fbpx

Hajmo malo o Bakiru Izetbegoviću i Sebiji Izetbegović

Optužbama nema kraja pa su tu i planska naseljavanja Arapa, namjerno trovanje građana nekvalitetnom vodom, uništavanje zdravstvenog sistema, da bi finale bilo izjednačavanje SDA s ratnim zločincem i “monstrumom s Grbavice” Veselinom Vlahovićem Batkom, Radovanom Karadžićem i Jurom Francetićem. Naravno, sve to svojim “lajkovima” na društvenim mrežama podržavaju visokopozicionirani dužnosnici SDP-a i GS-a, a ne izostaju ni “dejstvovanja” Radončićevog Avaza. Ovakva vrsta ekstremističkog razumijevanja demokratije naprosto je sablažnjiva, a ukazuje na moguće smjerove represivnog djelovanja pod uvjetom da osvoje vlast.

Piše: Filip Mursel BEGOVIĆ

 

Imenovanje dvorane u Novom Sarajevu, obilježavanje Dana Bošnjaka i spomenik specijalcima MUP-a RBiH nanovo pokazuju koliko su crnila i ideoloških naplavina blata spremni nanijeti perjanice tzv. građanske i ljevičarske provenijencije. U svojoj ostrašćenosti i radikalizmu prave ne samo monstruozne zamjene teza nego se služe i govorom mržnje pa i podržavanjem vandalizma “građana” koji su išarali novu fasadu novoimenovane dvorane “Novo Sarajevo”. Odluku lokalnih vlasti da se dvorana ne nazove po Goranu Čengiću tumače kao pokazatelj realizacije projekta tzv. islamske države, koju je, navodno, osmislio rahmetli Alija Izetbegović, a koju danas na terenu provode Bakir Izetbegović i, nećete vjerovati ko još – Sebija Izetbegović.

Optužbama nema kraja pa su tu i planska naseljavanja Arapa, namjerno trovanje građana nekvalitetnom vodom, uništavanje zdravstvenog sistema, da bi finale bilo izjednačavanje SDA s ratnim zločincem i “monstrumom s Grbavice” Veselinom Vlahovićem Batkom, Radovanom Karadžićem i Jurom Francetićem. Naravno, sve to svojim “lajkovima” na društvenim mrežama podržavaju visokopozicionirani dužnosnici SDP-a i GS-a, a ne izostaju ni “dejstvovanja” Radončićevog Avaza. Ovakva vrsta ekstremističkog razumijevanja demokratije naprosto je sablažnjiva, a ukazuje na moguće smjerove represivnog djelovanja pod uvjetom da osvoje vlast.

U vezi s 24. godišnjicom vraćanja bošnjačkog imena na Bošnjačkom saboru 1993. godine, koji je kao Dan Bošnjaka svečanom akademijom obilježen u sarajevskoj Vijećnici, reći će da je to revidiranje historije. Pronaći će i skrivenu namjeru i pravi razlog obilježavanja tog datuma; to je detronizacija partizanskih narodnih heroja koji su, prema riječima Rodoljuba Čolakovića (kojeg je Izetbegović doslovno citirao), sramno šutjeli dok je Milovan Đilas, jugoslavenski ministar za konstituantu, jednim potezom izbacio Bošnjake, tadašnje muslimane iz Ustava FNRJ. To je bio razlog da organizatori ove svečanosti, BZK “Preporod”, Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca i “Merhamet”, nakon priopćenja GS-a, obznane da je govor predsjednika Izetbegovića njegov autorski, a ne stav organizatora.

Dakle, ovdje primjećujemo upravo onaj historijski kukavičluk o kojem je govorio Rodoljub Čolaković, a koji je izgleda nakon gotovo jednog stoljeća (upotrebe) dosegao razinu sitnog pragmatizma i podaničke šutnje. Ljevica koja nastupa s anacionalnih pozicija očekivano nije došla, a Fahrudin Radončić se ispričao “jer je prehlađen”, što samo potvrđuje našu prijašnju tezu da mu bošnjaštvo izaziva iznenadne bolesti. Treba biti otvoren, da nije bilo čovjeka na najvišoj funkciji među Bošnjacima, ova važna svečanost bila bi tek slika i prilika VKBI i “Preporoda”, što je bliže komemorativnom ugođaju u domu umirovljenika nego svečanosti. Takvom ugođaju zasigurno je doprinijelo i to što su ime Bošnjak na velikom platnu ispisali malim slovom, što je ime “Preporoda” bilo krivo napisano, a, povrh svega, državna zastava bila obješena naopačke. Inače, to simbolizira kapitulaciju po vojničkim kodeksima. Svakako ne države BiH i Bošnjaka, ako bismo sudili po Izetbegovićevom državničkom obraćanju, nego po organizacijskoj aljkavosti i populističkoj servilnosti predsjednika dviju spomenutih bošnjačkih institucija.

Potpuno nepotrebni skandal izbio je i oko postavljanja spomenika pripadnicima Specijalne jedinice “Bosna” MUP-a RBiH, poznatijim kao “Vikićevi specijalci”. Idejno rješenje spomenika u obliku zarobljenog tenka velikosrpskog agresora napala je “Mreža za izgradnju mira”, pobunivši se jer se nalazi u blizini škole. Nakon toga, krenulo se NVO strategijom potpuno skandaloznog izjednačavanja ovog spomenika s davanjem imena studentskom domu po ratnom zločincu Radovanu Karadžiću. Odnosno, kultura sjećanja na prošli rat i hrabri otpor Armije BiH pretvara se u nešto “nacionalističko” i “pogubno za mlade naraštaje”.

U tom smislu, kao moralnije i bolje pretpostavljaju se nekadašnji komunistički spomenici kao politički korektna kultura sjećanja. Ispada da je izloženi saveznički tenk u avliji Historijskog muzeja BiH, tik uz popularni kafić “Tito”, sasvim korektan da djeca po njemu skaču i igraju se rata (jer to djeca rade svuda i u svakom vremenu), a tenk koji služi kao sjećanje na hrabrost i požrtvovnost branitelja Sarajeva nije. U čitav kontekst projiciranog crnila stavlja se i porodica Izetbegović, čime se zaokružuje ono što je stvarni cilj ovakvih strategija dijela NVO sektora – dnevnopolitička diskreditacija bošnjačke politike.

Šta je sljedeće? Hoće li neko problematizirati Ulicu Zelenih beretki, zatim Patriotske lige, pa, zaboga, kako je moguće da djeca idu u školu i obdaništa u ulicama koje nose imena po nekim sumnjivim organizacijama koji nisu antifašisti i branitelji Sarajeva, nego su ratoborni etnonacionalisti koje treba izjednačiti sa srpskim ratnim zločincima?! No, mi primjećujemo da se strategija izjednačavanja krivice i ratnih uloga pojavljuje i kroz izjave Fahrudina Radončića.

Umreženost otkrivamo i kroz nedavna imenovanja NVO aktivista na funkcije koje se dodjeljuju po stranačkim (SBB) kvotama. Tako je “nezavisna analitičarka” i bivša tajnica srpskih ratnih zločinaca Svetlana Cenić imenovana za predsjednicu Nadzornog odbora BH Telecoma, dok je “nezavisna” Adisa Omerbegović-Arapović postala ni više ni manje nego potpredsjednica SBB-a. Je li riječ o ustupcima koji trebaju poslužiti da Radončić dobije predizbornu podršku od stranaca i NVO sektora, ili o davno smišljenoj strategiji, nije toliko važno. Bitno je ponovo upozoriti da Bošnjaci nemaju nevladin sektor koji bi se aktivno zalagao za očuvanje njihovih temeljnih nacionalnih vrijednosti. Odnosno, ima ga, ali se ne pika i djeluje kao da je na umoru.

PROČITAJTE I...

Za Stav pišu i govore kandidati na listama, uvaženi književnici, izdavači, intelektualci, privrednici, doktori nauka, sociolozi, sportaši, doktori medicine, muftije, imami, zlatni ljiljani, kulturni radnici, publicisti, dijaspora... Svi su Mostarci, rođenjem ili mjestom života, i svi se slažu u jednom: da su predstojeći izbori sudbinski bitni za Mostar i da je ključno u što većem broju izaći na izbore 20. decembra.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • Safet 06.10.2017.

    Fala Bogu ,da se neko nasao da stane u odbranu Izetbegovica.Niti sam clan SDA, niti mislim da su otac i sin bez grijehova (A ko je to ?), ali ovolika mrznja i mazohizam Bosnjaka je nevjerovatan. Koga su to oni ocekivali da nas vodi? U ovakvoj situaciji,ako nista drugo,jos smo uvijek “gornji “,a vjerujem da je mladji Izetbegovic patriota I da nas nece izdati ili prodati. Domaci komunisti,cetnici i ustase su udruzeni,imamo krvozedne komsije Srbiji,Crnu Goru i Hrvatsku zato stisnimo safove i pomozimo Bakiru Izetbegovicu u borbi protiv ovih sejtana,nalet ih bilo!

    Odgovori

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!