fbpx

HDZ 1990 nije zadovoljan HNS-om, ali neće ga napustiti

Godinu prije izbora, HDZ 1990 priprema sporazume sa strankama i nezavisnim listama s kojima će zajednički nastupiti na narednim izborima i tako pokušati skinuti s trona HDZ BiH. Predsjednik HDZ 1990 smatra da Hrvati u Bosni i Hercegovini trebaju imati mogućnost izbora: ili politika koja je “iselila” Hrvate iz BiH, ili nova, poštenija politička opcija

Razgovarao: Jakub SALKIĆ

 

STAV: Nedavno su Središnji odbor i Predsjedništvo stranke usvojili strategiju za izbore 2018. godine. Možete li nam pojasniti tu strategiju?

CVITANOVIĆ: Usvojili smo smjernice političkog djelovanja za izbore, gdje je razvidno jasno da smo kao stranka spremni i da ćemo ponuditi alternativu lošoj politici u predstavljanju Hrvata u Bosni i Hercegovini, gdje ćemo kroz nacionalni pluralizam napraviti značajan rezultat i gdje ćemo okupiti značajan broj istomišljenika, političkih stranaka i nezavisnih lista koje nisu zadovoljne postojećom političkom situacijom. Također, jasno smo rekli pravce kojima mislimo djelovati i posložili politike koje nisu dale odgovor u proteklom mandatnom periodu. Dakle, o radu pravosuđa, o infrastrukturnim projektima, o ekonomskoj politici koju ćemo prezentirati kroz naš ekonomski program koji je u pripremi. Dotakli smo se svih sfera života, dali jasne natuknice za pripremu programa HDZ 1990, a kao ključ vidim osigurati pluralizam kod Hrvata.

STAV: Da budemo jasni, znači li to da HDZ 1990 neće više biti u Hrvatskom narodnom saboru (HNS)?

CVITANOVIĆ: Ne, nismo uopće spominjali priču oko HNS-a, ni o izlasku, ni o ostanku. Mi smo osnivači HNS-a i stotinu puta dosad smo rekli da nismo zadovoljni radom HNS-a. Nismo o tome raspravljali, o ostanku ili izlasku. Istina, u drugim tijelima stranke bilo je razgovora o našem položaju u HNS-u, o odnosu prema HNS-u, ali nigdje nije niti glasovano niti donesena odluka o napuštanju HNS-a.

STAV: Spomenuli ste “nacionalni pluralizam”. Šta to konkretno znači?

CVITANOVIĆ: To znači da HDZ 1990, iako smo još daleko od izbora, priprema sporazume s više političkih opcija za koje smatramo da su u velikoj mjeri suglasne s onim što mi nudimo u politici u Bosni i Hercegovini i kojima ćemo napraviti blok stranaka koje će nastupiti u koaliciji na izborima i ponuditi Hrvatima u BiH mogućnost izbora, da biraju između jedne novije, poštenije, zdravije politike, ili nastavka postojećeg stanja kakvo već imamo dugi niz godina.

STAV: Možemo li u ovom trenutku da kažemo koje su to stranke s kojima ćete zajedno nastupati na izborima 2018?

CVITANOVIĆ: Rano je, obavljamo razgovore, neke smo sporazume već potpisali, ali rano je da izlazimo u javnost s nedovršenim, iako već daleko odmaklim poslovima. U narednom će periodu biti prilike da o tome govorimo.

STAV: Hoće li HDZ 1990 i na narednim izborima imati svog kandidata za Predsjedništvo BiH?

CVITANOVIĆ: Od osnutka HDZ 1990, uvijek smo imali svog kandidata za Predsjedništvo BiH. Budući da je trenutno politička situacija u Bosni i Hercegovini takva kakva jeste, da čekamo izmjenu Izbornog zakona u skladu s presudom Ustavnog suda BiH, budući da je godina dana do izbora, rano je o tome govoriti. Ali, analogno onome što sam maloprije rekao, da smo uvijek imali svog kandidata, realno je očekivati da ćemo ga imati i ovaj put.

STAV: Hoćete li taj kandidat biti Vi?

CVITANOVIĆ: Rano je o tome govoriti. Stranačka tijela donosit će o tome odluke i niz je kandidata za koje sam siguran da mogu odgovoriti tom poslu. O imenima je rano govoriti.

STAV: Spomenuli ste izmjene Izbornog zakona, prijedlog HNS-a još je u Parlamentu, ali još nije usvojen. Hoće li biti nekih novih prijedloga?

CVITANOVIĆ: Zakon koji je prošao Dom naroda još nije bio na Zastupničkom domu, tako da ćemo još vidjeti kako će završiti, ali evidentno je, po svemu što možemo vidjeti i čuti, da zakon koji je predložen neće dobiti većinu u Zastupničkom domu. I onda vjerujem da će se naći dovoljno odgovornih ljudi koji će sjesti i, u skladu s presudom Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju, doći do dogovora, bilo kakvog dogovora, koji će ponuditi svim konstitutivnim narodima zagarantiran legitimitet u predstavljanju u Domu naroda i Predsjedništvu BiH. Hoće li to biti ovaj zakon ili neki drugi, nije važno, ali ni ovaj nije završio svoju priču u Parlamentarnoj skupštini BiH.

STAV: Da li se zalažete za izmjene Zakona u skladu s presudama Ustavnog suda BiH ili u skladu s presudama i Ustavnog suda i međunarodnih sudova?

CVITANOVIĆ: Vrlo je neozbiljno govoriti o provođenju presude Ustavnog suda a ne spominjati presude međunarodnih sudova, ali, zbog političke situacije u Bosni i Hercegovini, gdje je za provođenje presuda međunarodnih sudova potrebna dvotrećinska većina za izmjene Ustava, u ovom je trenutku realnije očekivati da se provede presuda Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju. Apsolutno ćemo podržati svaki dogovor koji će značiti provođenje presude “Sejdić – Finci”, a i presude Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju.

STAV: Kakvi su trenutni odnosi između dvaju HDZ-ova?

CVITANOVIĆ: Mi smo oporbena stranka, HDZ BiH je svugdje na vlasti i mi se ponašamo kao oporba, razgovaramo o ključnim nacionalnim stvarima na tijelima HNS-a, ali smo apsolutno oporba u svim županijama, i na entitetskom i državnom nivou.

STAV: Je li HDZ 1990 učešćem u HNS-u, kojim dominira HDZ BiH, izgubio svoj identitet? Da li je učešće u HNS-u štetilo vašoj stranci u tom smislu?

CVITANOVIĆ: Nažalost, vjerojatno ste na dobrom tragu i vjerojatno je nanijelo nekakvu političku štetu HDZ-u 1990. Nažalost, u pravu ste i da je ključni cilj HDZ BiH pretvoriti HNS u znak jednakosti s HDZ BiH, ali to nam ne daje pravo da mi, dok je god ovako složena situacija u BiH, dok nemamo definirane ključne nacionalne stvari, od Izbornog zakona pa nadalje, dok su god ovako turbulentna vremena, iako ćemo platiti političku cijenu, iziđemo ili napravimo odmak od tog tijela. Ali, stotinu smo puta rekli što je to HNS u ovom trenutku, da nije ono što HDZ 1990 od njega očekuje. Mi se nećemo umoriti ponavljajući da to ne smije biti stranačko tijelo, da to tijelo mora biti nadstranačko, tijelo u koje će ući svi slobodnomisleći ljudi, od sveučilišta, crkve pa nadalje. Mislim da je javnost uspjela, bez obzira na to što HNS dijelom guši identitet HDZ-a 1990, prepoznati drugačiju politiku HDZ-a 1990 u odnosu na HDZ BiH, odnosno odgovorniju politiku, politiku kompromisa, politiku rješavanja i provođenja preuzetih obveza i na međunarodnom planu, ali i presuda Ustavnog suda u odnosu na politiku koja je vladajuća i koja nikada nije dala odgovor na sve ovo o čemu sam maloprije pričao.

STAV: Kakav je Vaš stav o dešavanjima u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona u pogledu konstitutivnosti srpskog naroda u HNK-u?

