fbpx

Gatačkim povratnicima prekipjelo: Prestanite nam uništavati puteve!

Danas je došlo do blokade regionalnog puta Čemerno - Kalinovik. Put su blokirali mještani mjesne zajednice Borač. Riječ je uglavnom o povratnicima Bošnjacima.

Put u gatačkoj općini, kojeg najčešće koriste povratnici iz Borča, ovih je dana postao gotovo neprohodan. Do njegovog uništenja došlo je uslijed prekomjerne eksploatacije šumskog bogatstva. Korištenjem teške mehanizacije, kamiona i bagera zemljani put danas je takav da njime osobna vozila teško više da ikako mogu saobraćati. Tim povodom okupili su se bošnjački povratnici iz Borča i najavili potpunu blokadu.

“Danas smo se okupili da pokažemo da smo ozbiljni u namjeri da zaustavimo uništavanje puteva u povratničkim zajednicama. To je posebno izraženo na području naše mjesne zajednice Borač. Ovo je bio skup upozorenja“, poručio je tim povodom predsjednik udruženja koje okuplja stanovnike Gacka i Borča “Izvori Neretve” Halid Čustović.

“Ukoliko se put ne popravi i ne dovede u red u narednih 60 dana, pristupit ćemo radikalnim mjerama i potpunim blokadama svih puteva. Zbog prekomjerne eksploatacije šume i korištenja teških mašina i kamiona put nikad nije bio u lošijem stanju, praktično onemogućeno je normalno odvijanje saobraćaja”, rekao je Čustović i dodao da im se od svih nadležnih u Opštini Gacko obratio jedino direktor šumskog gazdinstva iz Gacka koji je donio uplatnice na kojima se jasno vidi da je u 2019. godini na ime rente za sječu šume na račun Opštine uplaćeno 113.500 KM.

“Od tog iznosa opština nam nije vratila niti jednu marku”, tvrdi Čustović i dodaje kako se prostom računicom može izračunati da je Opština Gacko na osnovu rente za šume inkasirala približno 2,7 miliona maraka u protekle 24 godine.

“Ovakav odnos prema nama je nepodnošljiv i ovim putem poručujem da ćemo istrajati u našim zahtjevima”, poručio je Halid Čustović.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!