fbpx

Grčka partija Zlatna zora: Od ekstremno desničarske stranke do kriminalne organizacije

Nakon istrage pokrenuta je tužba protiv Michaloliakosa, lidera Zlatne zore, i još 68 osoba, uključujući i zastupnike ove stranke, zbog optužbi da su "upravljali oružanom kriminalnom organizacijom i bili njeni članovi".

 

Sud u Atini 7. oktobra je donio odluku da je ekstremno desničarska stranka Zlatna zora djelovala kao kriminalna organizacija, čime je okončano petogodišnje suđenje i jedan od najvažnijih političkih sudskih procesa u novijoj grčkoj historiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Apelacioni sud presudio je da su viši rukovodioci stranke, uključujući i Nikolaosa Michaloliakosa, lidera Zlatne zore, “upravljali kriminalnom organizacijom i bili njeni članovi”.

Iako se proglašenje Zlatne zore zločinačkom, odnosno kriminalnom organizacijom u grčkoj javnosti tumači kao “pobjeda demokratije”, pojedini krugovi u toj zemlji upozoravaju da “opasnost još nije prošla”.

U komentarima u nekim grčkim medijima naglašava se da je Zlatna zora velikom brzinom stekla podršku pristalica u jeku ekonomske krize koja je izbila 2010. godine, ali i da su za formiranje i jačanje ove stranke odgovrni oni koji su zemlju doveli u duboku finansijsku krizu.

U komentarima se navodi da oni koji su zemlju doveli do bankrota još uvijek nisu krivično odgovorali zbog toga te da, uprkos krahu Zlatne zore, nasilje ekstremne desnice u Grčkoj posljednjih godina ponovo počinje rasti, a na izborima 2019. godine u parlament je ušla nova stranka ekstremne desnice pod imenom “Grčko rješenje”.

Navodi se da u toj zemlji i dalje postoji ambijent koji podstiče rasističke tendencije ekstremne desnice, a sve više raste zabrinutost da će “nova Zlatna zora biti malo umjerenija i modernija, ali se neće mnogo razlikovati od stare”.

Stručnjaci naglašavaju potrebu za radikalnim promjenama u politikama koje se tiču tražioca azila i migranata, stavova prema strancima, kao i ekonomskog razvoja, kako bi se spriječio rast krajnje desnice te zaustavio rasizam u Grčkoj.

Među 69 optuženih, koji bi mogli biti osuđeni na kaznu zatvora od pet do 15 godina zbog članstva i upravljanja kriminalnom organizacijom, nalazi se i bivši zastupnik Zlatne zore Ioannis Lagos, koji je u Evropskom parlamentu (EP) pocijepao zastavu Turske.

Lagos, koji je napustio Zlatnu zoru nakon što je prošle godine izabran za zastupnika u EP-u, osnovao je vlastitu stranku pod imenom “Nacionalna narodna savjest”. Lagos (47), koji je i dalje član Evropskog parlamenta, do sada je dva puta hapšen i osuđivan zbog rasističkih aktivnosti i mnogih sličnih krivičnih djela.

Sudski postupak protiv Zlatne zore, nakon što je optužena da djeluje poput kriminalne organizacije, pokrenut je nakon što je pristalica te političke partije Yorgos Rupakias 2013. godine nožem usmrtio pjevača Pavlosa Fyssasa, koji je bio poznat po ljevičarskim stavovima.

Nakon istrage pokrenuta je tužba protiv Michaloliakosa, lidera Zlatne zore, i još 68 osoba, uključujući i zastupnike ove stranke, zbog optužbi da su “upravljali oružanom kriminalnom organizacijom i bili njeni članovi”.

Sudski postupak, koji je trajao više od pet godina pred Apelacionim sudom u Atini, okončan je 7. oktobra tako što je poslije čak 454 ročišta ustanovljeno da je ekstremno desničarska stranka Zlatna zora djelovala kao kriminalna organizacija. Nakon što Sud objavi visinu kazni, oni koji su proglašeni krivima bit će uhapšeni i poslani u zatvor.

Stranka Zlatna zora, koju je 1980. godine osnovao Nikolaos Michaloliakos, poznat po rasističkim i neonacističkim stavovima, bila je treća stranka po veličini u parlamentu tokom dužničke krize u toj zemlji, a na izborima 2012. godine prvi put je ušla u parlament kada je osvojila 18 od ukupno 300 mjesta.

Ova ekstremno desničarska stranka na izborima 2015. godine osvojila je tri zastupnička mjesta u Evropskom parlamentu, ali na posljednjim izborima 2019. godine nije uspjela ući u parlament jer nije prešla izborni prag od tri posto.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!