fbpx

Hrabri Bošnjaci iz dijaspore

“Drago mi je da je priče naših patriota iz dijaspore objedinio u jednom ovakvom djelu koje će ostati u naslijeđe mlađim generacijama, Treba imati na umu da nije bilo lahko tek tako doći do BiH, koja je bila u okruženju. Mnogi su na tom putu izgubili svoje živote. Svi koji su se priključili Armiji RBiH oružje i ostalu opremu kupili su od svoje ušteđevine i nisu razmišljali o posljedicama. Ovo je bila časna i herojska odluka o kojoj treba govoriti”, kazao je general Ćuskić, koji je i sam napustio siguran i dobro plaćen posao u Hrvatskoj kako bi branio domovinu.

 

Objavljena je knjiga Radi Tebe Jusufa Bajraktarevića, koja govori o hrabrosti bošnjačke emigracije u trenucima agresije na Bosnu i Hercegovinu i donosi priče mnogobrojnih Bošnjaka koji su napustili sigurna radna mjesta i ugodan život na Zapadu i odlučili braniti BiH. Priča Jusufa Bajraktarevića, koji iz Salzburga dolazi pješke kako bi se priključio Armiji RBiH, jedna je od njih. Tokom promocije održane u sali Općine Novi Grad o knjizi su govorili su general Fikret Ćuskić, Nezim Halilović Muderris, major Harun Hodžić i historičari Amir Kliko i Admir Lisica.

“Drago mi je da je priče naših patriota iz dijaspore objedinio u jednom ovakvom djelu koje će ostati u naslijeđe mlađim generacijama, Treba imati na umu da nije bilo lahko tek tako doći do BiH, koja je bila u okruženju. Mnogi su na tom putu izgubili svoje živote. Svi koji su se priključili Armiji RBiH oružje i ostalu opremu kupili su od svoje ušteđevine i nisu razmišljali o posljedicama. Ovo je bila časna i herojska odluka o kojoj treba govoriti”, kazao je general Ćuskić, koji je i sam napustio siguran i dobro plaćen posao u Hrvatskoj kako bi branio domovinu.

Slavni komandant Nezim Halilović Muderis posebno se osvrnuo na poruke knjige. “U nazivu knjige imamo veliki slovo T. Radi Tebe. Nije ovo napisano iz neznanja ili slučajno, već zbog toga što su herojski postupci naših Bošnjaka iz dijaspore učinjeni isključivo radi zadovoljstva Jedinog Gospodara. Jusuf Bajraktarević tokom pisanja često citira određene hadise i ajete koji opisuju razloge zbog kojih se odlučio na ovaj patriotski čin, ali i zbog čega su to učinili ostali hrabri bošnjački vojnici. Zaista mi je drago što je ova knjiga objavljena i nadam se da će kako autor, tako i drugi istraživači nastaviti bilježiti sjećanja na herojsku borbu i odbranu BiH od agresora.”

Major Harun Hodžić kazao je da svi oni koji su sudjelovali u časnoj borbi Armije RBiH, bili to Bošnjaci iz domovine, dijaspore ili domovinskih zemalja, moraju biti ponosni na tu činjenicu jer je odbrana BiH od napada agresora najčasniji trenutak u historiji bošnjačkog naroda.

Posebno je emotivno bilo obraćanje autora ovog djela, Jusufa Bajraktarevića. Naime, njegova priča o odnosu prema domovini i svom narodu pokazuje svijest jednog mladog Bošnjaka, za kojeg nije bilo dileme šta uraditi u kriznim momentima za domovinu Bosnu i Hercegovinu.

„Tih godina, neposredno prije agresije na Bosnu i Hercegovinu, živio sam sasvim lagodnim i mirnim životom u austrijskom Salzburgu koji je nudio sve ono što jedan mlad čovjek može poželjeti. Imao sam izuzetno pristojna primanja, siguran posao, auto, kao i mnogi Bošnjaci koji su se ranije odlučili na odlazak iz tadašnje zajedničke države. Mi koji smo tada bili izvan svoje domovine osluškivali smo dešavanja i političke turbulencije u zemlji. Nakon proglašenje nezavisnosti Bosne i Hercegovine znali smo da se stvari kompliciraju i kontinuirano smo se interesirali za stanje u državi. Nakon privih snimaka zločina u istočnoj Bosni znali smo šta nam je činiti, prekršiti tadašnji embargo svojih tijelima i doći u odbranu domovine“, prisjeća se Bajraktarević.

Kako kaže, nije bilo lahko organizirati se i doći u domovinu, posebno jer su granice bile zatvorene. Ipak, to nije spriječilo Bajraktarevića i stotine drugih Bošnjaka da se odluče na povratak i borbu za nezavisnu, slobodnu i jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu.

“Kada sam donio odluku o odlasku iz Salzburga u svoj rodni Cazin, porodici nije bilo jasno zbog čega to činim. Pokušali su me odgovoriti od odluke da se priključim odbrani jer sam bio jedini sin u porodici. Za mene nije bilo dileme, jer kao vjernik, znam da mi je naređeno da se borim i da je smrt na Njegovom putu nešto izuzetno časno. Nisam na tom putu žalio svoju ušteđevinu, a tako su postupili i mnogobrojni Bošnjaci koji su s motivom nezavisne, slobodne i jedinstvene Bosne i Hercegovine pristizali u Karlovac i pokušavali preći granicu. Iako smo došli nadomak granice domovine, nismo mogli ući u nju, pa smo, umjesto u Bosansku krajinu, morali preko alternativnih puteva preko Hercegovine pristizati nadomak Konjica ili istočne Bosne. Bio je to put u neizvjesnost, koji mi je na kraju bio motiv za pisanje knjige”, kaže Bajraktarević.

Osim njegove priče u knjizi „Radi Tebe“ nalazi se i preko trideset drugih priča o hrabrim Bošnjacima koji su iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Njemačke i drugih zemalja došli u ratom zahvaćenu domovimu.

„Tačno trideset tri priče o hrabrosti Bošnjaka iz dijaspore objedinjene su u knjigu „Radi Tebe“ koja ima za cilj čuvati sjećanje na herojski otpor i borbu naše Armije. Mi smo uradili ono što je naša dužnost – prekršiti embargo sopstvenim tijelima. Nama je bilo bitno doći na teritoriju Bosne i Hercegovine i braniti je, bez obzira koji njen dio. Nažalost, mnogi od hrabrih Bošnjaka iz dijaspore, od kojih se neki spominju i u knjizi, šehidili su tokom herojske borbe. Ovo je još jedan motiv zbog čega je knjiga objavljena, da bi se sjećali na historijsku i časnu borbu“, zaključio je Bajraktarević.

Historičari Kliko i Lisica naglasili su tokom svojih izlaganja da ovakva literatura ima poseban značaj za generacije koje dolaze jer dokumentiraju sjećanje na herojski čin dolaska u Bosnu i Hercegovinu u trenucima agresije, posebno jer tada desetine hiljada Bošnjaka napuštaju domovinu bježeći pred najezdom agresora. Ovo je prva takva publikacija koja treba biti samo početak isticanja uloge bošnjačke dijaspore u odbrani domovine Bosne i Hercegovine, koja nije pomagala herojsku borbu samo finansijski već i u ljudstvu. /R. S./

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI