fbpx

Hoće li Evropski parlament sankcionirati skandal Marijane Petir

Ako se Evropa jasno odredila spram haške kvalifikacije o udruženom zločinačkom poduhvatu, donoseći jasne presude Prliću i ostalim, kako je moguće da se predstavnica jedne članice EU fotografira s Dariom Kordićem, presuđenim ratnim zločincem, i još im uzgredno soli pamet o radikalizmima i ekstremizmima

Za očekivati je bilo da će jedna tako intonirana govorancija u Evropskom parlamentu, kvalifikacije na račun stanja u Bosni i Hercegovini, koje je izrekla hrvatska zastupnica Marijana Petir, izazvati brojna reagiranja. To što je u Evropskom parlamentu izgovorila Petir suštinski je samo nastavak već udomljene priče u hrvatskim političkim krugovima o islamskoj opasnosti, koju su najodgovorniji predstavnici vlasti u susjednoj zemlji posebno potencirali uoči izricanja presude haškoj šestorci, a koja sud nije pokolebala da višegodišnja vijećanja okončaju na danas svima poznat način.

No, ne treba zaboraviti ni činjenicu da takve kvalifikacije imaju svoju povijest; da one nisu izum Kolinde Grabar-Kitarović, Ive Lučića, Dragana Čovića i njima sličnih, niti Marijane Petir! Slična upozorenja s nadom da će ih Evropa čuti te samim tim imati “razložan alibi”, opravdati se pred “Starom damom” za sve ono što je na tlu BiH kanio poduzimati, odaslao je poodavno prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, pozicionirajući Hrvatsku “predziđem kršćanstva”. Činio je to u vremenu u kojem se u Bosni nešto posebno, zbog višedecenijske ateizacije kao koncepta poželjnog društvenog ponašanja, džamije nisu naročito posjećivale, a sami pojmovi hidžaba, koji je danas naročito frekventan termin, poznavali uglavnom vjerski službenici i rijetki orijentalisti.

Marijani Petir, međutim, neće se biti teško opravdati. Ono o čemu je ona govorila s puno više žestine, iz njima poznatih razloga, koji se uglavnom svode na “izvore finansiranja”, govore brojni domaći analitičari. U takvim opservacijama ide se toliko daleko da se ponekad svaki oblik saradnje pa i državnički susret bošnjačkih političara s političkim prvacima iz svijeta koji se naziva islamskim, iako je većina zemalja koje u takav koš svrstavaju po političkoj i društvenoj praksi daleko od toga, tretira i kvalificira kao podrška ekstremizmu.

U cijelom slučaju, naravno, ne treba poricati moguće opasnosti od radikalizma, ali one su prvenstveno briga državnih institucija i agencija koji su po tom pitanju ne samo dobro obaviješteni nego su u skladu sa zakonom niz osoba koji predstavljaju takvu vrstu opasnosti stavili gdje im i jeste mjesto. Takva vrsta aktivnosti, međutim, nerado se spominje u krugovima već spomenutih analitičara koji za tu vrstu zastrašivanja imaju “svoj račun”. Zato se dolazak ulagača iz tzv. islamskog svijeta u Sarajevo automatski tretira kao opasnost za državu, uspostavljanje evropskih vrijednosti, evropske integracije i tome slično. Ali kad takav s kakvim kruzerom uplovi u Dubrovnik i, naravno, shodno bahatim navikama bogataša, napravi veliki pazar, onda se takva vrsta posjete, dakako, drugačije tretira i, svakako, priželjkuje da opet navrati.

I kao što već rekosmo, hrvatskoj zastupnici neće biti posebno teško opravdati se za izgovoreno. Bit će dovoljno da citira nekolicinu “uglednih analitičara” iz Bosne koji su, uzgred rečeno, još i Bošnjaci, pa čak i muslimani! S druge strane, ona to svakako neće ni učiniti jer za nju BiH praktički i ne postoji. Upravo je zato drugo pitanje daleko problematičnije. Ako se Evropa jasno odredila spram haške kvalifikacije o udruženom zločinačkom poduhvatu, donoseći jasne presude Prliću i ostalim, kako je moguće da se predstavnica jedne članice EU fotografira s Dariom Kordićem, presuđenim ratnim zločincem, i još im uzgredno soli pamet o radikalizmima i ekstremizmima.

Evropski parlament zato se spram ovakvog ponašanja treba i mora odrediti. U suprotnom, ugled jednog takvog tijela zasigurno će biti poljuljan. S druge strane, teško je vjerovati da sa spomenutim fotografijama nisu upoznati. Ne reagiraju li, onda bismo s pravom mogli zaključiti da pušu neki novi vjetrovi. Jasno određivanje spram ovakvih nimalo bezazlenih i neprimjerenih “izleta” bit će, na koncu, najuvjerljiviji način da se javno demonstrira privrženost demokratiji i principima za koje se EU zalaže, te istovremeno uputi jasnu poruku desnici koja se opasno budi na tlu Starog kontinenta. Doduše, Marijana Petir politički je nerelevantna. Štaviše, istjerana je iz opozicijskog HSS-a, pa je i upitno stoje li tvrdnje dijela bosanskohercegovačkih analitičara koji preko njenog istupa konstruiraju da je riječ o aktuelnim porukama hrvatske politike na vlasti. Radije govorimo o kontinuitetu zabrinjavajućih poruka iz Hrvatske na račun Bošnjaka koje Petir papagajski ponavlja. Uostalom, zašto bi ona uopće dvojila oko izrečenog ako samo ponavlja što je izgovarala najviša politička instanca u Hrvatskoj, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović?

PROČITAJTE I...

Samoća je neka vrsta smrti. Odeš u džamiju, u šetnju, vidiš se s prijateljima, ali kad se kahve popiju i priče ispričaju, tromo, bezvoljno, jer znaš šta te čeka, vraćaš se u nešto iz čega si tek nakratko i prividno pobjegao

“Uskoro će krenuti”, dobaci vojnik koji je bio do nas, “uvijek kreću nakon što prestane artiljerijska priprema.” Palo je još nekoliko granata, a onda je sve utihnulo. Čulo se samo pojedinačno puškaranje koje je dopiralo s naše lijeve strane; stari recept koji su oni koristili za odvlačenje pažnje, mada mi nismo bili tako naivni da u to povjerujemo

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!