fbpx

Humorista Mulalić

Edis Mulalić, sveznalica i djelitelj lekcija, ponaša se, u najmanju ruku, kao čovjek koji je osvajao prvenstva i kupove kao trener. A, ustvari, bilanca je jasna. Radeći kao trener, Željezničar nije doveo do Evrope, sačuvao je crnogorski Dečić od ispadanja, a Mladost je spustio stepenicu niže, pa je igrao ligu za opstanak.

 

Edis Mulalić, najkažnjavaniji trener Premijer lige BiH u posljednjoj sezoni, nedavno je još jednom bio u centru pažnje. Ne, njegova ekipa nije ostvarila seriju pobjeda na terenu, pa da je to izazvalo pozor, niti se radi o bilo kakvom drugom spektakularnom poduhvatu.

Opet je Mulalić sebe stavio u prvi plan iznenada napustivši klupu Mladosti iz Doboja kod Kaknja. Treneri odlaze i dolaze. Iz Mladosti su, ne tako davno, otišli Ibro Rahimić i Husref Musemić, onako baš gospodski. Na gospodštinu se i sam Mulalić sada poziva.

Šta je ta Mladost bila prije Mulalića, a šta je danas? Kakanjski klub veoma je lijepa fudbalska priča, priča o tome kako je jedan entuzijasta od ničega napravio nešto. U Doboj kod Kaknja dolazili su navijači i bodrili svoje ekipe, bez da su imali ikakvih problema, a na terenu se moglo i izgubiti i s njega odnijeti bodove. Za bh. uvjete više nego dovoljno za “big like”. Pa kako to da je Mladost za samo nekoliko mjeseci skoro pa postala “klub-slučaj”?

Mulalić psovao sudiji, Mulalić isključen, Mulalić nagazio sudiju, Mulalić psovao Savez i ligu… Sve su to naslovi koji su pratili bivšeg trenera Mladosti proteklih mjeseci. Uz ove ozbiljne naslove, Mulalić je izrastao u prvog humoristu Premijer lige BiH. Njegove su izjave tako neartikulirane da graniče s crnim humorom.

Naposljetku, kazao je kako Mladost, sada kada je osigurala opstanak u ligi, nikome neće pokloniti bodove. I onda je napustio taj klub. Je li to neko od njega tražio da pusti utakmicu, pa je zbog toga, kako kaže, otišao kao gospodin? Zaslužuje li klub kao što je Mladost da ostane s takvom hipotekom na plećima?

Edis Mulalić, sveznalica i djelitelj lekcija, ponaša se, u najmanju ruku, kao čovjek koji je osvajao prvenstva i kupove kao trener. A, ustvari, bilanca je jasna. Radeći kao trener, Željezničar nije doveo do Evrope, sačuvao je crnogorski Dečić od ispadanja, a Mladost je spustio stepenicu niže, pa je igrao ligu za opstanak.

Očito nesvjestan da Sarajevo, a i BiH, već imaju svog Bracu Hadžiosmanovića, Mulalić je itekako dobar materijal za emisije označene “roditeljskom pažnjom”. Kada ga slušate, pomislite kako je on jedini stručnjak, ostali su samo “nazovi”. O radu u nekakvom Dečiću zbori, u najmanju ruku, kao da je vodio Sauthampton.

Glavna mu je teza da je on borac i radnik. Valjda nesvjestan da je u trenerskom poslu potrebno i mnogo znanja i kulture da bi se bilo veliki. Ne dvojimo da Mulalić ima i neke kvalitete, ali, ruku na srce, sam ih gura u drugi plan.

To što je Mulalić atipičan bh. trener nije mu minus, ali treba naučiti da to iznese na najbolji mogući način. Nije loš njegov neposredan pristup medijima, ali on vodi tim, predstavlja klub i mora znati da se nekada treba pribrati.

Mora shvatiti da on još nije postigao ništa, da nije vladar ničega i da je još mlad trener. Sila, frka i galama mogu donijeti kratkoročan uspjeh, ali na duge staze sigurno niko neće htjeti belaj u svojoj kući.

Simpatične znaju biti njegove helanke i frizura. Osvježenje je njegov rap image među onima koji još uvijek za vrijeme utakmice oko vrata nose štoperice pored onolikog semafora. Srčan je, nema govora, ali sve to mora kanalisati kako bi se izgradio kao trener od povjerenja.

Za njega bi loše bilo ako nastavi ovim putem i ako se specijalizira za ad hoc trenera koji se nigdje ne može zadržati duže od nekoliko mjeseci. I kao igrač je ostavljao srce na terenu, “orao” travnjak, ali nije bio poznat kao neko ko će spustiti loptu. Sada je vrijeme da nauči stati na nju.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!