CVITANOVIĆ: Iskreno, jako mi je žao što smo se svi skupa našli u takvoj poziciji, a ta priča traje već petnaest godina, otkad su nametnuti amandmani na Ustav Federacije BiH koji su samim nametanjem i zaživjeli jer je visoki predstavnik iznad zakonodavstva države. Dakle, amandmani su nametnuti i oni se u suštini primjenjuju. De facto, konstitutivnost Srba u HNŽ-u živi po nametnutim amandmanima visokog predstavnika. Ali, bojim se da je ovdje više politikantstva i licemjerja nego iskrene želje da srpski narod dobije punu konstitutivnost u HNŽ-u. Nije valjda da netko misli da sam ja, koji najviše govori o položaju Hrvata u Republici Srpskoj, nezainteresiran, da nemam želju i volju da srpski narod bude konstitutivan u HNŽ-u. Ali mišljenja sam da napokon moramo početi stvari raditi po redu. Ako su amandmani nametnuti na Ustav Federacije, analogno tome spušteni na ustave svih županija, pa zar nije logičan slijed da se to i de jure završi u Parlamentu Federacije BiH i odmah sutradan u svim županijskim skupštinama. Ne treba od ovog pitanja praviti politikantstvo. Ja želim da mi odemo korak dalje u konstituiranju svih naroda na području cijele Bosne i Hercegovine, da svakom narodu ondje gdje je u manjini zagarantiramo minimalne kvote u predstavljanju, ali za to treba širi dogovor i konsenzus, a ne parcijalno vaditi pojedina područja koja su ionako složena. Nemojte zaboraviti da se Ustavom HNŽ definira i Grad Mostar, gdje nemamo izbora već devet godina. Nije dobro parcijalno gledati stvari.

STAV: U smjernicama političkog djelovanja spomenut je i problem odlaska Hrvata iz BiH. Kako bi HDZ 1990 riješio taj problem?

CVITANOVIĆ: Sva politika koju vodimo i sve što pokušavamo uraditi pada u vodu u odnosu na iseljavanje Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Ovim trendom iseljavanja bojim se da ćemo se sami dekonstituirati. Naravno da doprinos iseljavanju daje i trenutno uređenje Bosne i Hercegovine. Jednostavno, vlada depresija, apatija u društvu i nevjera u državu, a ako ne vjerujete da će vas država svojim mehanizmima zaštititi, vi jednostavno odlazite iz te zemlje. Što se Hrvata tiče, najveća odgovornost jeste nesumnjivo na HDZ BiH, koji nije dao niti jedan odgovor na ovaj problem. Hrvati odlaze i zbog nepoštenja, nepotizma, zbog nemogućnosti imanja jednakih šansi pri upošljavanju, zbog nerealiziranja predizbornih obećanja, zbog nemogućnosti nalaženja radnog mjesta, zbog stopiranja infrastrukturnih projekata koji su trebali biti pokretači zapošljavanja, razvoja i ostanka. Apsolutno je ogromna odgovornost na HDZ BiH, i to će povijest pokazati. Netko će morati odgovarati za to ovom narodu.

STAV: Jesu li odnosi hrvatskog premijera i predsjednice prema Bosni i Hercegovini u posljednje vrijeme nanijeli više štete nego koristi?

CVITANOVIĆ: Što se tiče odnosa Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, u razgovorima koje ja imam, znam, siguran sam i garantiram da je cilj Hrvatske biti od pomoći i na raspolaganju svima u Bosni i Hercegovini na evropskom putu. Nedavno sam bio u Zagrebu s visokim dužnosnicima HDZ-a Hrvatske, gdje sam osjetio njihovu želju da se Bosni i Hercegovini pomogne na njenom evropskom putu, jer na evropskom putu vidimo i rješenje hrvatskog pitanja u Bosni i Hercegovini. Ako je i bilo nekog nerazumijevanja, siguran sam da cilj i želja nisu stvaranje loših odnosa prema Bosni i Hercegovini. Hrvatska je već dugo prvi prijatelj Bosni i Hercegovini i siguran sam da će tako i ostati.

STAV: Kakav je stav HDZ-a 1990 prema izmjenama Zakona o akcizama?

CVITANOVIĆ: Mi smo razgovarali s visokim evropskim i američkim zvaničnicima o provođenju Reformske agende, čiji smo i mi potpisnici. Zastupnica u Zastupničkom domu PS BiH gospođa Dijana Zelenika i ja razgovarali smo s premijerom Vlade FBiH Fadilom Novalićem. Gospođa Zelenika razgovarala je i s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem. Jasno smo rekli da smo spremni podržati Zakon o akcizama ako će biti potpuno transparentno gdje će biti utrošena sredstva od akciza. Ako će biti na namjenskom računu pod apsolutnom kontrolom i transparentnošću za autoceste i brze ceste, apsolutno smo za Zakon o akcizama. Ako će ići u proračun, to nećemo podržati.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!