fbpx

Grčka otimačina na Mediteranu

Na osnovu suverenosti Grčke nad otočićem Kastellorizo, koje je bezmalo 600 kilometara od grčkog kopna, apsurdno tvrdeći da ostrvo površine 911 hektara (jedva naseljeno i bez obradivih površina) ima isti efekt kao kopno, Grčka dodjeljuje sebi ekskluzivnu ekonomsku zonu (EEZ) od više od 3 miliona i 600 hiljada hektara, te posljedično vode države s najdužom mediteranskom obalom (Turska) svodi na Antalijski zaliv. Svakom posjedniku više od dva grama mozga moralo bi biti jasno da je mapa koju Grčka promovira kao svoju EEZ nije apsurdna nego imbecilna

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

 • Vladimir 06.09.2020.

  Vrlo pristrasan članak…

  Prvo, istine radi, površina ostrva nije 911 hektara i jedva naseljeno i bez obradivog zemljišta.
  Površina je 11,98 km kvadratnih odnosno 1.198 hektara, ali je autoru očito bilo bitno da bude manje od 1.000, jer valjda bolje zvuči.

  Jedva naseljeno? Na ostrvu živi 492 stanovnika iliti 41 po km kvadratnom a podsećam da je prosečna naseljenost u BiH 68 stanovnika po kilometru kvadratnom tako da, teško to može biti “jedva naseljeno”.

  Onda dalje, u tekstu se iznosi kako je ostrvo, u sklopu Dodekaneza, po mirovnom Ugovoru 1947 ustupljena od strane Italije Grčkoj ” a da Turska, kao formalno-pravni nasljednik Osmanskog carstva, čija su to ostrva bila prije italijanske okupacije, nije bila za stolom.” odnosno da su ostvra pripadala Turskoj što apsolutno nije tačno, i po miru u Sevru, sa Osmanskom Tusrskom, i kasnijim mirom u Lozani sa Republikom Turskom, članom 15, 1923 godine, ostrva su i formalno-pravno pripala Italiji tako da Turska nije ni imala šta tražiti “za stolom” prilikom potpisivanja mira 1947 godine.

  Vrlo nekorektan i pristrasan članak.

  Istine radi, ima puno nekorektnih postupaka sa Grčke strane ali isto tako i sa Turske i ako je autor želeo napisati stvarno nepristrasnu analizu onda nije trebao pisati samo i isključivo sa Turske tačke gledišta.

  Odgovori