezoterične sadržine. Ono što je neobično za današnju Ameriku jeste to da je Pike jedini južnjački oficir, tj. oficir poražene strane u američkom građanskom ratu, koji je slavljen kod pobjedničke strane. Jedini je južnjački oficir čija se statua nalazi u avliji Bijele kuće u Washingtonu, pored ostalih kipova. Pikea poštuju i Demokratska i Republikanska stranka. Albert Pike bio je utjecajni član više masonskih loža.

Pike je najviše skrenuo pažnju na sebe predviđanjem ili najavom tri svjetska rata mnogo prije nego što su se desili, makar ona prva dva, ako ne računamo hladni blokovski rat kao treći globalni sukob. Navodno je Pike to sve iznio u pismu upućenom italijanskom revolucionaru Giuseppeu Mazziniju. Zadnjih nekoliko godina to pismo, za čiji original još niko ne tvrdi da je vidio ili objavio, izaziva pažnju alternativnih političkih analitičara širom Balkana, možda i više nego u samoj Americi. I Federalna televizija u Sarajevu objavila je prilog o njemu. Original tog pisma je, prema članku iz američkog magazina ATI, bio izložen u Britanskom muzeju Londona, odakle je sklonjen na nepoznato mjesto prije četrdesetak godina. U tom je pismu Pike, navodno, još 1871. godine napisao:

“Prvi svjetski rat treba biti ostvaren da bi se omogućilo iluminatima zbaciti s položaja ruske careve i tako Rusiju učiniti bastionom ateističkog komunizma. Neslaganja između njemačkog i britanskog carstva koristit će se kao poticaj za takav rat. Poslije rata uspostavit će se komunizam, pa bi se preko njega uništilo još neke vlade i oslabili utjecaji religija.”

U istom pismu Pike govori o načinima i razlozima za izazivanje i usmjeravanje Drugog svjetskog rata: “Za ovaj rat trebaju se iskoristiti razlike između fašista, političkih cionista i nacista. Treba ga uspostaviti na takav način da posljedično uništi nacizam te da ojača cionizam u tolikoj mjeri da omogući formiranje suverene države Izrael u Palestini. U tom drugom ratu međunarodni komunizam treba postati toliko snažan da bude kao protuteža kršćanstvu, dok će ono biti držano u pozadini sve do momenta kada će zatrebati za konačnu socijalnu katastrofu.”

Kritike promotorima ovog pisma stižu od onih koji pretpostavljaju da je sve ovo izašlo u javnost tek nakon što se dogodilo ono najavljivano, slično kao s poznatim Nostradamusovim proročanstvima. Pošto je u dva svjetska rata riječ o već poznatim događajima, očekivano je najviše interesiranja za navodni Pikeov opis priprema i toka trećeg svjetskog rata, o čemu u famoznom pismu kaže:

“Treći rat mora se izazvati iskorištavanjem različitosti između političkih cionista i vođa muslimanskog svijeta. Ovaj rat treba voditi na takav način da se islamski i arapski svijet, s jedne, i politički cionizam, s druge strane, uzajamno unište. Za to bi vrijeme ostale nacije bile prisiljene da se bore do svoje moralne, duhovne, ekonomske i fizičke iscrpljenosti. Na njih će biti nahuškani ateisti i nihilisti. Ogromna socijalna kataklizma bit će uzrokovana i ona će u svojim strahotama pokazati narodima učinak potpunog ateizma, što je izvor divljaštva i najkrvavijih prevrata.”

Ovaj treći dio “priče” najviše se pokušava tumačiti i uklapati u današnje stanje u svijetu, jer asocijacija ne fali, političkih usporedbi i sličnih sukoba ima dovoljno. Za Alberta Pikea tvrdi se da se bavio i okultizmom, te da je bio iskusni satanista, što nije isključeno pošto se takve stvari znaju vezati za poznatije masone. Nakon završetka opisanog trećeg rata, prema tom pismu, mnogo ljudi bit će dezorijentirano, pa će im se ponuditi luciferijanstvo kao jedini “izlaz”.

Što se tiče Bosne i Hercegovine u takvom geopolitičkom “kotlu”, pojedini regionalni tumači zavjereničkih teorija nezgrapno su spajali svojevremeno popularnu publikaciju Sukob civilizacija Samuela Huntingtona s ovim materijalom Alberta Pikea. Prema Huntingtonu, moglo bi doći do podjele muslimanskog svijeta i Zapada linijom koja bi išla preko Bosne i Hercegovine. To je navodno ista linija koju je nekad koristio Franjo Tuđman u zamišljenoj podjeli teritorije Bosne i Hercegovine, također nadahnut Huntingtonovim pisanjem. Drugi regionalni tumači i Pikea i Huntingtona takvu crtu povlačili su po Kosovu.

U odbranu lika i djela Alberta Pikea stala je Gina Dimuro, spisateljica i novinarka iz New Yorka. Ona je objavila tekstove za nekoliko američkih portala u kojima tvrdi da je priča oko Pikea iskonstruirana i pretjerana pošto niko nema dokaze da se on bavio satanizmom. Dimuro čak navodi da je Pike za života bio aktivan u pomaganju Indijancima koji su životarili po rezervatima u siromaštvu. Za spomenuto pismo kaže da su u Britanskom muzeju rekli kako ne sadrži najave svjetskih ratova, iako ostaje mogućnost da je pismo imalo više listova, a da muzej možda nije u posjedu svih.

Koliko je Albert Pike danas značajan u SAD-u, može se vidjeti i u centru teksaškog grada San Antonija. Nije ni neobično, pošto se širom SAD-a nalaze brojne masonske lože i hramovi. Nisu skriveni, javni su, legalni i u funkciji. Ovdje pisac Dan Brown ne bi morao dugo skupljati materijal za svoj Da Vincijev kod, pošto masonerija djeluje uglavnom otvoreno. U centru San Antonija nalazi se povelika zgrada na kojoj piše da je to “Katedrala škotskog reda”, što znači: masonski hram višeg stepena, za članstvo višeg nivoa u hijerarhiji. Zgrada je napravljena od glomaznih mramornih blokova, s krovom koji asocira na strukturu astečkih piramida. Ulazni portal natkriven je visokim stubovima grčko-rimske stilizacije.

Loža je osnovana 1912. godine, a masivna građevina kompletirana za nekoliko godina poslije Prvog svjetskog rata, koštajući oko milion i po ondašnjih dolara. Kao masonska katedrala, u upotrebi je od 1924. godine. Na travnatoj površini odmah pored hrama je tabla na čijem vrhu stoji natpis Albert Pike Chapter, a ispod toga je neobičan grb. Riječ je o profilnoj stilizaciji srednjovjekovnog evropskog viteza u čijoj je sredini znak što nalikuje na krug od zvjezdica Evropske unije, a unutar njih kao neki polumjesec. Uz sve to, nalazi se i naziv “Red od De Molaya”. Ime “De Molay” najvjerovatnije se odnosi na poznatog francuskog templara iz srednjeg vijeka – Jacquesa de Molaya. Po zvaničnim podacima, njega je spalila katolička policija pod optužbom za “herezu”. Poslije njegove smrti, preživjeli templari navodno su otišli u ilegalu, iz čega nastaju tajna i skrivena masonska bratstva, da bi nakon nekoliko stoljeća podzemnog djelovanja postepeno postajali sve vidljiviji i prisutniji, što traje do danas.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!