fbpx

Herceg Novi: Otkrivene spomen-ploče Zuki Džumhuru i kralju Tvrtku I Kotromaniću

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Branimir Jukić otkrili su spomen-ploču čuvenom Zuki Džumhuru i obnovljenu ploču slavnom bosanskom kralju

 

 

U Herceg Novom, gradu na crnogorskom primorju, danas je otkrivena spomen-ploča čuvenom putopiscu, slikaru i karikaturisti Zulfikaru Zuku Džumhuru, a postavljena je i obnovljena ploča bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Branimir Jukić otkrili su spomen-ploču Džumhuru blizu gradske kafane “Hercegovina”, u kojoj je poznati putopisac najviše volio da sjedi tokom boravka u tom primorskom gradu.

Katić je rekao da je Džumhur jedan od simbola grada i umjetnik koji nije krio ljubav prema ljepotama Boke Kotorske.

“Kada je svojevremeno prisustvovao otkrivanju spomen ploče Aleksi Šantiću, Zuko je rekao da je lijepo što će građani moći da budu u društvu pjesnika. Naši građani će sada moći da prođu pored Zuke”, kazao je Katić.

Spomen ploča podignuta je nakon što je grupa hercegnovskih intelektualaca, književnika, slikara i novinara 2014. godine tražila da se grad oduži poznatom slikaru.

Oni su tada istakli da bi se time afirmisao grad kojeg je, kako tvrde, Džumhur neizmjerno volio.

Džumhur je rođen u Konjicu 24. septembra 1920. godine. a osnovnu školu i nižu gimnaziju završio je u Beogradu, a višu gimanziju u Sarajevu 1939. godine. Na likovnoj akademiji u Beogradu diplomirao je u klasi Petra Dobrovića, a kao karikaturista bio je saradnik “Ježa”, “Borbe”, “Politike”, “Oslobođenja”, “NIN-a” i revije “Danas”. Široj publici je ostao upamćen kao autor i voditelj emisije sarajevske televizije “Hodoljublja”, kao i pisac putopisa “Nekrolog jednoj čaršiji” i “Pisma iz Azije”. Džumhur je jedan dio života proveo u Herceg Novom, a u tom gradu u Boki Kotorskoj preminuo je 27. novembra 1989. godine.

Predstavnici Opštine Herceg Novi i ambasade BiH su danas otkrili i spomen-ploču Tvrtku I Kotromaniću. Spomen ploča je postavljena 1982. godine, kao poklon vajara Adnana Hodžića povodom 600 godina od osnivanja Herceg Novog. Tvrtko je udario temelje grada 1382. godine i dao mu ime Sveti Stefan.

Sadašnji naziv Herceg Novi ostao je gradu po Hercegu Stjepanu Vukšiću Kosači koji je u njemu imao svoj dvor, gdje je i umro 1466. godine. Ploča se sredinom 2018. godine odlomila i pala, a sada, nakon nešto više od dvije godine, je postavljena obnovljena teška oko 300 kilograma.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!