fbpx

GRAĐANSKI JE, A BOGAMI I PATRIOTSKI, DA SE REGISTRIRAMO

Kao predstavnik Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj, smatram da spomenuti redovni i osmišljeni susreti trebaju između ostalog jačati “svjetski”, odnosno politički i društveni segment u našem narodu ovdje preko saveza, klubova i udruženja.

Mr. Senaid Kobilica, glavni imam IZ Bošnjaka u Norveškoj

Moram kazati da me rastužila vijest da se do 20. jula svega 12 građana BiH u Norveškoj registriralo za novembarske izbore. Mislim da to ne ide. Građanski je, a bogami i patriotski da to uradimo. Uradimo to radi Bosne i Hercegovine! Ne razmišljajmo o političarima i političkim previranjima dok se registriramo. Sjetimo se kako smo to uradili za zadnji popis. Uradimo to opet sada. To je najmanje što možemo učiniti, a može značiti spas za nas i za Bosnu i Hercegovinu. Ne potcjenjujmo sebe i potencijal koji leži u nama, našoj registraciji i našem glasu. Zamolio bih mlađe da pomognu starijima oko registracije. Isto tako, naše organizacije ovdje u Norveškoj, savez, klubovi, udruženja, folklorne grupe i Islamska zajednica moraju se svi staviti na raspolaganje i pomoći kome je pomoć potrebna oko registracije.

Klasika se provlači preko 20 godina u našim komunikacijama bez da se nešto konkretno uradilo za dijasporu. Naši bi političari znali i znaju koristiti čuvenu rečenicu bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja: “Ne pitajte šta vaša zemlja može da učini za vas, pitajte šta vi možete da učinite za vašu zemlju.” Ne mislim da ovo treba puno koristiti, jer naš narod voli Bosnu i Hercegovinu, dolaze u nju i ulažu u nju. Naša djeca vole Bosnu i Hercegovinu. Put bi morao biti dvosmjeran. Već godinama govorim da našem narodu ovdje ne treba puno od Bosne i Hercegovine i zvaničnika u njoj. Može izgledati banalno, ali zapravo našem narodu treba samo malo pažnje koja se može pokazati kroz redovne posjete i razgovore uz kahvu s njima. Možda ništa više. Nikada nije postojao niti sada postoji redovan i osmišljen fizički kontakt između naših predstavnika u državi i našeg naroda ovdje. Sve je to bilo onako i uoči izbora, ali i tada urijetko. Kao predstavnik Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj, smatram da spomenuti redovni i osmišljeni susreti trebaju između ostalog jačati “svjetski”, odnosno politički i društveni segment u našem narodu ovdje preko saveza, klubova i udruženja. Kao Bošnjaci, vjerski smo itekako dobro etablirani, afirmirani i priznati. Međutim, nema nas kako treba nigdje u politici. U društvu smo uglavnom prisutni zahvaljujući Islamskoj zajednici i našoj proaktivnoj ulozi. Mislim da bi Bosna i Hercegovina mogla imati velike koristi ukoliko bi ova praksa redovnog i osmišljenog fizičkog kontakta zaživjela.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!